Tanulási problémák középiskolában

Ha máshol nem, hát itt meg lehet kérdezni
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1241
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: Tanulási problémák középiskolában

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves "sikambria"!

Úgy tapasztalom - már nem először - hogy nagyon könnyen odaírják a papírra, hogy figyelemhiány, idegrendszeri stb..... de azt nem, mondja senki, hogy mi mindent kellene tenni, átgondoni?
Először is tudni kellene hányadik évfolyamos a fiú? Hány órája van egy nap? Eleget pihen-e és ki tud-e kapcsolódni? Nagyon fontos, - amiről sokan elfeledkeznek - üdítőitalokat mennyit fogyaszt? (a benne lévő aszpartám komoly gondokat okoz) Megfelelő-e a gyümölcs és zöldségbevitel a vitaminok fogyasztása. Nem táplálkozási tanácsadást akarok adni, hanem ezeket is figyelembe kell venni.
Ha a fenti feltételek jók, akkor lehet továbbmenni, hogy valójában miért is rosszak a jegyek, ha a gyermek tanul.
Át kell gondolni, melyik tanár, hogy áll a gyermek tanulásához. Mindezek után viszont érdemes egy iskolaváltáson gondolkodni, ha van lehetőség.
Nem biztos, hogy jó valamit megvonni a gyerektől, ha éppen az kapcsolja ki, - meg kell nézni mik azok a sz.gépes játékok? Meg kell válogatni, meghatározni mennyi ideig játszthat. Ugyanis ezek a játékok fejlesztik a figyelmet, a memóriát, az összpontosítást. DE!! mindenképpen megválogatva!
A játék megvonást, mint büntetést élheti meg és kedvét szegheti. Megjegyzem, ha nagyon tiltja valamitől máshol fogja megkeresni a lehetőséget ;)
Ha fegyelmezésre akarja használni, akkor tegye a jegyektől függővé. Pl. egy jó jegyért fél órával vagy eggyel többet játszhat.
Mindezek után én megnézetném máshol is a fiamat!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
sikambria

Re: Tanulási problémák középiskolában

Hozzászólás Szerző: sikambria »

Kedves Gabi!

Elmentünk a Serdülő és Felnőtt Diszlexia Központba és kaptunk szakvéleményt. Végre nem csak diagnózist írtak, hanem terápiás javaslatokat is.

Ebből már ki lehet indulni.Elvégezték a Kognitív Profil Tesztet a fiamon és megállapították, hogy a gondolkodási képességei jók, a szekvenciális megtartása a vizuális memóriájának nem éri el az elvárt szintet, de a szimultán vizuális memóriája a felnőtt átlag szintjének duplája.
A hangdiszkriminációs vizsgálaton alulteljesített, mert kiderült, hogy téveszt egy csomó hangot.
Az olvasásába is az átlagnál több energiát fektet., magas hibaszámmal olvas, a szófelismerése is csak közepes, és it is hangokat téveszt.
A megoldásai kompenzációsak, ezért a nehezebb feladatoknál a figyelme lankad.

Azt is írták, hogy az információfeldolgozása globális és nem analitikus.
A diagnózis: az iskolai képességek kevert zavara. Az iskolai teljesítménye súlyosan veszélyeztetett, mert társult zavar nála az impulzivitás és figyelemzavar.

Azt javasolták, hogy kapjon az iskolában 30%-kal több időt a feladatmegoldáshoz és lehetőséget a korrekcióra . Ne vegyék figyelembe a nyelvhelyességet.

Egyéni javaslat a hangoskönyv olvasás, napi 1-2 óra olvasás, sakk vagy zsonglőrködés, omega 3 szedése, párban és hangosan tanulás.

Egyéni terápia nélkül 30% javulás várható.

Nagy lendülettl fogunk hangoskönyv és egyéb könyv olvasásába, az omega3 szedésébe.Nehézséget a párban tanulás jelent, ill. egyenlőre nincs kedve sakkozni vagy zsonglőrködni, mert már mindkettőt próbálta és nem volt sikerélménye.

A fő problémám az iskola! Hogyan fogom én ezt a magán szakvéleményt velük betartatni?Arra gondoltam, hogy megpróbálnám éss mégis csak egyéni terápiát csinálnánk, mert nem bízom abban, hogy az iskola partner lesz.

Ezért azt kérdezem Öntől, tudna-e javasolni valakit, akinek szakterületemindez és tudna egyéni terápiát csinálni a fiammal. Hozzánk Szentendre és a III. kerület van közel.

Köszönettel!
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1241
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: Tanulási problémák középiskolában

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Mindenképp el kell, hogy fogadják a papírt. Osztályfőnökkel, igazgatóval, szaktanárokkal kell beszélni. Ajánlottan elküldeni a szakvéleményt az iskolának, a többi tanárnak meg a kezébe nyomni a másolatot. Sakk helyett más gondolkodtató társasjáték is megfelel. Zsonglőrködés.... hát ez érdekes, de lehet focizni, tollasozni stb....
Javasolni sajnos nem tudok senkit, nem vagyok ismerős a környéken. Azt tanácsolom, hogy nyisson egy külön topikot, hogy szakemebrt kerest Szentendre és a III. ker. környékén. Talán lesz aki jelenztkezik.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
subiczka

Re: Tanulási problémák középiskolában

Hozzászólás Szerző: subiczka »

Ha gyermeked betöltötte a 18. évét, de még nincs 23 éves és nappali tagozatos iskolába jár a kerületi Pedagógiai Szakszolgálat (régi Nevelési Tanácsadó) térítésmentesen csinál BTM vizsgálatot. Ez alapján állít ki egy szakvéleményt, amiben ha jogosult rá, különböző kedvezmények illetik meg. (hosszabb időkeret, szóbeli felelet írásbeli helyett, segédeszköz használata, felmentés osztályozás alól érettségin is stb.) Csak ez a szakvélemény kötelező érvényű az iskolára, a megadott kedvezmények esetében. (A magán klinikán kiállított bár szakszerű véleményeket nem köteles elfogadni, az csak egy javaslat) Remélem tudtam segíteni.

Subi
Válasz küldése