Óvonők, logopédus.

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
Lázadó

Óvonők, logopédus.

Hozzászólás Szerző: Lázadó »

Üdv. Gyermekem : lassaban tanul , nyelvi problémák. Az óvodában jeleztem már az elején s ragaszkodtam hozzá hogy logopédiás legyen a kezdetektől. Már két és féléve jár ,még mindig nehezen fejezi ki magát, úgy érzem egy helyben állunk. Nincs haladás , jeleztem az óvónőnek mondta hogy lehet hogy szakpedagógushoz kellene vinni. Bár ha gond lenne akkor szólnának végül is szakképzett óvónőkhöz ,logopédushoz szakemberhez jár a gyerek , gondoltam én . Tanulok vele , de valami nem stimmel, nem megy a mondat ismétlés. Egy idő után idegesítő. Miért nem megy : Kata lement a boltba kenyérért. Egyszerű , nem ? Nem ? Nem várok tovább , Pedagógiai szakszolgálat. Szóltam az óvodában hogy el szeretném vinni szakemberekhez. Mondták rendben a papírokat előkészítik s vigyembe személyesen az gyorsabb s biztosabb hogy megkapják. Elmentem , elmondtam mi a gond rendkívül segítőkészek voltak , azonnal kaptunk félhónapra rá időpontot. Igen ennyire bevannak táblázva. Nagyon örültem , mintha csatát nyertem volna. A hiányzó papírokat összeszedtem s vártam. Eljött a nap a várva várt nap. Természetesen a szakember úgy beszélt velem mint egy túlaggodó anyukával. Többször is megkérdeztte szülői kérésre vagyunk-e ott nem óvoda küldött. Mondtam hogy az én kérésem . Megvolt a teszt. Nagyobb a baj mint gondoltam. Vizuális memória, logikai megoldások nagyon gyenge. A beszédet még vizsgálni fogják majd vissza hívnak miatta.Iskolai kezdést nem ajánlják. Iskola előtt egy félévvel derül ki. És ha nem viszem el?? Akkor majd óvoda végén közlik hogy nem alkalmas az iskolára még?? Elmentem az óvodába s jeleztem nekik az eredményt. Mire közli velem az óvónő hogy az iskolai alkalmassági próba teszt nem sikerült valami jól. S ezt mégis mikor akarták velünk közölni ??? Biztosítottak róla hogy mindenben segítenek. Illetve megkérdezték hogy ha már régebben volt ilyen gyanúm miért nem léptem hamarabb , basszus ez komoly ??? Nekik két és félévig nem tűnt fel ??? Gondoltam én vagyok túl gyanakvó , csak szakemberek veszik körül. Szakemberek na persze . Szívem szerint elvinném mind a két gyerekemet más óvodába de ragaszkodnak a társaikhoz nem az óvónőkhöz, a társaikhoz . Csapdában érzem magam . Tudom hogy nem fognak segíteni. A logopédus , óvónők azzal védekeznek hogy sokszor hiányzott a logopédia felszerelése s emiatt nehezebb volt vele foglalkozni. Ja persze. Pár mondat váltásból látható hogy nem stimmel valami. Más szóval mossák kezeiket. Elárulva érzem magam , magaslóról beszélve , csapdáva csalva , magamra hagyva. A gyermekem jövője a tét , ezek az emberek a gyermekem életével , jövőjével szórakoznak . Hogyan tovább , hogy bízzak ezekben az emberekben? Hogy tudok a gyermekemnek segíteni ? Nap mint nap a szemükbe kell néznem holott cserben hagytak minket. Már akkor lépnem kellett volna amikor hazudtak hogy repedt meg a gyerek keze s gipszet kellett hordani. Lelkem tombol . Hogyan tovább??
Avatar
Fodor Zoltán
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 296
Csatlakozott: 2008.02.26. 18:44
Kapcsolat:

Re: Óvonők, logopédus.

Hozzászólás Szerző: Fodor Zoltán »

Tisztelt Lázadó!

Véleményem szerint, nem biztos, hogy csak az Intézményben levő pedagógusok, szakemberek hibáztak ebben az esetben. Hozzá kell tennem, hogy ebben a korban, a lemaradás sem igazán mérhető, hiszen a gyermek fejlődése (növekedése), tanulása során a kisebb-nagyobb lemaradások behozhatók. Sőt! Teljesen el is tűnhetnek.
Pedagógiai szakszolgálathoz való irányítást az Intézmény, illetve Ön is kezdeményezhette volna, ha úgy látták, érzékelték, hogy a gyermeknek problémái vannak az Ön által említett területeken.
Iskolakezdés előtt (utolsó évben) sem lehetnek olyan hiányosságai, ami miatt pl. nem mehetne iskolába. Javaslatokat tehet Önök esetében az Intézmény, valamint a Pedagógiai szakszolgálat is, amit Ön figyelembe vesz vagy figyelmen kívül hagy.
Ha Ön és a pedagógusok úgy ítélik meg, hogy a gyermeknek javasolt még egy évet eltölteni az óvodában, akkor ez a lehetőség is Önök előtt nyitott.

A tanév végéig vissza van még pár hónap, ez idő alatt a gyermeke produkálhat meglepő eredményeket a fejlődésében, felzárkóztatásában, amely segít Önnek eldönteni az Ön által feltett "Hogyan tovább??"-ot.

Javaslom Önnek, hogy ezt a kis időt használja ki arra, hogy gyermeke fejlődését jobban, céltudatosabban kövesse nyomon. Pedagógusok tanácsait, javaslatait meghallgatva, Ön is otthonában segítheti gyermekét fejlődésében. Pedagógiai szakszolgálatnál kérje ki a szakemberek véleményét, kérje segítségüket! (itt megjegyzem, hogy ezt automatikusan is megteszik)
Válasz küldése