Oldal: 1 / 2

Apházia?

Elküldve: 2009.09.27. 18:49
Szerző: karnismari
Kedves Logopédusok vagy Bárki!
Van egy 6 és fél éves kislány, akinél kb. 5 éves korától szómegtalálási nehézséget vett észre az édesanyja. Ez úgy tűnik, hogy fokozódik. Egyébként vidám, értelmes, talpraesett gyerek. Számos helyen vizsgálták, de az anya úgy érzi, hogy elbagatellizálták a problémát, inkább őt tették "felelőssé", hogy ennyit foglalkozik vele. Valóban nem kell törődni a tünettel? Egy tünet nem tünet?
Hogyan lehetne segíteni neki?
Köszönettel: Mari

Re: Apházia?

Elküldve: 2009.09.27. 19:48
Szerző: zsoltzsolt
Kedves Mari!

Szerencsére elég egyszerű a megoldás.
Kell egy logopédiai vizsgálat, az kiderít mindent és tanácsot is kaptok!
Ennyi!
Zsolt

Re: Apházia?

Elküldve: 2009.09.28. 05:46
Szerző: Dudáné Adrienn
Szia Mari!

Biztosan nem afáziáról van szó: az afázia ugyanis a már megszerzett beszéd képességének az elvesztését jelenti - mivel itt még birtokba sem vette a nyelvet, erről most itt szó sincs. Inkább arra gondolnék, hogy ahogy nő a kislány értelme, úgy keresi a legmegfelelőbb szavakat a mondandójához, ezért tart hosszabb ideig, míg egy-egy szó előkerül a mentális lexikonból.

Vannak szókincset vizsgáló eljárások, a logopédusok ismerik ezeket. Keressen az anyuka a környéken egy szakembert, és menjenek el oda. Valószínű, hogy csak magánúton fogja tudni megoldani, hiszen annyi "látványosabb" eset van, hogy tényleg nem fér be az egy tünettel rendelkező gyermek a csoportba.

(Olyan hosszú ideig nem léptem be a fórumra, hogy elfelejtett a rendszer, ezért újra kellett regisztrálnom - remélem azért így is megismersz ;) )

Adrienn

Re: Apházia?

Elküldve: 2009.09.28. 07:47
Szerző: zsoltzsolt
Hali!

NA jókat derülök..
már a múltkor is megjegyeztem, hogy a logopédusok egyik szakmai követelménye, hogy ne dolgozzanak közalkalmazottként, és csak magánpraxisban lássanak el gyereket.
a főiskoláról kikerülő logopédusok egyszerűen eltűnnek, a magyar oktatás/nevelés ügyben nincsenek...
vagyis ez a lányka is valószínűleg a privatizálódott és az adófizetők pénzén kiképzett logopédus terápiás körét - pontosabban magánpraxisát -fogja gyarapítani..
a magánpraxissal nincs gondom, de mikor sehol nincs logopédus és a közalkalmazotti munkaidejükben is igen gyakran magánpraxist működtetnek, azzal már inkább van.
ez sajnos tapasztalat....
ja, és még hozzátenném, hogy sok logopédus nem is vállal beszédjavítást :mrgreen: :mrgreen: , mert az olyan macerás...
:)
az itt lévők kivételek
nem általánosítok
vagy igen?
:mrgreen:
Zsolt
szerencsére vannak kivételek,
na őket kell megtalálni és rájuk rakni valami nyomkövetőt :)
Adriennre is rakunk :)

Re: Apházia?

Elküldve: 2009.09.28. 16:59
Szerző: Dudáné Adrienn
Szia!

Az én ismeretségi körömben csak közalkalmazott logopédusok vannak, kevés (vagy nulla!!!) magántanítvánnyal maszekban. Már korábban is írtál erről a logopédus-ügyről, akkor sem értettem és most sem értem, hogy miről beszélsz.

Tény, hogy a beszédhibások száma évről évre nő, ráadásul egyre súlyosabb problémák adódnak, a szakszolgálatok logopédus állománya azonban változatlan. Így történik, hogy a 30-35 fő helyett 80-at látok el a kötelező óraszámomban! És ezzel biztosan nemcsak én vagyok így. Ráadásul a vizsgálati órát elvették, tehát nem tudok vizsgálni a kötelező órámban. Ha valakit azon felül "grátisz" megnézek, akkor másnap a fél város ott áll az ajtóm előtt, hogy az övét is! Én ezért nem vállalnám pénz nélkül. Illetve ha a gyermek betegsége miatt elmaradna egy-egy órám, akkor természetesen megnézném a gyereket. Tehát, ha a szülő nem viszi maszek úton, akkor marad a nevtan, ahová nem tudom mikorra kerülne be - ha egyáltalán bekerülne. A nevtannak van vizsgálatra órája, ott megnézik ingyen. Az intézményi logopédusoktól ezt elvették. Hogy miért? Ne kérdezd! Ez már rég nem a szakmaiságról szól.

Ja, és az adófizetők pénze: én kemény pénzeket fizettem a diplomámért!!!! Ez azonban nem látszik a fizetésemen: valamit rosszul csinálok???? ;)

Re: Apházia?

Elküldve: 2012.06.05. 10:11
Szerző: Szabó Györgyi
Tisztelt logopédusok!
Segítséget szeretnék kérni!
A barátnőm 1 éve strok-ot kapott melynek következtében a jobb oldala lebénult és afáziás lett . 5 hónapig rehabilitálták , így 3 lábú bottal jár a keze egyáltalán nem mozog.
Beszéd tanítással én foglalkozom ,ehhez tudni kell ,hogy én nem logopédus vagyok hanem csak egyszerűen tanító .
A 0-ról kezdtük egyáltalán nem tudott beszélni . Ma már egész ügyesen el lehet vele beszélgetni ,bár a szavakat sokszor keresi ,a tudatában ott van ,de nem tudja kimondani.
Az olvasás még nehezen megy önállóan még egyáltalán nem ,a betűket ismeri már ,de írni csak 1-2 dolgot tud , sokszor azt is hibásan.
Én eddig az afáziáról semmit sem tudtam ,amit most tudok azt az internetről olvastam .Amikor segítséget kértem logopédusoktól sokszor falakba ütköztem ,sok esetben csak pénzért adtak segítséget .(Sajnos a férj munkanélküli a barátnőm pedig bölcsiben gondozónő volt - anyagiakról ennyit).
Egyszer elhívtam egy logopédust ő felmérte : A Western Afáziateszt alapján anomikus afázia tünetei mutatkoznak.
A barátnőm számára a legszomorúbb ,hogy beszélni nem tud és nem tudja elmondani azt amire éppen gondol ,ebben próbálok neki segíteni ,hogy egyszer minőségibb életet tudjon élni.
Abban kérnék segítséget ,hogy tudnék még hatékonyabban foglakozni vele ,olvasást és az írást hogyan tudnám megtanítani neki. Milyen hasznos feladat lapok vannak amiket tudnánk használni , hol tudnék ehhez kapcsolódó anyagot olvasni.
Segítségüket előre is köszönöm !
Üdvözlettel : Szabó Györgyi ( email cím : bogigyorgyi@gmail.com )

Re: Apházia?

Elküldve: 2012.06.05. 17:10
Szerző: dudikopf
A Pető Intézetet nem próbáltátok? Ott is vannak kifejezetten felnőtt csoportok, ilyen jellegű problémák esetén. Zsuzsi

Re: Apházia?

Elküldve: 2012.06.05. 19:19
Szerző: Dóri
Szia Györgyi!
Itt van két link. Biztosan segítenek.
És keress rá a Krasznár könyvesboltra: négyféle könyv is kapható (igaz, nem olcsó, különösen a képgyűjtemény).
Nehéz dologra vállalkoztál: sok munka, kitartás, rendszeresség, részleges eredmények.
De megéri!!!!
Dóri
http://www.aphasie.hu/hogyan-beszelgess ... envedokkel
http://www.afazia.info/terapiat-segito- ... ladatlapok

Re: Apházia?

Elküldve: 2012.06.06. 19:11
Szerző: Szabó Györgyi
Szia Dóri!
Megnéztem a linkeket nagyon jók . A feladat lapok szerintem hasznosak lesznek.
Nekem is vannak ,saját feladatlapjaim bárkinek szívesen felajánlom gyakorlás céljából .
A Krasznár könyves boltban volta meg is vettem a "Beszélj bátran c " könyvet nagyon jó , a másikat is meg fogom nézni , biztos hasznos az is
Köszi ! Nyitott vagyok mindenre, mert csak egy dolog a fontos ,hogy a barátnőm minél hamarabb meggyógyuljon!
Üdv : Györgyi

Re: Apházia?

Elküldve: 2012.06.24. 15:27
Szerző: Dóri
Szia Györgyi!!!
Nem tudom, olvasol-e még minket.
Írtad, hogy vannak apháziás feladatlapjaid. (Nekem is felnőtteknek való kellene.)
Tudnál esetleg küldeni??????
Köszi, szia, Dóri