Segítséget kérek

hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Re: Segítséget kérek

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Azt a két gyereket berakod valamelyik csoportba, de ne lépd át a 8 főt. Úgy "sakkozz", hogy mindenkinek jó legyen.
Nem osztályszinten gondolkodunk az sni-s csoportban hanem az egész iskolában hány fő az ellátandó gyerek, és abból állítunk össze csoportokat.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Na üdv Mindenki!

A kérdéseben segíteni nem fogok, ill. még nem ástam bele magam rendesen, de hogy tovább nehezítsem helyzeteteket :mrgreen: :mrgreen: . Jó hogy osztogattok 8-cal stb. , de mi van ha pl egy iskolában van teszem azt 43 gyerek, s ebből 34 főnek a nevelési tanácsadó ill. a bizottság egyéni fejlesztést írt elő heti két órában?? Akkor osztogathattok, szorozhattok, mert a gyerekenek tulajdonképpen egyéni fejlesztés jár, amit meg is kell, hogy kapjon. Vagyis 34 fő egyéni fejlesztő óra, a maradék 9-et osztjátok ilyenkor 8-cal?? :D :D Ismétlem, szerencsére nem érint a kérdés, de van hozzá anyagom (Marianna által), ami tán segít. De, szerintem úgy bar...ság ez a 8-cal való osztogatás, ahogy van, h..lye volt, aki kitalálta. Na, de a szakvélemények nem jelzik, hogy milyen fejlesztést kéne kapnia a gyereknek?? Tudom, hogy nem segítettem, csak hát szerintem nem jól értelmezitek ezt az osztás dolgot, mert figyelembe kell venni hozzá a különböző évfolyamok különböző heti kötelező óraszámát, vagyis hogy egy adott évfolyamra, hány ilyen gyerek jár, és nekik mennyi a kötelező óraszámuk, s így szépen végigmenni az összesen, majd osztogatni. De akkor is bekavar a dolgoba, ha pl . egyéni fejlesztéseket írtak elő sok gyereknek.
No, szóval tudom, most a homályt növeltem :D :D , de majd csak jutunk valamire ez ügyben is
Zsolt
zsoltzsolt

Üdv!
Na megint én! :D

Na itt egy anyag, ami a számításhoz talán segítség - nem az én munkám - de bemásolom egy példa alapján. Remélem segíteni fog.

Az eseményeket kommentálom :D
Ez volt a kiindulási pont:

Az egyik általános iskolában 23 SNI-s tanuló van. (SZB vizsgálata alapján)

- 1. osztályban 7 tanuló, általános készségfejlesztésre van szükségük
- 2. „ 2 „ - 1 fő: DL, DG, 1 fő: DL, DG, DK
- 4. „ 2 „ - 1 fő: DL, DG, DK, 1 fő: DK
- 5. „ 2 „ mindketten DL
- 6. „ 3 „ - 1 fő: DL, 1 fő: DK, 1 fő: DL, DG, Dk
- 7. „ 4 „ - 2 fő: DL, 2 fő: DG
- 8. „ 3 „ - 1 fő: DL, 2 fő: DG
Rövidítések:
dyslexia= DL
dysgraphia=DG
dyscalculia= DK
Az igazgató hivatkozik a Ktv. 52. § 6 bekezdésére és 8 fős csoportokat akar létrehozni a fenti 23 tanulóból. A gyógypedagógusnak 4 órában kell ellátni ezt a 23 tanulót????!!!!!! Mivel érveljek, hogy ez törvénytelen? A fenti 23 tanulóból hány csoportot lehet kialakítani? Hány óra szükséges az ellátásukhoz?

Erre ezt a választ kapták (nem tőlem :mrgreen: :mrgreen: ):
SNI óraszámok:
az általad leírt 23 gyereknek számításom szerint 10,05 órát kell biztosítani. Úgy kell számolni, hogy 1-3 évfolyamon 20 a kötelező óra, ennek 15 %-a 3 óra. 4-6 évfolyamon 22 óra, ennek 15 %-a 3,3 óra, 7-8 évfolyamon 25 óra, ennek 15 %-a 3,75 óra. Ha 8 fős csoportokra bontjuk őket, akkor van 9 tanuló 1-3 évfolyamos: ez 3 óra, 1 gyerek átcsúszik a következő csoportba, vagyis 1 másodikos+7 4-6 osztályos gyerek megint kiad 8 fős csoportot, nekik ez 3,3 óra, és van még 7 7-8 osztályos, nekik ez 3,75 óra. Összsen tehát 10,05 óra. Ezt a 10 órát lehet köztük szétosztani a problémájuknak megfelelően és akkor törvényesen el vannak látva. Ennél lehet több órát adni, de kevesebbet nem. Azt gondolom, hogy a diszeseket lehet egyféle problémának számolni. Ha külön vesszük őket, akkor sokkat több órát kellene biztosítani, és szerintem ezt sehol nem úgy számolják.

Na ez szerintem tisztába teszi a dolgokat, akár egy rendes anya a csecsemőjét :mrgreen: :mrgreen:
vagyis kinn vagyunk a sz....ból :lol: :lol:
Na , így számoljátok!
Üdv
Zsolt
(köszi Mariannának az anyagot)
hudnik

Hozzászólás Szerző: hudnik »

Sziasztok,

oke nyolc fo lehet egy csoportban, de nekik is a 15 %-ot, vagyis heti kb. harom orat kell biztositani?

Szerintem is nagy bar...sag, de ha mar ez a torveny, nem akarom rosszul csinlamni.

Nekem negy dyslexias gyerekem van, egy dyscalkulisa --ertelem szeruen o kulon csoport?????---es egy organikus, akinek szinten harom ora jar.

Meg egy kerdes. Ha a nev.tan ket orat ir elo, akkor nekem ot annyiban is kell fejlesztenem?

Szerintem ez igy egy kicsit sok. Nem a gyerek erdekeben, de ha a tulorakat nezuuk azzal nagyon el lehet szallni.

niki
zsoltzsolt

Üdv!

Lassan írom, hogy világos legyen (idézet a törvényből):

"a heti időkeretet nyolc fős csoportokra kell meghatározni oly módon, hogy az ellátásra jogosult tanulók számát elosztják nyolccal"
Piros pontot kap, aki ebből a mondatból kiolvassa ill. megfejti, hogy KÖTELEZŐ lenne nyolc fős csoportokat alkotni. Vagyis CSAK az IDŐKERET meghatározása céljából szükséges ez a nyolcfős csoport.
Más..
Ha a nev. tan. ennél többet ír elő és esetleg egyéni fejlesztést, akkor azt kell biztosítani. Az ellenőrzés pl. erre is ki fog terjedni.
Zsolt
zsoltzsolt

Niki! (hudnik)!

Most nekem lenne egy kérdésem..
Miért nem használsz ékezetes betűket? Vagy nem Magyarországról írsz? vagy csak a billentyűzeted nem magyar?? :D
Zsolt
hudnik

Hozzászólás Szerző: hudnik »

Eddig nem Magyarországról írtam, ma értem haza.

A törvényt én is elolvastam ezerszer. Lehet, h bennem az informatikus is megszólalt, de nekem ehhez kéne egy algoritmus, hogy mi szerint számoljak.

Ha jól értem az itt leírtakat marad a heti kb. harom óra fejlesztes sni-snek, de a csoport létszáma akár nyolc is lehet?
zsoltzsolt

Halihó!!

Hát akár nyolc is lehet, akár negyvenkettő...
De kérdem én...Lehet nyolc főt eredményesen, hatékonyan fejleszteni vagy ezt hívjuk inkább valami napközi-félének??, ahol mellesleg feladatlapokat töltöget ki a gyerek. Mert azt már látom, hogy ezek az iskolai fejlsztő foglalkozások valamiféle nagyüzemi, Hogyan tötsünk ki lehetőleg minél több feladatlapot? mozgalommá váltak. Ülnek benn a gyerekek, folytatják a már megkezdett se...koptatást, amit elkezdtek már délelőtt a tanítási órákon és nyaggatják őket tovább ezekkel a marhaságokkal. Mondjuk jól járnak a felaldatlapkészítők, a fénymásoló karbantartó cégek, a festékpatron gyártók..stb. De hova tűnt a gyerek??? Ja egy szám a nyolcas bennfoglaló táblán és egy szép bemutató foglalkozás kelléke a dirinek. Próbáljuk már meg a gyereket ne a jog szűrőjén átpasszírozni, hanem segíteni neki, és ha ezt tesszük a többi már megy a maga útján.
És visszatérve a kérdésedre megint..lehet-e nyolc fő a csoportban
lehet.....
és mint mondtam negyvenkettő is akár..
hogy .....meg
és most ide csupa olyat írok, amit cenzúráznánk jobblelkű honlap fenntartók :mrgreen: :mrgreen:
Zsolt
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Az egyéni fejl. az egyéni legyen! Ha kell akkor csak egy szem gyerek üljön ott. De sajnos az igazgató mondja meg mi legyen, a fenntartó meg szorongatja. Na persze az más kérdés, hogy az igazgató hol tölti be a szerepét "normálisan"? Ritka.
Mint Zsolt írja, a papírok tömkelege készül. Soha sehol annyi fénymásolat nem készül, mint az iskolákban. Csodálkozunk, hogy gyerekeink még ki sem tudják magukat fejezni? Dehogynem..... A bizonyos kötőszóval "b....meg". Esetleg az izé, mint ritkaság fordul elő.
Kérdezem: logopédiai órát, hogyan lehet feladatlappal tartani? Nem a beszéd a lényeg? Nagy tükör van a falon, a dobozban meg a feladatlapok feldolgozva - ja, és az is rosszul, mert a pedagógus sem tud mit kezdeni, ez a szomorú valóság. Tisztelet annak, aki a helyzet magaslatán áll!!
Valaki kérdezte, milyen könyvből dolgozom? Nem dolgozom semmiből. Ill. a józan paraszti eszemből. Természetesen vannak könyveim, de a sok könyv között is el lehet veszni. Segédletnek kevés, de jó legyen a könyv!
Hol a gyerek? - A sok papír között elveszve.....
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
zsoltzsolt

Na megint én!
Ha untok jelezzétek :mrgreen: :mrgreen:

Na szóval idézem Gabit:
"De sajnos az igazgató mondja meg mi legyen, a fenntartó meg szorongatja."

erre idézek én egy kis törvényi hivatkozást:

218/1999. Kormányrendelet az egyes szabálysértésekről
141.§ - közoktatási szabálysértések,
142.§ (2) b/ jogosulatlan szakvélemény-készítés
- magánpraxisban készített vélemény nem alapoz meg óvodai, iskolai foglalkozásra való jogosultságot, normatív támogatás igénylést.
CSAK a 14/1994. rendelet szerinti szakszolgálati intézmény 142.§ (2) c/ által készített szakvélemények fogadhatóak el, ezek figyelmen kívül hagyását az OKTATÁSI HIVATAL vizsgálja, szankcionálja

idézet vége :lol: :lol:

Megint idézem Gabit:
"b....meg"

Vagyis sza....ni kell arra, hogy mit mond az igazgató vagy a fenntartó, a szakvéleményben foglaltak betartása kötelező
ennyi
uff
:mrgreen: :mrgreen:
Zsolt
Lezárt