Diszkalkulia

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Panni

Re: Diszkalkulia

Hozzászólás Szerző: Panni »

Kedves Fanni!

Engedtessék meg nekem egy pár gondolat.
Hogy milyen rendszerből szálltál ki rég, ezt te tudod, de ha az iskola padot érted ezen, akkor vannak nálad sokkal régebben kiszállók, és mégis másképpen látják a dolgot. A távolsággal kapcsolatban nem tudom elképzelni, hogy ne lenne közelebb nagyobb város vagy település oda ahol te vagy. Eddig voltak a pedagógusi továbbképzések, amelyiket a munkáltató finanszórozott ráadásul, a disszes témákban is voltak tovább képzések. És a 120 órás tovább képzésekbe belehetett számolni. A másik ez a fránya net. is a fejlődést segíti csak annyit ütöttembe, hogy diszkalkulia könyvek és mindjárt kidobot 30000-ret

Interneten elérhető anyagok
Hrivnák Ilona (2003): Lusta? Nem szeret számolni? � Diszkalkuliások a közoktatásban. Új Pedagógiai Szemle (2), 92-102.

Esettanulmányok ismertetése mellett áttekinti a hazai diagnosztikai és terápiás gyakorlatot.

Diszkalkulia szócikk a Wikipédián

Diszkalkuia blog

A tünetek leírása a tanulásmódszertan.hu-n

Wikipédia szócikkek általában a matematika pszichológiájáról
Könyvek, cikkek

Stanislas Dehaene (2003). A számérzék. Budapest: Osiris.

Stanislas Dehaene könyve remek bevezetést nyújt a matematika pszichológiájába.

Dékány, J. (1999). Kézikönyv a diszkalkulia felismeréséhez és terápiájához. Budapest: Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképzõ Fõiskola.

A Magyarországon használt diagnosztikai eszköz leírása.

Márkus, A. (1998). Számolási zavarok a neuropszichológia szemszögébõl. Fejlesztõ Pedagógia, 3-15.

Márkus, A. (2000). A matematikai képességek zavarai. In S. Illyés (Ed.), Gyógypedagógiai alapismeretek (pp. 279-308). Budapest: ELTE, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Fõiskolai Kar.

Krüll, K. E. (2000). A diszkalkuliás (számolásgyenge) gyerekek: Akkord kiadó.

A könyv amellett érvel, hogy a matematikai zavarok pusztán a kedvezőtlen környezet, mint például a rossz oktatási módszer következménye. A kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy ez nem igaz.

[i]Angol nyelvű anyagok[/i]

Gyűjtemény az OKI honlapján

Elnézést mindenkitől nincs szándékom meg bántani senkit de számomra a Fanni irása érthetetlen.
Vannak akik ismernek, és tudják, hogy ilyenkor mit szoktam mondani hiába én..............vagyok.
Panni
fanni

Hozzászólás Szerző: fanni »

Kedves Panni!

Köszönöm az irodalomjegyzéket, szerintem mások is hasznosnak fogják találni.

Rosszul esett viszont a hangnem - honnan tudod, hogy a kérdező mikor és miért szállt ki a magyar oktatási rendszerből... Gerinctörés? Szülések? Költözés? Szakmaváltás? Kétoldai rendszerundoritisz? Nem is lényeges. Sőt, jobb ha én is azt teszem, amit a többiektől elvárok:

még egyszer köszönöm, és örülök a pozitívumoknak.
fanni

Hozzászólás Szerző: fanni »

Elkezdtem olvasni.
Illetve nem elkezdtem, hanem folytattam.

Azért kérdezek, mert szeretném első kézből tudni, hogy otthoni gyakorló szakmabéliek, akik folyamatosan csinálták - és gondolom, hogy folyamatosan értesültök a diszkalkulia kutatásának eredményeiről - milyen változásokról tudtok a témában. Valami nagy áttörés, kutatási eredmény, változás a szemléletben, stb.

Hrivnák Ilona (2003): Lusta? Nem szeret számolni? � Diszkalkuliások a közoktatásban. Új Pedagógiai Szemle (2), 92-102.
A cikk néhány nagyon jó esetleírás után az elméletre és a jogi háttérre is kitér.
Bár 2003-ban íródott, 1999 előtti forrásanyagot használ.

A többi könyv se sokkal újabb.
A kollegák, akik elvégezték a tanfolyamot, csak legyintettek, hogy semmi újat nem mondott...

Ezek szerint meg lehetek nyugodva - leszámítva a legújabbkori középiskolás fejleményeket, és a szemlélet pozitív változását, miszerint érdemes idősebbekkel is foglalkozni - a tudásom még mindig naprakész, nem kell megijdenem, ha megint szembejön egy hétéves diszes...

Köszik!
Andi1971

Hozzászólás Szerző: Andi1971 »

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!A kislányom 10.évfolyamos ,másodikos osztályos kora óta küzd a diszkalkuliával.Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolába jár,most választhattak szakmát,és a cukrász,pék szakmát választotta.Felmentése van matematikából,az osztályzat alól is fel van mentve másodikos osztályos korától.De van egy olyan tanóra,hogy szakmai számítás.Egy tanárnő tartja mindkét órát,és a második félévben már három egyese van szakmai számításból,más jegye nincsen.Tehát úgy néz ki,hogy bukásra áll ebből a tantárgyból.Az első félévben,meg a tavalyi évben úgy ment át,hogy szabályokból is írtak dolgozatot,és az négyes-ötös lett,így megúszta a bukást!Mert a szabályokat meg tudja tanulni,de alkalmazni nem tudja sajnos.Külön korrepetálja a Nevelési Tanácsadóból gyógypedagógus,csak az a probléma,hogy ő diszlexiás feladatokat add neki.Az osztályfőnök,a gyógypedagógus és a matematika tanárnő is azt mondják,hogy ők nem tudnak neki segíteni.Hát kérdem én,akkor ki tud,hová forduljunk segítségért??? :?: :?: Az igazgató úr azt a feleletet adta,hogy mivel a szakmai számítás,vizsga tantárgy lesz ,így abból nem kaphat felmentést a gyermekem! Hát én nem tudom a jogszabályokat.!De az iskola felvette a gyereket,meg azóta a dupla pénzt is!Nem volt beírva a továbbtanulási könyvbe,hogy az iskola nem tudja a diszkalkuliás gyerekeket fogadni!!!!!!!!!!!!!
Szeretném megtudni,hogy kinek a segítségét kérjem,most így év vége előtt ,hogy hová fordulhatnánk segítségért!Andi
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Andi!

Sajnos igaza van az igazgatónak abban, hogy a szakmai számítás kell. Abból nem adhatnak felmentést. Ugyanúgy, mint az idegen nyelvi értékelés alól sem kaphat felmentést a szakmát tanuló gyermek. Ezekből vizsgáznia kell.
Középiskolában fejlesztek, nálunk is vizsgát tesznek a tanulók.
Hogy ki tévedett, szerintem ezt már kár firtatni. Viszont azt írja, hogy az iskola felveszi az emelt normatívát. Akkor az iskolának kötelessége fejleszteni a gyermeket! Ráadásul pont a diszkalkuliára. /Emelt normatívát csak akkor igényelhet az iskola, ha a Rehab. Bizottság vizsgálta és a papíron van egy BNO-kód. Ha Nev.Tan vizsgálta az iskolának nem jár pénz/
A területileg illetékes Rehabilitációs Bizottsághoz forduljanak, ott kérjenek tanácsot.

Üdvözlettel:
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Andi1971

Kedves Gabi!

Köszönöm gyors válaszát!Igen,Rehabilitációs Bizottság vizsgálta Zalaegerszegen.Jó ,én megértem ,hogy kell vizsgázni szakmai számításból,csak azt nem tudom hogyan.Mert akkor úgy gondolom,hogy a gyógypedagógusnak lenne a feladata,hogy számolásra irányuló feladatokat kellene gyakorolni vele,nem diszlexiás feladatot.Nálunk sajnos az is gond,hogy a szorzótáblát is állandóan gyakoroljuk vele,mert elfelejti.Csak azokat tudja megjegyezni,melyeknek hangzása,dallama van Pl:6×6=36.Nem tudom,hogy ez jellemző a diszkalkuliás gyermekekre?Sajnos ha megbuktatják,akkor sem tudom,hogy a pótvizsgán hogyan fog átmenni.És még azt szeretném megkérdezni,hogy szakmai számításból miért nem kaphatnak felmentést,úgy mint matematikából az érettségi alól?Mert matematika is helyettesíthető más tantárggyal az érettségin.
Köszönöm gyors válaszát!

Üdvözlettel:Andi
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Kedves Andi!

Az érettségi matematikája más, mint a szakmáé. Tegyük fel, egy asztalos hogyan számítja ki az anyag mennyiségét, költségét, ha nem tanul szakmai számítást.
Abban igaza van, hogy a kolléganő ne diszlexiás anyaggal foglalkozzon vele. De! Nagyon sok a diszlexia és diszkalkulia terápiájának az azonossága. Mondjuk azért ne olvasás értelmezést vegyenek, mert ez valóban nem oda tartozik. Egyáltalán a kolléganő fejlesztést tart? Más a fejlesztés és a korrepetálás!!
Annyit lehet még tenni, hogy - ha a lánya érti a feladatokat, csak a számítással van gondja - a Rehab.Bizottság véleménye alapján, az iskola igazgatója hoz egy határozatot, hogy a szakmai számítások óráin és a vizsgákon minden eszközt használhat, ami segítségére van. Ugyanis mi ezt engedélyezzük.
A diszkalkuliás gyerek valóban nem tudja a szorzó táblát és nem is fogja megjegyezni.
Saját példa: a fiam diszkalkuliás - asztalos és érettségizett is - és nem tudja a számokat, időpontokat megjegyezni. A ritmikusan hangzókat, mint az Ön lánya megjegyzi vagy esetleg a két tényező felcserélésével eszébe jut vagy valamihez köti, úgy memorizálja.
Visszatérve az Önök gondjára! Keresse fel az igazgatót és mondja el neki a problémát, esetleg lehet kérni egy teljesen friss Szakvéleményt amibe megfogalmazzák, hogy a segédleteket használhassa a számításoknál.
Utána nézek a törvénynek is ezzel talán előbbre lépünk.
Gabi

Andi1971

Köszönöm Kedves Gabi,ez nagyon nagy segítség számunkra!Ma felhívtam a fejlesztő pedagógust,aki az Ált.iskolában foglalkozott Viviennel.Ő is azt tanácsolta,hogy hívjam fel Egerszeget.Megpróbálnám ,hogy egy új Szakvéleményt kapnánk,talán azzal előbbre jutnánk.Igen nekem is az a véleményem,hogy a tanárnő nem fejleszti,hanem csak korrepetálja,és szövegértéses feladatot add,mint a többi diszlexiás gyereknek.Előre is köszönöm a segítségét!

Üdv.:Andi
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Szakmai vizsgán alkalmazható alternatívák [26/2001. (VII.27.)OM rendelet]

- Szakmai vizsgán a sajátos nevelési igényû tanuló részére biztosítani kell a hosszabb felkészülési idõt,
- Az írásbeli beszámolók során lehetõvé kell tenni az iskolai tanulmányok során alkalmazott segédeszközök használatát,
- Az írásbeli beszámoló szóbeli beszámolóval történõ felváltását, Ebben az esetben az írásbeli vizsgarész követelményeinek szóban tehet eleget.
- A szóbeli beszámoló írásbeli beszámolóval történõ felváltását, Ebben az esetben a szóbeli vizsgarész követelményeinek írásban tehet eleget.

Szakmai vizsgán a mentesítések nem alkalmazhatóak, így pl. idegen nyelvbõl - eltérõen az érettségi vizsga szabályzatától - a jogszabályban elõírt követelményeknek kell eleget tenniük.

Ezzel a törvénnyel már lehet kezdeni valamit. Erre kell hivatkozni!
Gabi

Aniko35

Hozzászólás Szerző: Aniko35 »

Sziasztok!
Segítségetek kérném 12 éves lányom számára. 1 éve felmentették matek értékelés alól, de az iskola nem igazán fogadja el a Bizottsági szakvéleményt. Most 5. osztályos, de sajnos 2.-os szinten van. Az iskola mégis:
- 5.-es tananyagot tanultat vele
- 5.-es tananyagból irat dolgozatot, amit le is osztályoznak (többnyire 1-est kap)
- 5.-es leckét csináltatnak vele (ezt viszont mi szülők csináljuk meg).

Amit elértünk nagy harcok árán az az, hogy legalább a bizonyítványába nem kerül jegy. Persze a matektanár ellenzi a felmentés, mondván ilyen probléma nincs....

Kérdésem az lenne, hogy hova menjünk panaszra? Egyáltalán mit kérhet a gyerektől? 5.-es anyagot kell tanulnia, vagy a szinjének megfelelő matekot kellene vennie? Fejlesztésre jár heti 2x45 percet a suliba. Teljes tanácstalanságban vagyunk, és már előre rettegünk a 6. osztálytól....

Köszönöm
Anikó
Válasz küldése