integrált oktatás

Avatar
nora

integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: nora »

A mi iskolánk most döntött úgy, hogy módosíttatná a fenntartóval az alapító okiratot. Bele szeretné venni, hogy az SNI-s gyerekeket integráltan oktatja. Mit kell ehhez tenni? Milyen érveket hozzon fel, milyen törvényekre lehet hivatkozni?
Avatar
karnismari

Re: integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Kedves Nóra!
Eddig is oktattátok az SNI-s gyerekeket, csak szegregáltan? Ha igen, pontosan milyen jellegűeket? Vagy csak most fogjátok felvállalni az oktatásukat?
Szia: Mari
Avatar
nora

Re: integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: nora »

Köszönöm a kérdésed. Valóban eddig is oktattuk, de nem pénzért. Most szeretne az iskola hozzájutni a normatívához.
Avatar
karnismari

Re: integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Szia Nóra!
Bocs, hogy tovább értetlenkedem... Eddig hogyan oktattátok őket, ha nem volt benne az SNI az alapító okiratban?! Nem is lehetett volna! Még mindig nem tudom, milyen SNI-sekről van szó? Tanulásban akadályozottak (enyhe ért. fogy) vagy más is?
Az alapító okirat megfogalmazásakor nagyon vigyázzatok, nehogy csak úgy írjátok, hogy SNI, mert onnantól kezdve kötelező felvállalnotok minden gyereket!!! Megvan minden területre a megfelelő képzettségű szakemberetek? Nem gondolnám.
Pontosan fogalmazzátok meg a különböző fogyatékossági (vagy nem fogyatékossági) típusokat! Pl tanulásban akadályozott, enyhe fokban érzékszervi fogyatékos (nagyothalló, gyengén látó) stb. Innentől kezdve a Szervek (OH, ÁSZ, MÁK) és jobb esetben a szülő keményen számon kéri rajtatok, hogy a gyerek törvényesen el van-e látva.
Ha írsz több konkrétumot, pontosabb választ tudunk adni.
Üdv: Mari
Avatar
nora

Re: integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: nora »

Az iskola a falu egyetlen iskolája. Aki jelentkezik, felveszik. Néhány tanuló van csak, aki SNI-a illetve SNI-b katagógiába lett sorolva a TKVSZRB által. Egy mozgássérült, a többi diszlexiás, diszkalkuliás. Mindenki a normál IQ zónában van. Az alapító okirat módosítását a nevelési tanácsadó szorgalmazza, az igazgatónk hajlik rá, mert talán így több órakeretre lesz pénz. A fenntartó eddig elzárkózott, most lesz egy tárgyalás velük, és erre kellene ötlet, illetve segítség, hogy mit tegyek, kinek az oldalára álljak én, mint az iskola fejlesztőpedagógusa. Zömében BTM-es gyerekeket fejlesztek. Nekem se jobb, se rosszabb nem lenne a helyzetem, de a nevelési tanácsadóból kijáró gyógypedagógusnak jobb lenne, mert több órát fizetnének neki. (gondolom)
Avatar
karnismari

Re: integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Most már értem. Szerintem módosítani KELL! az alapító okiratot, ha odajárnak az SNI gyerekek, mert eddig csináltátok törvénytelenül. Ez talán elég érv a fenntartónak. Az iskola csak azt a gyereket veheti fel, aki benn szerepek az alapító okiratban. Oda viszont csak azt a fogyatékosság ??? típust szabad bevenni, akinek ellátásához megvannak a személyi és tárgyi feltételek. Azt nem tudom, hogy a kijáró gyógypedagógus több óraszámot fog-e kapni, mert a fenntartónak csak annyit kötelessége adni, ami a törvényben ill. a szakvéleményben szerepel. Persze vannak kivételes fenntartók is....
Örülök, ha segítettem: Mari
Avatar
nora

Re: integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: nora »

Köszönöm Marika, valóban segítettél. :)
Avatar
dezideria

Re: integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: dezideria »

Szerző: dezideria » 2010.05.03. 09:18

Sziasztok!Gyógyped aszisztens vagyok ,jelenleg gyesen.A saját gyermekeimen kívül még 3 gyermeket nevelek/4, 4,5, 5 évesek/.Az 5 évest most nyilvánították sni a kategóriába.Nem is a hiperaktivitás dominál nála hanem inkább a magatartás zavar,de már gyógyszert is szed rá így elég ritkán jelentkezik.Könnyen motiválható,bevonható a feladatokba,107 azIQ-ja.Mondjuk igényli a felnőtt társaságot és szeret a középpontba lenni.A nevelési tanácsadóba a pszihológus tovább sem akarta küldeni,de mi erősködtünk,hogy biztos azért akar bennünket kitenni az óvónéni ,mert kellene a plussz fejkóta.Most meg van és most meg ezért akar kitenni minket,hogy nincs benne az alapító okiratban.Másik óvóda nagyon messze lenne amúgy is ez már a második óvódája/nem az sni miatt/.Kérdésem ,hogy kiteheti-e a gyereket,ha én maszek úton gyógypedagógussal közösen megoldom a fejlesztését?A TKVSZB leírta,hogy elfogadja az óvódán kívüli fejlesztést,ha az óvódában nem megoldható.Válaszotokat előre is köszönöm.
dezideria
Avatar
ClarencePJ

Re: integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: ClarencePJ »

Megköszönném, úgy tűnik szegény öreg masinám nem ismeri fel a formátumát.
Nagyon jók ezek a kis programok, a foglalkozás végén szívesen játszanak velük a gyerekek.
Avatar
Dr Matus Istvánné

Re: integrált oktatás

Hozzászólás Szerző: Dr Matus Istvánné »

Kérdezni szeretnék.
Tanakos gyerekeket integráló iskola vagyunk. Mire vagyok kötelezhető óraszám és iskolában tartózkodás szempontjából?

Köszönöm a segítséget. Johanna
Válasz küldése