Megerősítem bégé válaszát, ma voltam nevtanos megbeszélésen és hát tényleg nincs szabályozva, vagyis csak ahogyan, azt bégé is említi. De arra jutottunk, hogy nem, árt az iskola gyermekvédelmisének kimutatást, listát vagy hasonlót vezetnie az SNI B-s és BTMN-es gyerekekről. Ja és megjegyezném, nem kákán is csomót keresve, de a pontos rövidítés BTMN, vagy is beilleszkedési , tanulási és magatartási NEHÉZSÉG, vagyis ha lemarad az N, akkor tulajdonképpen semmi értelme , mint ahogy sokszor az egész kategorizálásoknak sem
no, ennyi voltam
Zsolt
Nagy érdeklődéssel olvasgatlak benneteket, annál is inkább, hogy érdekelt lettem az SNI-s gyerekek fejlesztésében. Történt ugyanis, hogy ebben a tanévben a 6. osztályban -integrálva - tanítok egy kislányt /SNI a/. Heti 3 rehab és 1 fejlesztő órája van /gyógypedagógussal ill. fejlesztő pedagógussal, délutánonként, ahogy az a nagykönyvbe le van írva!/ Ezzel tehát baj nincs! - legalábbis azt hiszem! A gondom a délelőtti heti 4 matematika óra, amelyen minősítés és értékelés alól mentesített!! Természetesen konzultáltam a gyógypedagógussal és a fejlesztővel is, valamint igyekszem betartani a Szakértői Bizottság ajánlásait is! Mégis tanácstalan vagyok! Kérem aki tud az segítsen, hisz "mezei" matek tanár lévén nem tudom mit kell tennem, hogy jó legyen a kislánynak, hisz nem kérhetem tőle azt amit a többiektől, viszont szeretné ő is, én is hogy tanulgasson egy kevéske matekot! Megrendeltem neki az SNI-s matek könyvet és differenciált óravezetéssel, szervezéssel jut rá is bőven idő. A kompetencia alapú oktatás keretében használt módszertani eszköztáram is bevetem a tanév során. Mindenben segíteni szeretném! Mégis vannak kérdéseim:
- kell-e külön tanterv, tanmenet, tankönyv az "SNI a" tanulónak, ha mentesítve van?
- a fejlesztő pedagógus készíti a fejlesztési tervet és az alapján dolgozzam? /én nem tudokilyen tervet...az egy másik szakma - a TIETEK - én csak kontárkodnék.
- van-e jól bevált és nállatok is használt jó gyakorlat? Ti hogyan csináljátok ezt?
- mit tehet egy szaktanár, ha a normál tantervű osztályban integráltan kell tanítania "SNI a vagy b" vagy BTMN-es tanítványokat??????
- milyen dokumentáció szükséges? Ki és mit ellenőriz?
- ......stb.....
Mint látjátok tele vagyok kérdésekkel, kérem aki tud adjon tanácsot!!!! Előre is köszönöm!
Kedves Ilike 1!
Sajnos nem mindenben tudok érdemleges tanácsot adni, de amit mi gyakorlatban csináltunk az SNI a-s gyerekkel az jól bevált. Külön tanmenetet nem írtunk, az a rehab órákhoz volt. Viszont a tantervi órán a többi gyerekkel együtt és velem (gyógyped.) tanultunk előre összeállított feladatokkal, tevékenységekkel ill. az SNI-s matekkönyv alapján. A gyermek tananyaga szorosan illeszkedett az órai anyaghoz, természetesen lényegesen eltérő szinten. A kéttanáros megoldás mindenkinek jó volt. Az SNI-s gyerek a maga ütemében, rászabott feladattal, de be- bevonva az órai közös munkába társaival együtt volt, differenciált segítségnyújtásban részesült, hallhatta,tapasztalhatta az analógiák alkalmazását, egyéb problémamegoldásokat és a többi csemete is a szaktanárral kiválóan tudott dolgozni.
Amit hallottam (de nem tudni valóban így kell e), hogy az osztálynaplóba a tanórai anyaggal együtt beírják az SNI- s gyerek anyagát is (amihez akkor valamilyen tanmenetet kell,hogy odaképzeljek), és komptenciaalapú oktatás révén- mindenkire vonatkozóan- azt is beírják, hogy mely kompetenciákat fejlesztik (nem mintha eddig nem fejlesztettek volna).
Máshol, ha az iskola meg tudja oldani, gyógypedagógiai asszisztensek is segíthetik a gyermek órai munkáját.
Köszönöm szépen a gyors reagálást és segítséged!
Ha megengeded, akor még kérdezgetnék! Pl. A heti 3javasolt rehab órát töltötted-e a gyermekkel a tanórai foglalkozáson, vagy ezeken kívűl még megtartottátok - külön ezeket is? Tudniillik, nálunk csak részmunkaidőben tudunk foglalkoztatni gyógypedagógust /pénz szűke miatt/; csak a legszükségesebb foglalkozásokra! Aszisztensről - ezen kívűl pedig szó sem lehet! /a pénz nagy úr!/
Jó veletek társalogni, mégegyszer köszönöm és üdv. Ilike
Sziasztok!
Én is nevelési tanácsadóban dolgozom. Van egy nyomtatvány "Egyéni nyilvántartási lap és foglalkozási napló a nevelési tanácsadás keretében rehabilitációs foglalkoztatásban részesített gyermekek foglalkoztatásához" TÜ 353; TÜ 354. Szerintem ezt is lehet használni az iskolában, óvodában fejlesztett BTMN-es gyerekek számára. Ez azért jobb, mert, ha több foglalkozásnak ugyanaz a célja, egy-egy egységben az anyag folyamatosan beírható. Véleményem szerint a TÜ 358-as csoportnapló többségi iskolában nem használható, mert ez az SNI-s tanulók fejlesztő iskolai oktatásához készült, vagyis az értelmileg akadályozott gyermekek részére.
Remélem segítségetekre voltam.
Kedves Inci!
Köszönöm a hozzászólásodat, valószínű sokunknak segítettél ezzel a nyomtatvány tisztázással! Szomorú, hogy ezekben veszünk el, és mindig akad újabb kérdés, újabb variáció.