Sziasztok!
Előre is bocsánatot kérek, hogy panaszkodni fogok, és annak nem itt lenne a helye, de itt említettétek meg a digitális naplót.
Nálunk is bevezették az elektronikus naplót. Hááát..., "nagyszerű" találmánya a programozóknak. Annyi a baj vele, hogy rettenetesen lassú, és addig, amíg a kedves informatikus kolléga nem viszi fel az osztálynévsorokat, nem tudsz vele mit kezdeni, mert nem reagál a parancsokra. Hogy mi értelme van? Semmi!!! Mert emellett ugyanúgy kell vezetnem az egyéni fejlődési lapokat, nyilván kell tartanom a szakértői véleményeket, kézzel kell megírnom a kontrollos papírokat és a többi. Ja, nem mellesleg: Láttatok Ti már olyan iskolát közelről (mert én nem, de lehet, hogy csak rossz helyen tanítok), hogy minden tanteremben, esetleg a tanáriban, minden pedagógusnak külön gépe van, hogy amikor kijön az óráról rögtön be tudja írni a diginaplóba a leadott óra anyagát, a hiányzást, az adott jegyeket, esetleg osztályfőnökként ellenőrizni tudja, hogy a kedves kollégák beírták-e az óráikat, a hiányzókat stb, stb? Ehhez kell vezetnem egy külön füzetet, mert "ezer" helyen tanítok, "ezer" gyerekkel találkozok, és nem káptalan az agyam, hogy akár a nap végére emlékezzek arra, hogy a 8/b-ből a Kiss Pistike hiányzott-e vagy sem.
A kötelező óraszámhoz annyit, hogy gyógypedagógusként fejlesztős állásban 24 óra a kötelező, mert hát ugye egyértelmű, hogy mi dolgozunk a legkevesebbet és a legkönnyebbet az egésze iskolában, mert mi csak játszunk a gyerekkel, és ráadásul nem is egy 30 fős, hanem csak maximum 4-5 fős csoporttal.
Mégegyszer bocsi, hogy így rontom a hangulatot év elején, de ez most úgy kikívánkozott belőlem, mert már most kapom az érzést a kollégáktól.
Sziasztok, Sudna
Kötelező óraszám
-
bégé
Re: Kötelező óraszám
Kedves Sudna!
Az érzéssel mi is talákoztunk már, és igazat adok. Viszont ezzel a szuper elektronikus naplóval nem, de nem is vágyom rá. Megértelek, fel a fejjel! Az, hogy leírtad mit érzel, nem baj. Ez a fórum szakmai dühöngőnek is kitűnő!
Az érzéssel mi is talákoztunk már, és igazat adok. Viszont ezzel a szuper elektronikus naplóval nem, de nem is vágyom rá. Megértelek, fel a fejjel! Az, hogy leírtad mit érzel, nem baj. Ez a fórum szakmai dühöngőnek is kitűnő!
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Attól még valóban messze vagyunk, hogy minden osztályban gép legyen. Nem is beszélve arról, hogy sok kolléga azt sem tudja, a gép melyik felére kell ülni. EZ NEM VICC!! És akkor az interaktív táblát akarjuk/ják még használni. Röhej!Ez a digi napló biztosan jó, de nagyon ki kell dolgozni és egyszerűnek kell lennie. Úgy tudnám elképzelni, hogy egy tanárnak egy napló, Ő feleljen érte.
A rehabos lap helyett is nyugodtan lehetne napló amibe az anyagot írom, ráadásul a hiányzást is be tudom írni és nem esik szét lapjaira. Túl sokat kell adminisztrálni.
Nekem már ki is osztották a kollégák, hogy az SNI-s gyerekkel mit gyakoroljak, milyen anyagot vegyek, sőt a gyerek a többségi iskola könyvét kapta és oldjam meg, hogy legyen könyve.
Sudna, nem vagy egyedül ezekkel a dolgokkal. Igen, mi "csak" játszunk, olyan jó nekünk....
A rehabos lap helyett is nyugodtan lehetne napló amibe az anyagot írom, ráadásul a hiányzást is be tudom írni és nem esik szét lapjaira. Túl sokat kell adminisztrálni.
Nekem már ki is osztották a kollégák, hogy az SNI-s gyerekkel mit gyakoroljak, milyen anyagot vegyek, sőt a gyerek a többségi iskola könyvét kapta és oldjam meg, hogy legyen könyve.
Sudna, nem vagy egyedül ezekkel a dolgokkal. Igen, mi "csak" játszunk, olyan jó nekünk....
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
-
KÉva
Sziasztok! Most kapcsolódtam be. Nagyon hasznos dolognak tartom ezt a fórumot!!! Lenne nekem is egy kérdésem: BTMN-es tanulók fejlesztéséről kell-e vezetni egyéni fejlődési naplót (külív-belív)? Van erre valamilyen törvényi szabályozás? Eddig csak tudtommal SNI-s gyerekeknék kellett.
Ha valaki tud pontos infót, válaszoljon! Előre is köszi: É.
-
madildi
Sziasztok! Én fejlesztőpedagógusként dolgozom normál ált.isk.-ban. Végzettségem szerint 20 évig tanító,majd szakvizsgázott fejl. ped.! Ha nektek segítséget jelent a következő helyről le tudjátok tölteni a fejl.ped.-re vonatkozó munkaköri leírást, mely a kötelező óraszámot (19+5) is tartalmazza. Ezt megmutattam a főnöknek és néhány nap múlva elfogadta ill. ugyanezt névre szólóan visszakaptam. Így jó, mert a ténylegesen fejlesztett óra 19, a többi 5 mérés, adminisztráció, hospitálás, kapcsolattartás....stb, de a törvényileg előírt 24 mégis megvan.
Az 5% pótlékot megadta, de ez valóban csak adható. Sajna több helyen is tudom, hogy nem adják.
Munkaköri leírást itt találtok: http://fepee.uw.hu/ . A 2005/2. hírlevél, melynek a végén találjátok!
Remélem tudtam segíteni!
Az 5% pótlékot megadta, de ez valóban csak adható. Sajna több helyen is tudom, hogy nem adják.
Munkaköri leírást itt találtok: http://fepee.uw.hu/ . A 2005/2. hírlevél, melynek a végén találjátok!
Remélem tudtam segíteni!
- Fodor Zoltán
- Adminisztrátor

- Kapcsolat:
Ezzel a munkaköri leírással nem akarok vitatkozni, de ez olyan, hogy ha akarja az intézményvezető akkor elfogadja, ha nem akarja, akkor nem fogadja el.
A lényeg az, hogy az 5 óra szűrés nincs sehol leírva a törvényben. A törvény jelenleg úgy állapítja meg a kötelező óraszámot, hogy 24. Igazából tudjuk, hogy 40 óra a kötelező óraszám, de ebből 24 óra a fejlesztésre fordítandó óraszám. Sőt, közvetlenül a gyermekekkel eltöltendő órszámról rendelkezik.
Ha még is van olyan törvény, rendelet vagy bármi, ami pontosan leírja, annak talán sokan örülnénk, de jelenleg én erről nem tudok.
Ha valaki tud erről bővebb információt, akkor írja ide le.
A lényeg az, hogy az 5 óra szűrés nincs sehol leírva a törvényben. A törvény jelenleg úgy állapítja meg a kötelező óraszámot, hogy 24. Igazából tudjuk, hogy 40 óra a kötelező óraszám, de ebből 24 óra a fejlesztésre fordítandó óraszám. Sőt, közvetlenül a gyermekekkel eltöltendő órszámról rendelkezik.
Ha még is van olyan törvény, rendelet vagy bármi, ami pontosan leírja, annak talán sokan örülnénk, de jelenleg én erről nem tudok.
Ha valaki tud erről bővebb információt, akkor írja ide le.
- Fodor Zoltán
- Adminisztrátor

- Kapcsolat:
A következű kérdés levélben érkezett, ezért úgy gondoltam ide másolom, hogy tudjunk segíteni a kérdezőnek.
Egy, a munkáltatómmal vitás kérdésben kérem segítségüket:
Végzettségem : óvodapedagógus, és mivel fejlesztőpedagógusi szakvizsgát szereztem, az elmült tanévben , mint függetlenített óvodai fejlesztőpedagógus dolgoztam.Az óvoda igazgató a következőképpen határozta meg munkaköröm, és munkaidő keretemet:
Kötelező óraszámom: heti 32 óra
ebből: heti 24 óra fejlesztőpedagógus
heti 8 óra óvodapadagógus.
Munkaköröm : fejelesztőpedagógus
óvodapedagógus
A fejlesztő munkám végzése mellett, az óvodavezető hiányzó óvodapedagógusok helyettesítésével is megbíztt. Ezeken a napokon óvodapedagógusi nevelőmunkát végeztem.
Kérdésemeim: Jogos-e a kettős munkakör, kötelezhetnek e helyettesítésre és mennyi az óvodában alkalmazott fejlesztőpedagógusok kötelező órája?Van e törvényi szabályozás?
Segítségüket előre is köszönöm! Farkasné Ollé ildikó
Egy, a munkáltatómmal vitás kérdésben kérem segítségüket:
Végzettségem : óvodapedagógus, és mivel fejlesztőpedagógusi szakvizsgát szereztem, az elmült tanévben , mint függetlenített óvodai fejlesztőpedagógus dolgoztam.Az óvoda igazgató a következőképpen határozta meg munkaköröm, és munkaidő keretemet:
Kötelező óraszámom: heti 32 óra
ebből: heti 24 óra fejlesztőpedagógus
heti 8 óra óvodapadagógus.
Munkaköröm : fejelesztőpedagógus
óvodapedagógus
A fejlesztő munkám végzése mellett, az óvodavezető hiányzó óvodapedagógusok helyettesítésével is megbíztt. Ezeken a napokon óvodapedagógusi nevelőmunkát végeztem.
Kérdésemeim: Jogos-e a kettős munkakör, kötelezhetnek e helyettesítésre és mennyi az óvodában alkalmazott fejlesztőpedagógusok kötelező órája?Van e törvényi szabályozás?
Segítségüket előre is köszönöm! Farkasné Ollé ildikó
-
pedamokus
Sziasztok!
A kötelező óraszám a végzettségen túl attól (is) függ, hogy mi szerepel az alapító okiratban.
Ha szerepel benne az SNI, és tanban. ak. szakos vagy, gyógypedagógus álláshelyen, akkor és csak akkor 21 a kötelező óraszám. Nálunk így működik. Többségi iskola integrált neveléssel....
A kötelező óraszám a végzettségen túl attól (is) függ, hogy mi szerepel az alapító okiratban.
Ha szerepel benne az SNI, és tanban. ak. szakos vagy, gyógypedagógus álláshelyen, akkor és csak akkor 21 a kötelező óraszám. Nálunk így működik. Többségi iskola integrált neveléssel....
-
Dincsi
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Eddid iskolában voltam fejlesztő- ill. gyógypedagógus. Most néhány itthon töltött szép év után gyes mellett fél állásban alkalmazna egy óvoda. Hogyan vannak itt az óraszámok egy fejl. ped. esetében?
Köszönöm: Dincsi
Segítséget szeretnék kérni. Eddid iskolában voltam fejlesztő- ill. gyógypedagógus. Most néhány itthon töltött szép év után gyes mellett fél állásban alkalmazna egy óvoda. Hogyan vannak itt az óraszámok egy fejl. ped. esetében?
Köszönöm: Dincsi
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Kedves Dincsi!
21 órának a felét vesszük, ez a Te fél állásod óraszáma.
Ezen a topikon olvass vissza, több információt is kapsz. Törvény is van fenn!
21 órának a felét vesszük, ez a Te fél állásod óraszáma.
Ezen a topikon olvass vissza, több információt is kapsz. Törvény is van fenn!
Gabi