ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLAT NEVTAN ÁLTAL

Avatar
sunny

ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLAT NEVTAN ÁLTAL

Hozzászólás Szerző: sunny »

Kedves Fórumozók!

Segítséget, ill. véleményeteket szeretném kérni.
Mivel nem vagyok jártas a Tanulói képességeket vizsgáló szakértői bizottsággal kapcsolatban, így szeretném megkérdezni, hogy mi alapján vizsgálják a gyerekeket? A nagycsoportos óvodás lányomnak még november végén a helyi Nevtantól iskolaérettségi vizsgálatot kértünk az óvónőkkel egyetértésben. Sajnos elég link módon folynak a dolgok a helyi Nevtanban, mert még az iskolai beiratkozások előtt le kellett volna zajlítaniuk az iskolai érettségi vizsgálatot, de az egyik ott dolgozó hölgy, úgy tett, amikor már több századszorra érdeklődtem, hogy idézem: "Ne aggódjon anyuka, írassa be nyugodtan a gyermeket az iskolába, mert ez csak formaság...!!!" Én ezen akkor nagyon kiakadtam, és szívem szerint kiosztottam volna a hölgyet, de illemből sem tettem. Viszont felháborítónak tartom, hogy ők ezt "csak formaságnak" tartják, nem veszik elég komolyan, és azok a szülők és óvónők, akik mindketten dilemmáznak azon, hogy engedjék, vagy sem a gyermeket iskolába vagy maradjon még 1 évig oviba, azok nem kapnak semmilyen segítséget a helyi Nevtantól, mert az iskolaérettségi vizsgálatokat nagyon jól elbagatelizálják. Az egyik szülő, ezt a vállvonogatós stílust megelégelve az asztalra csapott a Nevtanban, és érdekes módon az ő gyermekének másnap már meg is csinálták a vizsgálatot, így ők még idejében megtudták hogyan tovább, mi viszont nem.

Sőt, csak most júniusban kaptuk meg azt az időpontot, amit már hónapokkal előtte meg kellett volna kapnunk.
Ráadásul, nagyon sok embertől hallom a mai napig is azt, hogy a Nevtanban az iskolaérettségi vizsgálat kiértékelését annak függvényében szokták meghozni, hogy a szülő mit akar, járjon a gyermek még oviba vagy menjen iskolába? Ezek után tekintsem még őket szakembernek?

Kérdésem az, mennyire higgyek ezek után a Nevtan iskolaérettségi vizsgálatának kiértékelésében, ha ennyire link módon kezelik 6 éves gyermekek döntő fontosságú vizsgálatait?

Ha olyan eredmény születik majd, hogy mégis iskolaérett, akkor mi szülők már nem tehetünk semmit? Ugyanis emiatt áprilisban nem mertük beíratni iskolába gyermekünket. Valamint a Tanulói képességeket vizsgáló szakértői bizottság olyan gyerekeket is vizsgál, akik nem SNI-sek? Gondolok itt arra, hogy létezik-e olyan vizsgálat, ahol csak azt derítenék ki, hogy melyik az az egy képesség/terület, amelyet iskolakezdés előtti évben még fejlesztenünk kellene? És azt az egy képességet derítené ki a bizottság? Minden segítő választ előre is nagyon köszönök.
Avatar
peva

Re: ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLAT NEVTAN ÁLTAL

Hozzászólás Szerző: peva »

Kedves Kérdező!
A 20/2012. EMMI r.-ből másolok ide egy részt:
"10. A tankötelezettség megállapítása
21. § (1) A tankötelezettség megkezdésének feltétele a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megléte, annak igazolása. A gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének jellemzőit az Óvodai nevelés országos alapprogramjának kiadásáról szóló kormányrendelet határozza meg.
(2) Az óvoda a tanköteles életkorba lépéskor a gyermek fejlettségével kapcsolatban
a) amennyiben a gyermek elérte az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget, ezt igazolja,
b) dönt a hatodik életévét augusztus 31-ig betöltő gyermek óvodai nevelésben való további részvételéről,
c) szakértői bizottsági vizsgálatot kezdeményez a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megállapítása céljából, ha
ca) a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettsége egyértelműen nem dönthető el a gyermek fejlődésének nyomon követéséről szóló óvodai dokumentumok alapján,
cb) a gyermek nem járt óvodába,
cc) a szülő nem ért egyet az a) pont szerint kiállított óvodai igazolással vagy a b) pont szerinti döntéssel, vagy
d) szakértői bizottsági vizsgálatot kezdeményez a gyermek iskolába lépéshez szükséges fejlettségének megállapítása céljából annak eldöntésére, hogy az augusztus 31-ig a hetedik életévét betöltött gyermek részesülhet-e további óvodai nevelésben.
(3) A gyermeke iskolába lépéséhez szükséges fejlettségének megállapítása céljából a szülő is kezdeményezhet szakértői bizottsági vizsgálatot."

A szakértői bizottsági vizsgálatot a tankerületi pedagógiai szakszolgálatnál végzik el. Nem a nevelési tanácsadás feladatkörbe tartozik.
A kezdeményezés megtörtént-e február 28-ig? Ha igen, akkor április 30-ig már szakvéleményt is ki kellett volna adni. Ha későbbi a kezdeményezés, akkor csak igazolást kell adnia a szakszolgálatnak, hogy folyamatban van és a következő szabad időpontra fogják behívni Önöket.
Megj: Az a gyermek, aki három évig járt oviba és most még csak 6 éves, akkor elsősorban az óvónőknek kellene tudni dönteni.
Avatar
peva

Re: ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLAT NEVTAN ÁLTAL

Hozzászólás Szerző: peva »

Tehát az lenne a teendő, hogy megnézni, utánaérdeklődni, hogy szakértői vizsgálat lett-e kezdeményezve, vagy csak nevelési tanácsadós. Azt láttam, hogy már novemberben kezdeményezték.
Avatar
sunny

Re: ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLAT NEVTAN ÁLTAL

Hozzászólás Szerző: sunny »

Köszönöm a választ. Igen, a szakértői vizsgálatot még novemberben kezdeményeztük az óvónőkkel közösen, hogy minél hamarabb megtörténjen.
Viszont a helyi NevTan végzi, és itt nálunk hatalmas káosz uralkodik az intézményben. Ennek köszönhetően lett "ellinkeskedve" az ő részükről az egész.
Most már túl sokmindent nem tehetünk, viszont ezt az elkövetkezendő 1 évet maximálisan arra fogjuk felhasználni, hogy gyermekünk minden olyan fejlesztést megkapjon, amivel hozzájárulunk a sikeres iskolakezdéshez. Próbáljuk pozitívan felfogni és arra gondolunk, hogy így legalább 1 évvel meghosszabbítjuk a gyerekkorát.
Avatar
peva

Re: ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLAT NEVTAN ÁLTAL

Hozzászólás Szerző: peva »

Tényleg káosz lehet, ha még nem mondták el Önnek, hogy nevelési tanácsadók már nincsenek.
És mint írtam, az iskolaérettségi vizsgálat nem nevelési tanácsadás feladatkör, hanem szakértői bizottsági.
Valaki hatalmasat hibázott.
Avatar
sunny

Re: ISKOLAÉRETTSÉGI VIZSGÁLAT NEVTAN ÁLTAL

Hozzászólás Szerző: sunny »

Nem erről van szó. A levelet, amelyen a júniusi időpont szerepelt, úgy küldték ki, hogy szakértői bizottság vizsgálja a gyerekemet. Ezzel a részével tisztában vagyunk/voltunk. Csak itt nálunk még régies nevén, mivel az épület is ugyanaz, még mindenki az óvónőktől kezdve az utolsó itt élő emberig mindenki NevTan.-nak hívja. Ez ugyanolyan, mint régen a rendszerváltás után, az emberek nagyon sokáig Tanácsházának hívták az Önkormányzatot, pedig mindenki tudta, hogy már új neve van.
Válasz küldése