Legközelebb most az év elején mondta a nevtan-ba a mi fejlesztőnk, hogy fejből úgy emlékszik, hogy nekünk SNIa-s a papírunk. Megint magamban: miről beszél? Na aztán otthon megnéztem a szakszolgálat papírjait: ..."A gyermek sajátos nevelési igényű, a közoktatási törvény 121.§. (1) 29/a. pontja alaján."..... Ezt 2006. áprilisában írták le először!
A kutya el nem magyarázta, hogy ez mit jelent. Nekem akkor azt jelentette, hogy mehetett bölcsibe rendesen, nem kellett a fizetős részleget igénybe venni. (akkor volt 4 hónapos a tesója, ő meg 2 éves). A bölcsi vezetője javasolta, hogy menjek el ebbe az intézetbe (szakszolgálat), mivel ők tudnak olyan papírt adni, amivel a gyereket felveheti rendesen.
A bölcsi foglalkoztatott is gyógypedagógust(?) aki járta a csoportokat és egyéni foglalkozásokra is elvitte azokat akiknek volt papírjuk. (egy mozgásában korlátozott és egy down-os volt még rajtunk kívül a csoportban).
A mozgásában korlátozott gyerek anyukájától kaptuk a "nevtanos"-unk elérhetőségét. Magán formában kezdtünk el járni hozzá. Később idő hiányában, mivel sok lett a feladata a nevtanban, kérte, hogy a nevtanba menjünk. Ott már természetesen nem kellett fizetni. Egyébként alapozó terápiát kezdett el a gyereknél. Vagyis arról, hogy SNIa-s, mi nem beszéltünk ebben a formában. Arról igen, hogy nem tud koncentrálni és figyelmi problémái vannak. Azt akarom ezzel mondani, hogy én mint anya tudtam a problémáról, hiszen az anyjaként én is érzékeltem a dolgokat. DE mint PROBLÉMA nem merült fel bennem. A többi tesóhoz képest aktívabb és pörgősebb volt, ezzel együtt nehezebben fegyelmezhető, de mint PROBLÉMA nem merült fel bennem. Nekem ő MÁSmilyen volt, de nem PROBLÉMÁS!
Szóval jártunk a nevtanba, de ezzel együtt elkerültünk Bp-re egy mozgás-rehabilitációs intézetbe. Oda pedig úgy, hogy az epilepsziája kapcsán a neurológus főorvosnő kivizsgálásra küldte, ugyanis időnként "lebénult" a bal lába. Gyakorlatilag csak behajlítva tudta tartani, mivel nyújtásra fájdalmat jelzett. A legelső alkalommal úgy jelentkezett, hogy alvás után nem tudott ráállni, négykézláb kúszott a földön. Szörnyű volt, nagyon megijedtünk! Nem tudom hely és idő hiányában leírni, hogy mi volt ezek után, de a vége az lett, hogy Bp-re járunk azóta is fejlesztésre. Mivel ennek a rehabnak a részét képezi a konduktori, gyógypedagógiai...fejlesztés is, így mi amilyen gyakorisággal csak lehet megyünk. Általában heti 1 alkalommal, de ha van hely, befekszünk 3 hétre. (a kicsi tesónak gerincferdülése van, de ez is hosszú történet...)
Egyéb betegségei miatt, asztma, allergia, immunrendszeri defekt....gyakran beteg, ezért többször ki kell hagynunk a fejlesztő órákat
A bölcsiből úgy jöttünk el, hogy nem volt "friss" papírja. Valaki írta, hogy ezt a bölcsinek kellett volna kérnie. Nem tudom, majd visszamegyek és rákérdezek, hogy csak figyelmetlenségből nem kértek új időpontot ők hivatalból vagy nem is tudnak róla, hogy ez valóban a feladatkörükbe tartozik. Minden esetre az oviba én azzal a papírral mentem, amit anno kaptunk. A többit már írtam. Itt tartunk most. Tudom hosszúra sikerült a levél, de hátha segítek valaki másnak azzal, hogy leírtam és tud belőle ötletet meríteni, merre-tovább.
Egyben így visszagondolva, hogy a gyerek már 6,5 éves........SOHA, de SOHA senki nem fogja visszaadni neki az elveszett éveket.... Ti akik a szakmában vagytok és olvassátok, biztosan tudjátok, hogy mit lehet kihozni egy gyerekből, aki még a bölcsiben ellátott volt, majd az oviba bekerül és az ellátása megszűnik. Ez nálunk 2 éve van így. Én most kerültem "képbe", sajnos hittem abban, hogy az oviban jó helyen van. Bár voltak helyzetek, melyek nem erre utaltak, pl. egyszer kihagyták, egyszer ELFELEJTETTÉK!, hogy neki is kell menni a nevtanba felmérésre, mint iskolába menőnek a kora szerint! Másik alkalommal nem szóltak, hogy évzáró van! - kórházban voltunk és még odaértünk volna:( -, az elmúlt évben összegyűlt munkáját egyik gyerekemnek sem találják, mivel most az évvégén megint kórházban voltunk éppen és az átalakítás miatt elpakoltak. Most az év elején meg már nem is emlékeznek, hogy hova lett.......1 egész év anyaga!!!! amit készítettek
Nagyon gondolkodok a peren, bár előbb szeretném jogilag helyre tenni az ovink helyzetét és ha a miénket lehet, akkor a többiekét is!
Utána néztem, a szakszolgálat egyik feladata az utazó gyógypedagógus munkájának koordinálása. Egyébként egy megyei jogú város amiről szó van!
Na most már tényleg befejezem! Hétfőn megyek struccfejeket húzogatni....