Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésre

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
hanna74

Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésre

Hozzászólás Szerző: hanna74 »

Üdvözlök mindenkit!

A kisfiam/9 éves/ legutóbbi felülvizsgálatán ez áll a szakvéleményben:A vizsgálat során sajátos nevelési igény nem igazolódott.Artikulációs zavarok.
Javasolt intézkedések,nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus megsegítése javasolt.
A kérdésem az hogy kötelezhet-e az iskola ez alapján hogy járjunk fejlesztésre,ami nem kimondottan logopédiai jellegű? Ugyanis jelenleg nincs logopédus
mert nemrégiben felmondott,és még nem jött másik.Vagy egyáltalán kötelezhet-e ez alapján a szakvélemény alapján bármilyen fejlesztésre?
Van maszek logopédusunk,mert azt rögtön láttuk hogy az iskolai fejlesztés mint olyan,nem ér fabatkát sem,és nem csak a logopédiai,hanem egyik sem.
/Természetesen e csak a mi sulinkra értendő./
Az óvodában sokkal komolyabb szintű volt a fejlesztés mint az iskolában sajnos.
A másik kérdésem pedig az, hogy az utolsó felülvizsgálaton azt mondta a vizsgálatot vezető hölgy, hogy többé a Ped-be már nem kell mennünk,
így hogy kikerültünk az sni-ből,de ez a tanárnő aki
erősködik a fejlesztővel kapcsolatban,azt állítja hogy még kell mennünk. :? Akkor most mi az igazság?
Valamint még az is érdekelne hogy sni-s gyereknek az iskolában járt volna az 50%-os ebédkedvezmény vagy nem,mert nekünk azt mondták nem
jár,de vannak akik szerint pedig járt volna.Oviban megkaptuk,de iskolában nem,ezt nem az anyagiak miatt kérdezem,hanem hogy helyesen járt-e el
az intézmény,ill. jelenleg is helyesen jár-e el.

köszönöm.
Avatar
aczako

Re: Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésr

Hozzászólás Szerző: aczako »

Szia hanna74!
A Ped int-be biztosan nem, de a nev. tan-ba még lehet, hogy mennetek kell. Ez alapján a diagnózis alapján, szerintem csak akkor kötelezhet az iskola fejlesztésre, ha biztosítani tudja a beszédfejlesztő pedagógust.
Tudomásom szerint étkezésnél nem jár kedvezmény az SNI után, csak ingyen tankönyvre tarthattok igényt.
Avatar
hanna74

Re: Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésr

Hozzászólás Szerző: hanna74 »

Igen én is így gondolom,de küldtek egy papírt a kisfiammal amit alá kellene írnunk,miszerint az előírt fejlesztésre mennünk kötelező.
Ezzel viszont jelen helyzetben nem értünk egyet.Azt látom az egész rendszeren,hogy csak egyről szól,a pénzről és nem a gyerekek fejlődéséről.
Egy olyan szuper oviba jártunk,ahol megtapasztaltuk mi az a fejlesztés,egy lapon nem lehet említeni azzal amit ebben az iskolában művelnek.
Igazából kitették az iskola honlapjára azt hogy fogadják az sni-s gyerekeket,de ezt le is verném mint mekk- mester cégérét,mert kb.annyit
konyítanak az egészhez.A tankönyvet egyszer kaptuk ingyen,mégpedig másodikban,mert elsőben nem tudtuk hogy jár,az osztályfőnök pedig
nem szólt. ;) Azután pedig kikerültünk az sni-ből,így már nem jár,de a fejlesztésre oda kötelező mennünk. :evil:
Avatar
Panni

Re: Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésr

Hozzászólás Szerző: Panni »

Az SNI nem igazolódott be, viszont van probléma, de nem olyan mértékű, hogy SNI legyen.
Nem tudom hol volt a vizsgálat mindegy is, de a vizsgálat után a szülővel meg szokták beszélni általában az eredményt és egy előzetes tájékoztatáson rögzítik amit a vizsgáló személy és a szülő aláír. Amennyiben azon le van írva a fejlesztés javaslata, szakember szükséglet meg van jelölve, és a szülő elfogadta, és miután megkapta a végleges szakvéleményt és 15 napon belül nem lebbezet fel. Onnantól elfogadhatónak tekinthető a szakvélemény, és ami benne van az kötelező.
A nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus nem logopédus, de van valamilyen pedagógiai szakja, vagy gyógypedagógus, vagy tanító, tanár. A papíron a nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus van nem kell az iskolának logopédust biztosítani a fejlesztéshez.
Meg kell nézni a papíron a kontroll időpontot is, abból kiderül vissza kell menni vagy nem, és hova.
Panni
Avatar
hanna74

Re: Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésr

Hozzászólás Szerző: hanna74 »

Szia Panni!

A vizsgálat ott volt ahol az előzőek is,a JNSZ Megyei Pedagógiai Intézetben.Meg is beszéltük a vizsgálatvezetővel hogy továbbra már nincs szüksége
semmilyen fejlesztésre a gyereknek maximum,logopédiai megsegítése ajánlott.
A szakvéleményen nincs semmilyen kontroll időpont,és a hölgy is azt mondta oda többé nem kell mennünk,vége.
Az iskolai fejlesztéssel sem lenne gondom hisz heti 1 óráról van szó,de csak logopédia fejlesztésre vagyok hajlandó engedni,mert amúgy
majdnem kitűnő tanuló és most olyan fejlesztésre akarják járatni ahol van vagy 5 gyerek egyszerre és mind tanulási gondokkal küzdenek.
Ott hogy fejlődik az én gyerek nyelvi képessége? Azért hogy eltöltsön egy órát teljesen feleslegesen és kiveszik a tesióráról egyszerűen nem tartom elfogadhatónak.
Avatar
peva

Re: Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésr

Hozzászólás Szerző: peva »

Kedves Hanna, szoktak olyat írni a szakértői bizottságok, hogy pl. a 2014/15-ös tanévben még SNI-sként kell kezelni, azt követő tanévben már nem. Lehet, hogy a Ti esetetekben ez állhat fenn és ezért erősködik az iskola?.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára peva 2014.10.01. 11:09-kor.
Avatar
hanna74

Re: Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésr

Hozzászólás Szerző: hanna74 »

A vizsgálat 2013 novemberében volt,és a papíron is az szerepel hogy ekkor már nem áll fenn az sni- státusz,a tankönyvet is kifizettük év elején,mert már nem
járt ingyenesen,tehát ezzel az iskola elismerte hogy már nem vagyunk sni-sek.
Avatar
peva

Re: Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésr

Hozzászólás Szerző: peva »

Szia Hanna, mint ahogy írták a többiek, fejlesztésre és nem logopédiára kell járnia gyermekednek. De a szakember nyelv- és beszédfejlesztő kell, hogy legyen. Az viszont jogos elvárásod, hogy a hozzá hasonló képességű és problémájú, esetleg magasabb osztályfokon tanulókkal legyen egy csoportban.
2. Ha a tájékoztatáskor Neked logopédust említettek, (az artikulációs zavarnál ez is lenne inkább indokolt), az előzetes szakértőin is az volt, de a részletes szakértői véleményen pedig nyelv és beszédfejlesztő, akkor a vizsgáló intézménynél kellene ezt tisztázni.
Avatar
hanna74

Re: Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésr

Hozzászólás Szerző: hanna74 »

Köszönöm a válaszod,peva! :-) arra jutottam végül én is hogy felhívom azt aki a felülvizsgálatot végezte és rákérdezek.Az a baj ezekkel a szakvéleményekkel,
hogy ugye egy nagy sablon,és kb. két sor az ami konkrétan rád vonatkozik.
Avatar
Panni

Re: Megszűnt SNI,az iskola továbbra is kötelez a fejlesztésr

Hozzászólás Szerző: Panni »

Kedves hanna74!

JNSZ Megyei Pedagógiai Intézetet nem ismerem valójában most lényegtelen. A lényeg te mit írtál alá mit fogadtál el, és a szakvélemény átvételétől 15 napon belül jelezted-e, hogy nem értesz vele egyet? Az előzetest írtad alá, hogy elfogadott vagy a véglegest? Amúgy ha az előzetest írod alá, még akkor is van lehetőséged, a végleges szakvélemény után 15 napod törvényileg.
Ha nem akkor hatályba lépet a szakvélemény.

A 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről 18. § alapján:
(1) A gyermek, tanuló ellátására a szakértői véleményben foglaltak szerint akkor kerülhet sor, ha az abban foglaltakkal a kiskorú tanuló esetén a szülő, nagykorú tanuló esetén a tanuló egyetért. Amennyiben a szakértői véleményben foglaltakkal a szülő, a tanuló nem ért egyet, a szakértői bizottság köteles erről a tényről a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal járási hivatalát tájékoztatni.
(2) A szülő, vagy nagykorú tanuló esetén a tanuló közvetlenül is eljárást indíthat a gyermek, tanuló lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal járási hivatalánál a szakértői vélemény felülvizsgálatát kezdeményezve. Szülőnek, vagy nagykorú tanuló esetén a tanulónak a szakértői véleményben foglaltakkal kapcsolatos egyetértését vagy egyet nem értését írásban kell közölnie.
(3) Amennyiben a szülő, vagy nagykorú tanuló esetén a tanuló a szakértői vélemény kézhezvételétől számított tizenöt napon belül nem tesz nyilatkozatot és nem indítja meg a (2) bekezdésben meghatározott eljárást, az egyetértését megadottnak kell tekinteni.


Panni
Válasz küldése