Diszkalkuliások vagy számolási nehézséggel küzdők pályaorien

Avatar
bbt

Diszkalkuliások vagy számolási nehézséggel küzdők pályaorien

Hozzászólás Szerző: bbt »

Tisztelt Kollégák!
Tapasztalataitokra és tanácsotokra lenne szükségem: Súlyos diszkalkuliás tanítványom pályaválasztásáról igaz, csak jövőre kell dönteni a szülőnek, de teljesen tanácstalan. Lányról van szó. Merre orientálódjon? Szerintetek melyik képzés, szakma jöhet szóba?
Kapott olyan tanácsot is, hogy másik városba küldje tanulni a gyermekét, hogy önállóbbá váljon. Ezzel a véleménnyel mennyire értetek egyet?
Válaszaitokat előre is köszönöm:Tündi
Avatar
marci59

Re: Diszkalkuliások vagy számolási nehézséggel küzdők pályao

Hozzászólás Szerző: marci59 »

Tanuljon meg szorobánnal számolni!
" Sok gyermeket fejlesztettem, akik egyesével számláltak ugyan, de globálisan a szám mennyiségét nem érzékelték. Amikor képesek lettek először a kisebb számok összképét helyesen érzékelni, megnevezni, ugrásszerű javulás következett be a számolási teljesítményükben. A szorobán lehetőséget ad számlálásra, a szám “szerkezetének, egészének” szemlétes bemutatására, érzékelésére, értelmezésére. Szuper kis eszköz!"(forrás: www.szoroban.hu)

"Neuropszichológiai vélemények szerint a szorobán használata mindkét agyféltekét igénybe veszi. A fejben való szorobánozás fejleszti mind a képi emlékezetet, mind a szám- és szövegemlékezetet, valamit javítja a fejszámolás képességét. Ilyenkor egy elképzelt szorbánon számolnak, és csak utólag ellenőrzik az eredményeket. Segíti a finommozgásokat és a figyelmet, gondolkodásra szoktat. Könnyen szemléltethetők a helyi értékek, az átváltások, a maradékos és a közönséges osztás. Még az enyhe értelmi fogyatékos vagy diszkalkuliás gyerekeken is segít."
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 670
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Diszkalkuliások vagy számolási nehézséggel küzdők pályao

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Kaphatnánk egy egyszerű leírást? Hasznos lehet így nyár elején.
Dóri
Avatar
marci59

Re: Diszkalkuliások vagy számolási nehézséggel küzdők pályao

Hozzászólás Szerző: marci59 »

A szorobán, egy Japánban kifejlesztett számolóeszköz. Elődje a kínai suanpan, ami 1600 körül vált népszerűvé Japánban, habár Kínában már a 14. században a mindennapok része volt. Az asztalra fektetve, fél kézzel számolnak rajta. Páratlan számú rudat tartalmaz, melyeket egy keret vesz körbe. A szorobán páratlan számú tengelyből áll, mindegyiken gyöngyökkel: egy, a többitől elválasztott gyöngy ötöt, a többi négy gyöngy egyet ér. A szorobán rúdjainak száma mindig páratlan, és nagyobb, mint kilenc. Többnyire 13 rudas, de gyakoriak a 21, 23, 27 vagy akár 31 rudas szorobánok. Ez lehetővé teszi a pontosabb számolást, vagy több szám kijelzését is. Minden oszlop egy helyi értéket reprezentál, ezért több rúdon több szám hozható létre. Ha a keresztléc felé toljuk a göngyöt, akkor összeadunk, ha elhuzzuk, akkor kivonunk. A számolás lényege, hogy megtanuljuk a helyes ujjhaszálatot és a váltások automatizmusig való begyakorlását. Amelyből 4 van.
1. váltásnélküli számolás
2. AZ ÖSSZEADÁS ÉS A KIVONÁS SZOROBÁNON 5-ös golyóváltással. ha 1,2,3,4-t akarunk +/- akkor először 5-öt +/- és a különbséget elmozdítjuk. 4+3=4+5-2
3. AZ ÖSSZEADÁS ÉS A KIVONÁS SZOROBÁNON 10-es golyóváltással. ha 1-9-ig akarunk +/- akkor először 10-et +/- és a különbséget elmozdítjuk 6+9=6+10-1
4. AZ ÖSSZEADÁS ÉS A KIVONÁS SZOROBÁNON Kettős váltással ha 6,7,8,9-t akarunk +/- akkor az előző két váltást kell alkalmazni. 5+6=5+10-5+1 rövidebben: 5+6=5+11-5
összefoglalva:
ÖTÖS VÁLTÁS
1=+5-4
2=+5-3
3=+5-2
4=+5-1

TÍZES VÁLTÁS
1=+10-9
2=+10-8
3=+10-7
4=+10-6
5=+10-5
6=+10-4
7=+10-3
8=+10-2
9=+10-1

KETTŐS VÁLTÁS
6=11-5
7=12-5
8=13-5
9=14-5

Amit tud a szorobán:4 alapművelet, hatványozás, gyökvonás, logaritmus, negatív számok, 2-es és más számrendszer, mértékegység váltás segédszalaggal. Nekem már több mint két éve a nagy kedvencem. Milliárdos számkörrel is elbírok szép folyamatosan. Alapismereti tanfolyam ingyenesen elvégezhető az ELSŐ SZOROBÁN ALAPÍTVÁNYnál(Makó). A 30 órás már fizetős és akkreditálható. http://www.szoroban.hu Nagyon szép szorobánjaik vannak.
Még egy idézet a végére:
"Éva:

2015. március 17. kedd at 22:02

Sokszor hallottam már másoktól, hogy a gyermekek a szorobánnal csodákra képesek. Ezt a csodát szeretném “tetten érni”. Azt remélem, hogy ez az eszköz segítségére lesz majd a tanulási nehézségekkel küzdő kisdiákjaimnak. Nekem nagyon tetszik!
Válasz küldése