jelenlét a fejlesztő órákon

Minden téma, gond, probléma megbeszélése ebben a topic-ba.
zsoltzsolt

Re: jelenlét a fejlesztő órákon

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Szióóóóóóóóó Dóri!! :)

No, épp ezen iformációt próbáltam kihúzni Zsuzsiból, hogy az ő nevtanuk mit tud. De minden egyéb dolgot megtudtam :mrgreen: , csak ezt nem
Igen, amiket írsz igazad van
de azt hiszem sz..k a törvények és a rendelkezések
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Fodor Zoltán 2010.04.16. 14:00-kor.
Ok: Nem megfelelő szó használata a fórumban! Kérem, hasonló kifejezések, megnyilvánulások mellőzését a továbbiakban.
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fodor Zoltán »

Nos, emberek. Ez a "hallottam" és erre a reakció nem volt valami segítőkész.
A lényeg, talán karnismari fogalmazta meg ebben a hozzászólásában. A "hallottam"-ra ezeket kellett volna belinkelni és segítséget nyújtani, mivel feltételezem Zsuzsi nem volt tisztában a törvény szövegével vagy legalább is a lényegi tartalmával. Itt a fórumon a három oldalnyi hozzászólást el lehetett volna intézni max. három hozzászólással: kérdés, válasz és köszönet. (Utóbbi elmaradhatott volna, mert erre való a Köszönöm gomb!)
Mivel én sem vagyok a törvényekben jártas és főleg nem a jogtár a kedvenc olvasmányom ráérős időmben, ezért kénytelen vagyok az oldal keresőjét használni vagy segítségül hívni mindenki régi, öreg barátját a Google keresőt.
Remélem a téma címére mindenki megtalálta a választ, ha mégsem, akkor itt olvashat erről bővebben.
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Szia Zseni! Vagy most már Fodor Zoltán!!
A fent említett linket illetve törvényeket ismerjük, hiszen éppen Zsolt fogalmazta meg.
Úgyhogy köszi, de nem jutottunk előrébb.
Szóval nyitva a terep, hátha valakinek megvilágosodása támad :lol:
Dóri
viditko

Hozzászólás Szerző: viditko »

Üdv Mindenkinek!
Október óta ,mikor délelőttről a fejlesztőfoglalkozást áttette az igazgatóm délutánra érint ez a téma .Megoldani én sem tudtam.Irtam az Oktatási Min.-nak,mert délután ülök és várok.Csalogathatom játékkal, édességgel,de esőben sötétben,vagy éppen szikrázó napsütésben nem jönnek vissza.Iskolabusz 1*van.Sőt a szülő kéri ,hogy ne járjon.Magyarázhatom ezt...24 éve tanítok ,de ez a tanév volt a legborzalmasabb.Abszolút kiégés!Én is várom a segítséget
Mellékelem az oktatási minisztérium levelét.

Tárgy: Fejlesztő foglalkozások
Tisztelt (viditko)!
Az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz elektronikus úton küldött levelére válaszolva a következőkről tájékoztatom.
A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény (Kt.) 12.§-a alapján a tanuló kötelezettsége a tanórákon való részvétel. A tanórán való részvétel helyett „fejlesztésen” való részvételre kötelezéssel az intézmény nem csupán ennek a kötelezettségnek a teljesítésében gátolja a tanulót, de a hiányzások miatti elmaradását okozva további hátrányokat generál.
Leveléből nem derül ki, hogy az Ön által végzett „fejlesztés” mely tanulói körre, és milyen céllal történik. (pl. nevelési tanácsadás által javasolt, a Kt. 52. § (7) és (11) bekezdésben meghatározott órakeret terhére biztosított egyéni, vagy kiscsoportos foglalkoztatás, sajátos nevelési igényű tanulók részére biztosított iskolai fejlesztő foglalkoztatás, vagy rehabilitációs célú tanóra), de a fentebb írtaknak a foglalkozás céljától függetlenül érvényesülniük kell.
Jogszabályi akadálya annak nincs, hogy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók számára konkrét fejlesztési cél elérése érdekében csoportbontással megtartott tanítási órákon történjen a tananyag feldolgozása (a Kt. 52. § (7) bekezdésében meghatározott időkeret osztálybontáshoz is igénybe vehető), és van olyan gyakorlat is, ahol az úgynevezett „kéttanáros” modellel történik a nevelés, oktatás.
Javasoljuk, hogy az egyéni fejlesztések tervezésében, szervezésében jártas szaktanácsadó közreműködését kérve tekintsék át azokat az együttműködési, tervezési, szervezési és pedagógiai lehetőségeket, amelyek megvalósítása szükséges ahhoz, hogy az iskolájukban folyó nevelő, oktató munkájának, ezen belül az érintett tanulók egyéni fejlesztési tervében meghatározott célok elérését szolgáló humánerőforrások felhasználásának hatékonysága javuljon.
Az iskola szakmailag önálló intézmény, a szakmai munka irányítása, és ellenőrzése elsődlegesen az intézmény igazgatójának feladata, az intézmény fenntartója legalább négy évenként köteles a szakmai munka eredményességét ellenőrizni. A szakmai ellenőrzésben az Országos szakértői névjegyzékben szereplő közoktatási szakértő vehet részt.

Üdvözlettel:

főosztályvezető-helyettes

Ez a levél.Kértem már Országos szakértői névjegyzékben szereplő közoktatási szakértőket,de az nekem pénzbe kerül..stb jelszóval lepattintottak.Van olyan tanuló,akire 2*-es normatívát vesznek fel ,s a gyermek 1* jelent meg a tanév alatt.Mit tegyek?Kihez forduljak?Tudom mások azt hiszik,hogy jó vigyek egy könyvet olvassak...stb,de haszontalannak érzem magam így.Várni déltől Fél 5 ig ,hogy tudom biztos nem jön gyermek?!Amíg délelött kihozhattam addíg szép eredményeket értem el,nem volt hiábavaló a munkám!!!!
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fodor Zoltán »

Nos, akkor világosítsuk fel magunkat. Lényegében igaza van a minisztérium nevében írt főosztályvezető-helyettesnek, mert a fejlesztőfoglalkozásokat nem lehet a rendes tanóra terhére megtartani hanem, mint a törvény is írja, ezen túlmenően kell megszervezni.
Gondolom mindenki olvasta, de Zsolt nagyon jól említi a Közoktatási törvény megfelelő paragrafusát is, amelyben a "túl" szó szerepel. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a foglalkozásokat a kötelező tanórai foglalkozásokon túl kell megszervezni.
Ide másolom az említett törvény bekezdését, hátha úgy könnyebb lesz ezt átlátni:
Közoktatási törvény 56§ (6)

A gyógypedagógiai nevelésben-oktatásban részt vevő nevelési-oktatási intézményben a sajátos nevelési igényű
tanulók részére a (3) bekezdésben meghatározott tanórai foglalkozásokon túl kötelező egészségügyi és pedagógiai
célú habilitációs, rehabilitációs tanórai foglalkozásokat kell szervezni. A tanuló annyi egészségügyi és pedagógiai
célú habilitációs, rehabilitációs tanórai foglalkozáson vesz részt, amennyi a sajátos nevelési igényéből eredő hátránya
csökkentéséhez szükséges. A kötelező egészségügyi és pedagógiai célú habilitációs, rehabilitációs tanórai
foglalkozások megszervezésének heti időkerete a (3) bekezdésben az évfolyamra meghatározott heti tanítási óra
a) tizenöt százaléka értelmi fogyatékos tanuló,
b) tizenöt százaléka - az autista kivételével - többi fel nem sorolt fogyatékos tanuló,
c) harmincöt százaléka a gyengénlátó tanuló,
d) negyven százaléka a mozgásfogyatékos, a vak, a nagyothalló, a beszédfogyatékos tanuló,
e) ötven százaléka a siket és az autista tanuló
esetén. A heti időkeretet abban az esetben, ha a tanulót külön osztályban tanítják, osztályonként kell megállapítani.
Ha a tanulót a többi, nem fogyatékos tanulóval közösen - egy osztályban tanítják -, a heti órakeretet nyolc fős
csoportokra kell meghatározni oly módon, hogy az azonos ellátásra jogosult tanulók számát elosztják nyolccal. A
csoportra jutó időkeret akkor is felhasználható, ha az osztás alapján a csoportban nincs nyolc tanuló. Ennél a
számításnál a tanulói létszámot a tényleges létszám alapján kell számításba venni. Ha az iskolában az osztályt több
különböző évfolyamra járó tanulóból szervezik meg (a továbbiakban: összevont osztály), és az egyes évfolyamokra a
(3) bekezdés eltérő mértékű heti kötelező tanórai foglalkozást állapít meg, a habilitációs, rehabilitációs tanórai
foglalkozás heti időkeretét a magasabb évfolyamra megállapított heti kötelező tanórai foglalkozás mértéke alapján
kell meghatározni. A heti időkeret az egyes évfolyamok, osztályok, tanítási év közben a tanítási hetek között
átcsoportosítható. A középsúlyos értelmi fogyatékos tanuló részére az iskola a nevelési-oktatási feladatokat
egészségügyi és pedagógiai habilitációs, rehabilitációs célú tanórai foglalkozás keretében szervezi meg a (3)
bekezdésben és e bekezdés a) pontjában meghatározott időkeretben [a továbbiakban a (3)-(6) bekezdés alatti
foglalkozások: kötelező tanórai foglalkozások].
Zsuzsi

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Kérem, ne vegyétek kötekedésnek, de most már én is szeretnék tisztán látni. Gondolom, időszerűnek tartjátok, hogy végre beleástam magam a törvénybe. A Zoltán által 56.§-nak nevezett szöveget én az 52-ben találtam meg, ahol a 3. bekezdés így szól:

(3) A tanuló kötelező tanórai foglalkozása - a (4) és (6) bekezdés kivételével - nem lehet több
a) az első-harmadik évfolyamon napi négy tanítási óránál;
b) a negyedik-hatodik évfolyamon napi négy vagy öt (heti átlagban négy és fél) tanítási óránál;
c) a hetedik-nyolcadik évfolyamon napi öt tanítási óránál;
http://www.okm.gov.hu/letolt/kozokt/koz ... 070823.pdf

Ezek szerint mégiscsak megoldható csatlakozó órákban a fejlesztés (legalábbis egy része), mert ha a gyereknek alsóban 5., felsőben pedig 6. órái vannak tantárgyi keretben, azok már elvileg nem kötelezők. Vagy rosszul értelmezem?
Susanna20

Fejlesztés

Hozzászólás Szerző: Susanna20 »

Sziasztok!
2 éve végeztem Debrecenben fejlesztő-differenciáló tanítóként (szakvizsgával együtt, 2 éves képzés). Alapvégzettségem tanító. A képesítést 6-12 éves gyerekekre kaptam, az oklevélben ez nincs feltüntetve. Gyakorló iskolában dolgozom, nem főállásban (tavaly 6, idén 8 órában) végzem a fejlesztést. Összesen 17 gyereknek van most a 630 gyerekből szakértői véleménye. Ebből 5 alsós, a többi felsős. A fejlesztés mellett osztálytanító is vagyok, saját osztályomban 4 órám van + a napközi.
Kérdéseim:
- Kompetens vagyok-e a 7-8. osztályosok fejlesztésére? Van-e erre valamilyen jogszabály?
- Csak kiscsoportban fejleszthetem őket? (Az iskola, kollégák inkább ezt támogatják, pedig a képesítésem feljogosít arra is, hogy bemenjek a tanítási órára, illetve kihozzam őket 1-1 tanítási óráról).
Mindezek mellett még az is problémát okoz, hogy nincs állandó termem, csak amelyik éppen szabad, nincsenek eszközeim (az iskola semmit sem biztosít), a fénymásolási keretem pedig februárra elfogy. Emellett pedig mindenki várja a fejlődést.
Egyébként azt én is tapasztaltam, hogy a felsősöket, különösen 7-8. osztály nagyon nehezen lehet rávenni arra, hogy járjanak fejlesztésre, különösen ha a szülő sem partner ebben. Ha a szülő kérvényezi nem lehet kötelezővé tenni a fejlesztést?!
És az igaz, hogy a fejlesztésre a kötelező órák terhére lehet végezni? Ez jó lenne, ha így lenne, mert 7. órában nagyon fáradt a gyerek, volt olyan aki úgy jött fejlesztésre, hogy elsírta magát, mert annyira fáradt volt.

Előre is köszönöm a válaszokat! Sokat segítenétek vele!
Zsuzsa
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Szia Zsuzsa!

Óráról elvileg nem lehet gyereket kihozni. Meg kell nézni fel van-e mentve valamiből? Akkor azon az órán kihozhatod, de lehet egyezkedni a szakos nevelővel is.

- kéttanáros modell: fejlesztő pedagógus a tanórával párhuzamosan egyéni vagy kiscsoportos foglalkozásokat tart. A két pedagógus bontott tanulócsoporttal dolgozik. Együtt vezetik a foglalkozásokat. A fejlesztő pedagógus vezeti a foglalkozást, lehetőséget teremtve kollégájának az egyéni vagy kiscsoportos foglalkozásra, korrepetálásra.
(így a kötelező órán belül maradsz)

- egyéni foglalkozás: az osztályban tanító pedagógus javaslata alapján kiemeli a rászoruló tanulót a közösségből, egyénileg foglalkozik vele (pl. tananyagpótlás hiányzás esetén)

Több évfolyamból is lehet benn tanuló, ha ugyanaz a "baja", de pl. nem tehetsz egy csoportba 2. és 5. osztályost. A korosztályra ügyelni kell.
7-8. osztályra kompetens vagy-e? Véleményem szerint csak az 1-4 osztályig vagy. De ha az igazgató felvállalja, hogy fejlessz, az az ő dolga, a balhét Ő viszi ellenőrzéskor.
Tudod, úgy vagyok már, hogy jobb ha olyan fejleszt akinek legalább van valami végzettsége és konyít a dologhoz, mint az, aki korrepetál fejlesztés címén.

Az állandó tanterem hiánya már eleve sok problémát okoz. Valahol kérj egy kis sufnit, ha fejlesztést kérnek, mert a gyereknek is jobb. Eszköz? Hát szedsz össze valamit (dobókocka, színes rúd, maradék ceruzák, papírok, rongydarabok, festék stb....) és készítesz is.

Kötelezni a gyereket lehet, mert ha ingyen könyvet kap, és felmentést, akkor kötelessége megjelenni a fejlesztésen vagy nem járnak a kedvezmények. A szülőknek meg lehet mondani, vagy aláíratni velük egy papírt, amennyiben nem jelenik meg a gyerek, van 3 igazolatlan órája, elveszti a kedvezményeket. Ettől megijednek.
Ha a szülő kérvényezi, hogy gyereke ne járjon fejlesztésre, akkor a kedvezményeket se kérje! Amúgy jogában áll. De papíron kérje, utólag ne reklamáljon!

Minden évben határozatot hoz az iskola igazgatója, hogy felmentett a gyerek vagy csak részlegesen, kinek mi van a papírján és megjegyzésként odaírjátok, hogy a ezek akkor járnak ha megjelenik. Én ezt csinálom középiskolában és nem mernek lógni.

Remélem valamit segítettem!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Susanna20

Hozzászólás Szerző: Susanna20 »

Kedves Gabi!
Köszönöm a gyors választ. Időközben felhívtam a Szakszolgálatot, hogy kérjek egy kis segítséget. Állításuk szerint azokat a gyerekeket, akikről ők adtak szakvéleményt, csak kis csoportban lehet fejleszteni. Viszont minden évben indítanak egy Fejlesztő Pedagógiai Műhely, egy évben három alkalom, hogy tudnak nekünk segítséget, tanácsadást nyújtani. Tavaly nem jutott el hozzám. Az állandó terem ügyével kapcsolatban még egyszer megkörnyékezem az igazgatót. Tavaly is próbálkoztam, hogy a pszichológus terme jó lenne azokon a napokon, amikor nincs ott (csak H és Sz van a suliban), de azt kaptam válaszul, hogy azt nem adják ide, mert az IMIP-es terem is!

Köszönöm a segítséget! Sikeres tanévet kívánok!
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Zsuzsa!

Nem vitázni akarok, de
Állításuk szerint azokat a gyerekeket, akikről ők adtak szakvéleményt, csak kis csoportban lehet fejleszteni.
A lényeg, hogy mit írtak és írnak a papírra. Egyénileg vagy csoportosan? Olyan nincsen, hogy csak kiscsoportban. Nem minden tanulót tehetsz egy csoportba. Pl. a diszlexiást nem veheted együtt a diszkalkuliással. Nézned kell a korosztályt is! Előfordulhat, hogy kizárólag egy gyerek van nálad. Nálam is van nev.tanos gyerek egyedül fejlesztésen, mert olyan problémái vannak.
A szakszolgálatnak át kellene gondolnia mit válaszol a kérdésekre!

Én pl. az iskola pszichológusával vagyok egy teremben. /beosztjuk/ Sőt! Nagyon jól tudunk együtt dolgozni, mert néha még beszélnünk is kell egy-egy tanulóról.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Válasz küldése