Asperger a fiam

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
GaborAron

Asperger a fiam

Hozzászólás Szerző: GaborAron »

Sziasztok!
Lehet, hogy elcsépelt már a téma, és a segítség kérésem, de nagyon el vagyunk keseredve.
Kisfiam 8 éves és az iskolában a 2. évet már egy új suliban kezdte. Sajnos ez sem vált be:( Mind a két esetben az ofő nem tudta vagy nem akarta a plusz munkát felvállalni a fiammal. Elsőben (előző suli) még 4,5 volt itt belefáradt a tanító néni. Innen el kellett hozni, mert nagyon ellenséges volt vele az egyik tanár. Sajnos az iskola igazgató is a tanárát védte és az volt az alap, hogy "nem ide való a gyerek vigyük máshova".
Nemrég diagnosztizálták nála Asperger szindrómát. Ő olyan aspi, aki nem dühöng, nem zavarj az órát, kedves és barátságos, DE sajnos egyelőre valamiért nem tud önnálóan dolgozni az órán vagy csak kis ideig és ráhagyják, nem öltözik(tesi)hagyják utcai ruhában futkosni. Nem veszi elő a füzetet a könyvet feladatoknál elakad, lassú. Otthon egyénileg szépen bevonható és amit kell elmagyarázunk és csinálja is. Iskolában behúzza kéziféket és üldögél, nem dolgozik. Angolból viszont penge. Ebben az iskolában szakkörön tudják biztosítani neki(legalább ez pozitív)
121-es az IQ-ja, a vizsgálatot végző szerint magasabb is lehetett volna, ha odafigyelt volna jobban.
Vizsgáló bizottságtól még nincs meg a kód,de már lehet tudni, hogy pszicho pedagógus és aspergerekre szakosodott pszichológus kell neki. Integrálható ebben nem volt vita. DE hiába van külső segítség, ha a tanárnő az órán nem akarja vagy nem tudja alkalmazni azt, amit tanácsolnak neki.
Eddig két iskolában is ezt tapasztalatuk.
Vannak persze speciális iskolák, ahol fel vannak készítve tanárok az ilyen gyerekek fogadására, DE ott súlyosan auti vagy egyéb fogyatékos gyermek tanul. Ezt a közeget egyáltalán nem tanácsolja a bizottság és a fiammal foglalkozó fejlesztő sem.
Tapasztalat, hogy hiába írnak elő X mennyiségű fejlesztést az iskolák nem tudják megadni a gyerekeknek(ez a valóság) mert utazó pedagógus van max, aki nem tud egyszerre több helyen lenni.
Fejlesztésre magán úton járatjuk több éve. Ennek köszönhetően 6 éves korára elképesztően nyitott lett és magabiztos, keresi mások társaságát. Soha nem ragaszkodott semmihez, rugalmas és empatikus. Az első suliban 4-5 masszív barátja volt ezek most nincsenek.
Maradtak még a magán alapítványi iskolák, amikről folyamatosan gyűjtök infókat.
Egyik pl: ujsuli.hu -> 8-10 gyerek egy osztályban és tényleg szuper az iskola, DE 16:00-kor el kell hozni őket, nincs ügyelet, ezen kívül pénteken 14:00-kor(!) és szerdán a pólus centerbe kell értük menni, mert korcsolyáznak. Tandíj 100eFt/hó. Pénz még valahogy előteremtjük, de logisztikával ki bírja ezt? Nekünk nincs segítségünk max 16:30-ra tudnánk menni a gyerekért bárhova Bp-en az is necces.
Nem vagyunk szegények, de gazdagok sem, mind a ketten dolgozunk, hogy mindenre jusson és maradjon is, így a magán tanulói státusz sem jöhet szóba, mert ott egy szülőnek otthon kell maradnia. Egy fizuból meg tényleg szegények leszünk.

Amit eddig megnéztünk:
-XVI. Móra Ált isk- > tele van
-XVI.Meixner iskl -> tele van
-Montessori zugló -> tele van
-Müller ált isk -> két ismerős SNI-s gyerekét is elvitte onnét a tanárok hozzáállása miatt, nem ok.
-XVII. ker Kőrösi -> időpont egyeztetés alatt, majd meglátjuk...
-Magán Iskolák Egyesülete -> megpróbálnak nézni alternatívákat... várjuk az infót
- Jelenlegi suliban a logopédus az óvodából ismeri a fiamat és nagyon szívén viseli a sorsát, megpróbálja átrakatni másik osztályba az igazgatóval egyeztetve....(ebben már nem hiszek, hogy megoldás tud lenni, hacsak nem a tanitónéni zsigerből tudja mire van szüksége a fiamnak)
Ami esetleg érdekes lehet még, hogy bal kézzel ír(gyönyörűen), eszik, de jobb kézzel vágja a papírt az ollóval és dobja a labdát. Erre annyit mondtak, hogy kétkezesség van nála, ezért lehet a figyelem zavara is. Nem alakult ki a dominancia az agyában.

Válaszotokat segítségeteket előre is köszönöm!
Bármi más észrevétel, tanács, megoldási javaslatra nyitott vagyok!
Avatar
szamimarti

Re: Asperger a fiam

Hozzászólás Szerző: szamimarti »

Szia!
Én is hasonló gondokkal küzdök,csak az én fiam hiperaktív. A problémát úgy oldottam meg,hogy kinyomtattam a sni tanulók pedagógiai irányelveit tartalmazó törvényi előírásokat,és azt dugtam az orruk alá,ezenkívül folyamatosan a nyakukra járok ami nem könnyű,de legalább mintha kezdene változni valami.
Válasz küldése