egy kis segítséget kérek

Avatar
gilann77

egy kis segítséget kérek

Hozzászólás Szerző: gilann77 »

Kedves Fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésekben.

A középiskolásaink egy része kollégiumban lakik (a kollégium is hozzánk tartozik). Közöttük elég sok az SNI, BTMN tanuló. Velük kapcsolatban érdeklődnék, hogy hogyan lehetne segíteni az ő délutáni tanulásukat. Hiszen gyakran 30 fős csoportokban történik a délutáni tanulás a tanulószobákon. Szerintem számukra ezekben a nagy létszámú csoportokban lehetetlen tanulni. Van-e esetleg valakinek erre vonatkozóan jó gyakorlata, ötlete?

Összetett intézmény a miénk óvodától középiskoláig. Értekezleteken próbálom felhívni a kollégák figyelmét az SNI, BTMN tanulók számára biztosítandó méltányossági elvekre, pozitív diszkriminációra. Azonban gyakran zsákutcába futok. Még mindig nagyon "ellenállnak" a differenciálásnak. Ha csak szóba kerül támadnak, nem megoldásokat keresnek. Van-e valakinek ezzel kapcsolatban is jó gyakorlat, tapasztalata, ötlete? Hogy lehet jól közvetíteni a differenciálás fontosságát? Milyen ötletekkel szolgálhatnék a kollégák számára, ami megvalósítható? Mert én pl. nagyon jó ötletnek tartom a differenciáltan megfogalmazott dolgozatokat, feladatlapokat, de azokat nem készítik el, mert "sok munkával " jár. Az egyik fő érvük az, hogy nem tudnak hosszabb időt adni témazáró dolgozat esetén, de arra meg mégsem hajlanak, hogy kevesebb feladatot adjanak ezen tanulók számára..

ha valakinek vannak jól bevált módszerei tanórákon, nagyon megköszönném, ha azokat megosztaná velem.

Köszönettel:

Gilann
Avatar
Zsuzsi

Re: egy kis segítséget kérek

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Bizonyítsd be a kollégáknak, hogy ők sem tévedhetetlenek, korántsem tudnak mindent, és a legtöbb dologhoz csak felületesen értenek. Ajánlj fel sportversenyt a tantestületnek, matek-kémia vetélkedőt a magyarosnak, helyesírási versenyt a nem magyarosnak, soroltasd fel az országokat fővárosaikkal együtt a nem földrajzosokkal meg ilyesmi... majd meglátod, hogy fognak nyávogni :D Akkor lecsaphatsz rájuk, hogy: na látjátok, ezt a gyerekből mind ki akarjátok sajtolni, pedig vannak területek, amikben már a kamasz is magasan felettetek áll... akkor most ki a jobb?! Ki kell őket billenteni a mindenhatónak meg tévedhetetlennek hitt mivoltukból... :D

Még valami: értesd meg velük, hogy nem attól leszünk sikeresek, ha mindenből mindent ötösre tudunk, hanem attól, hogy abban vagyunk szemérmetlenül jók, amire születtünk!!! Én a volt kitűnőinkkel szoktam példálózni - a legtöbbjükből szürke átlagember lett, mert az ötösért elaprózták az energiáikat, míg a közepesek, alig ketteskék sikeres vállalkozók, mert a szakmájuk mesterei, és amit ők nem voltak képesek (vagy nem akartak) megtanulni, azt megcsináltatják az alkalmazottaikkal (sok esetben a kitűnő bizonyítványú diplomásokkal :D ...)
Avatar
sabakanwal

Re: egy kis segítséget kérek

Hozzászólás Szerző: sabakanwal »

No, ezt sikerült a törvények áttanulmányozása után kisütnöm.
Vagyis 2012. december 31-ig a szakszolgálatok működése az eddig megszokott módon folytatódik (BTMN vizsgálatok, felmentések, stb.).
Ha esetleg félreértettem volna a törvényi szabályozást, kérem jelezzétek!
Válasz küldése