Feladathelyzet elfogadtatása

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
Boglárka123

Feladathelyzet elfogadtatása

Hozzászólás Szerző: Boglárka123 »

Szakmai segítséget szeretnék kérni ebben a témában. Gyógypedagógusként most mentem vissza gyes-ről tanítani. Egy felsős tanulócsoportot kaptam, amelyben van egy középsúlyos értelmi sérült Down szindrómás gyermek, akivel sok problémánk van. Sajnos az előző pedagógusa sem tudott vele mit kezdeni. Rettenetesen makacs, kitartó, és tanulási helyzetben ellenálló, az évek során kialakult nála az, hogy mind az iskolában, mind otthon az ő akarata érvényesül, azt csinál amit akar, kívülről motiválni nem lehet, kórosan megrögzött szokásaihoz ragaszkodik. Én óvodás korában fejlesztettem, azután 5 évig gyed-en, gyes-en voltam, és most megdöbbenve tapasztaltam, hogy szinte semmit nem fejlődött az évek során, 13 évesen ott tart mint 6-8 éves korában, viszont magatartásilag teljesen kezelhetetlenné vált, reggelente nem akar bejönni az iskola épületébe, ha bejön, akkor direkt az ellenkező irányba megy és egy másik osztályban landol, ahonnan még becsöngetés után sem akar kijönni, ha szünetben kimegyünk az udvarra, akkor nem akar bejönni, ha bemegyünk a tornaterembe tesizni, akkor óra végén nem akar onnan kijönni stb.
A feladathelyzetet egyáltalán nem fogadja el, pedig nagyon gyengék a készségei, úgy nehéz fejleszteni, ha nem csinál semmit. Bármit kezdeményezek, "nem akarooom" ordítás van, ő csak zenét akar hallgatni, meg egy bizonyos játékkal játszani, amivel játszik már évek óta, s semmi mást nem akar. A többiek tevékenysége sem kelti fel az érdeklődését, az osztályban 8-an vagyunk, kis létszámú tanulócsoport, mindenki más problémával, más szinten, de jól együttműködnek. Csak ő nem.
Az édesanyja elmondása szerint fenyegetőzésekkel ér el nála célt, de egyre nehezebben. Gondolom, ebben egyetértetek, hogy nem ez a megfelelő pedagógiai eszköz.
Próbálok a játékába bekapcsolódva feladathelyzetbe hozni, de elég nehéz, mert tulajdonképpen két dolgot csinál szívesen: vagy zenére táncol, vagy az általa "szúrókás játéknak" nevezett szögestáblán rakosgatja az elemeket órákon át, szüntelenül. Hajlandó az együttesek nevét felsorolni meg a tábla elemeinek színeit, aztán ennyi, közli, hogy "hagyjál". Eddig semmi előrelépés év eleje óta. Nekem még ilyen problémás esetem nem volt, tudnátok tanácsot adni vele kapcsolatban?
Válasz küldése