Sni kategória.
A fogalmak (és ezzel együtt a gyerekek) összemosását meg kellene szüntetni.
Legyen külön kategória az értelmi fogyatékosság, a részképességzavar és a fogyatékkal élők fogalma. Esetleg btmn, hhh. Ez sokkal normálisabb felosztás, mint az organikus és a nem az. Magamat ismétlem, amikor újra arra hivatkozom, hogy más országban nincs ez a marhaság. És látom, hogy sokan mások is így gondolják.
Kód.
Minden anomáliához, fogalomhoz van BNO kód. Tehát szerintem nem kell beleírni a törvénybe, mert az egyértelmű, hogy melyik bibihez melyik kód tartozik.
(Pl. „bux index” : fölösleges az „index”, hiszen a bux az egy index.
-vagy: a táppénzes papírra is bno kódot írnak nem a betegség nevét.
Nem tudom, érthető voltam-e)
Mégegy. Kompetencia. Szerintem ez elég konkrétan le van írva. Vagy legalábbis összeszedtük. (vagy rosszul emléxem?)
Egyébként ha új és normális kategóriák lennének ez a kérdés sokkal egyértelműbb lenne.
Dóri
Brigi!! Autizmus? Várjuk!!!!!!
Az általános iskolai oktatásra vonatkozó javaslatok
-
ildikó
Re: Az általános iskolai oktatásra vonatkozó javaslatok
Dóri!
A fogalmak tisztázásában egyetértünk - gondolom, nemcsak a magam nevében beszélek.
Brigi!
Jó nektek, hogy nincs ilyen gondotok. Nálunk meg az a legnagyobb baj, hogy hiába írják le feketén-fehéren, hogy ki fejlesztheti az adott tanulót, nincs rá ember (legalábbis eddig nem volt). A fenntartó azt mondja, majd ha adnak rá pénzt.
De nem síránkozom. Már annyit panaszkodtam itt, pedig nem is volt szándékomban, meg nem is vagyok ilyen.
A fogalmak tisztázásában egyetértünk - gondolom, nemcsak a magam nevében beszélek.
Brigi!
Jó nektek, hogy nincs ilyen gondotok. Nálunk meg az a legnagyobb baj, hogy hiába írják le feketén-fehéren, hogy ki fejlesztheti az adott tanulót, nincs rá ember (legalábbis eddig nem volt). A fenntartó azt mondja, majd ha adnak rá pénzt.
De nem síránkozom. Már annyit panaszkodtam itt, pedig nem is volt szándékomban, meg nem is vagyok ilyen.
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Idézet magamtól. Igaza van Dórinak.Nagy az összemosás az SNI-ben.
Nem osztom a véleményt, hogy organikus meg nem organikus.
Nevezzük nevén a dolgokat!
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Talán azt is meg kellene fogalmazni, hogy csak olyan intézmény integrálhat, ahol a fenntartó biztosítja a feltételeket. Legalább a minimálisat. (Talán ezt a minimumot is érdemes lenne megfogalmazni.) És ha nem adnak pénzt, nincs integráció.
Mert a kötelező, fejetlen és elkapkodott integrálásnak ez a vége, hogy a 8 osztályos "tanerő" , meg a laikus tanár osztja az észt.
És még egy. Valahol olvastam, hogy van olyan iskola, ahol "vissza akarják csinálni". Velük mi a helyzet vajon?
Dóri
Mert a kötelező, fejetlen és elkapkodott integrálásnak ez a vége, hogy a 8 osztályos "tanerő" , meg a laikus tanár osztja az észt.
És még egy. Valahol olvastam, hogy van olyan iskola, ahol "vissza akarják csinálni". Velük mi a helyzet vajon?
Dóri
-
dius
Sziasztok!
Dóri hozzászólásához csak csatlakozni tudok. Jelenleg gyeden vagyok, de a gyógypedagógusi munkakört a munkahelyemen az éppen aktuális közhasznú munkással helyetesítik.
Kicsit bosszantó, hogy ezért tanultam/tanultunk ?!?!
Dóri hozzászólásához csak csatlakozni tudok. Jelenleg gyeden vagyok, de a gyógypedagógusi munkakört a munkahelyemen az éppen aktuális közhasznú munkással helyetesítik.
Kicsit bosszantó, hogy ezért tanultam/tanultunk ?!?!
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Olvasom nap, mint nap a hozzászólásokat és kapom a leveleket a témában. (nem keveset)
Egyre inkább az érlelődik bennem, hogy ne mi akarjuk a törvényt fogalmazni, hanem írjuk le, mi nyomja az oldalunkat és arra keressenek megoldást. Feketén-fehéren írjuk le mi az amit tapasztalunk, amit másképpen kellene csinálni.
Pl. az alább írott közhasznúra és egy másik topikban említettre, az sni összemosásra, a kompetenciákra, kódokra és a többire.
Ezeket kellene összefogalmazni levélben. Van ismerősöm
a postázást vállalom.
Egyre inkább az érlelődik bennem, hogy ne mi akarjuk a törvényt fogalmazni, hanem írjuk le, mi nyomja az oldalunkat és arra keressenek megoldást. Feketén-fehéren írjuk le mi az amit tapasztalunk, amit másképpen kellene csinálni.
Pl. az alább írott közhasznúra és egy másik topikban említettre, az sni összemosásra, a kompetenciákra, kódokra és a többire.
Ezeket kellene összefogalmazni levélben. Van ismerősöm
Sni kategória.
A fogalmak (és ezzel együtt a gyerekek) összemosását meg kellene szüntetni.
Legyen külön kategória az értelmi fogyatékosság, a részképességzavar és a fogyatékkal élők fogalma. Esetleg btmn, hhh. Ez sokkal normálisabb felosztás, mint az organikus és a nem az.
gyógypedagógusi munkakört a munkahelyemen az éppen aktuális közhasznú munkással helyetesítik.
Gondoljátok át!!általános iskolában lehessen gyógypedagógus legalább alsó tagozaton napközis nevelői állást ellátó személy.
Gabi
-
Zsuzsi
Szomorúan vettem tudomásul, hogy ez a kezdeményezésünk félbeszakadt, és a javaslataink, problémáink nem jutottak el az illetékes helyre. Persze voltak nálunk bátrabbak, akik ezt véghez is vitték, sőt, a gyógypedagógusi munka érdekében is szót emeltek, ám a reális képhez kellettek volna a mi meglátásaink is. Az egyes emberként tett javaslatokra nem reagálnak, ezt tapasztaltam, de az egyesületek megnyilvánulásait biztos nem hagyják figyelmen kívül. Talán még nem késő.
A példa, amire hivatkoztam:
http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=832
Zsuzsi
A példa, amire hivatkoztam:
http://www.osztalyfonok.hu/cikk.php?id=832
Zsuzsi
-
borijuco
Hát igen egy ideig tartott a lendület, de az augusztusi szakszolgálati törvénymódosítás és az új oktatási minisztérium e témában történő mély hallgatása mindenkit elbizonytalanított. Nem tudjuk mi lesz, remélem a jövő héten a közoktatási szakértők országos konferenciáján Hoffmann Rózsa már nyíltabban és konkrétabban nyilatkozik, mint a választások előtt. Sok a kérdés, az intézményvezetők is tanácstalanok, és mi is egyenlőre a szürke ködben tapogatózunk. Mi lesz az SNI-vel, a normatív támogatással mi hogyan módosul??? Az oktatási rendszer újjáépítése szlogen számomra az eddigiek lerombolását jelenti és a romokon az újjáépítést, de egyenlőre senki sem tudja, hogy ki mire alapozva fogja ezt a "fantasztikus" újat felépíteni. Így egyenlőre nincs mihez alkalmazkodni és mire készülni, a jelenlegi helyzettel meg mindenki tisztában van. Ezért most egy kicsit várakozó állásponton vagyunk de az eddig elhangzott vélemények összegzése megtörtént, csak a továbbiakat még nem látjuk. Azt azért mindannyian tudjuk, hogy Hoffmann Rózsa nem egyszemélyben dönt és felelős, ezért nekünk azt vagy azokat kell megcéloznunk, akik az oktatáson belül a mi területünkkel foglalkoznak. Na ilyen még hivatalosan nincs. Ha valaki nálam tájékozottabb, és van ötlete a hova és hogyan továbbítsuk kérdésre nagyon szívesen várjuk az ötleteket.
Sőt aki a további összesítő munkában szeretne részt venni őket is várjuk. Itt nagyon sok okos ötlet javaslat összegyűlt lehet ezeket elkezdeni összerendezni, akár a Zsuzsi által ajánlott minta alapján.
Üdv Jucó
Sőt aki a további összesítő munkában szeretne részt venni őket is várjuk. Itt nagyon sok okos ötlet javaslat összegyűlt lehet ezeket elkezdeni összerendezni, akár a Zsuzsi által ajánlott minta alapján.
Üdv Jucó
-
Zsuzsi
Én nem az elbizonytalanodásban látom a leállás okát, hanem abban, hogy túlbonyolítottuk az egészet. Maradni kellett volna Gabi javaslatánál: az egyszerű, közérthető nyelven történő megfogalmazásnál, mint ahogy azt a hivatkozásomban is tették.
A minisztériumban sem tudhatnak mindenről, mert akik ott dolgoznak, nem látnak le hozzánk, akikkel meg kapcsolatban állnak, azok nem fognak az ilyen zengzetes szlogenek ellen beszélni, mint az értelmi fogyatékosok integrációja, mert félnek, hogy kiesnek a kiskosárból. Pedig nem is ők vannak veszélyben, hanem a gyerekek!!!
Arról nem is beszélve, hogy az egyesület elnökének a kezdeményezésünk élére kellett volna állnia, és a tagokkal végigvinni ezt az egészet. És ha a sikerhez ezzel hozzá tudok járulni, én szívesen adom a nevem is egy ilyen előterjesztéshez.
Zsuzsi
A minisztériumban sem tudhatnak mindenről, mert akik ott dolgoznak, nem látnak le hozzánk, akikkel meg kapcsolatban állnak, azok nem fognak az ilyen zengzetes szlogenek ellen beszélni, mint az értelmi fogyatékosok integrációja, mert félnek, hogy kiesnek a kiskosárból. Pedig nem is ők vannak veszélyben, hanem a gyerekek!!!
Arról nem is beszélve, hogy az egyesület elnökének a kezdeményezésünk élére kellett volna állnia, és a tagokkal végigvinni ezt az egészet. És ha a sikerhez ezzel hozzá tudok járulni, én szívesen adom a nevem is egy ilyen előterjesztéshez.
Zsuzsi
-
borijuco
Kedves Zsuzsi!
Az elnökség nevében nagy szeretettel fogadjuk a megfogalmazott és a leírtaknak megfelelően közérthető javaslat szöveget tőled. A nevét azt gondolom bármelyikünk szívesen adja, és a vezetőség természetesen már akkor az örvényesi találkozón felvállalta, hogy képviseli a megfelelő fórumokon az egyesületet. Ha kész vagy érdemes feltenni a javaslatod a fórumra és ha a többség egyet ért akkor már jövő héten személyesen át tudom adni Hoffmann Rózsának aki a fővédnöke a konferenciának. Az integrációval az a legnagyobb bibi, hogy az EU központi oktatáspolitikájában az esélyegyenlőség megteremtésével együtt kiemelt helyen szerepel, amit ugye minden uniós tag aláírtígy Magyarország is. A különböző EU pályázatok kifizetése is és a legtöbb pénz lehívása is az integrált nevelés oktatás biztosítása mellett tehető csak meg. Tehát szegregált intézményekre nem kap az állam az EU-tól támogatást, ha az eddig kiépített integrációs gyakorlatot megszünteti akkor az eddig kifizetett támogatásokat is vissza kell fizetni. Tehát igazi patt helyzet, ki kell találni azt a varriációt, ami mindenkinek eleget tesz. Jelen helyzetben nem nagyon látok más lehetőséget, mint a jelenleg elindított integrációs gyakorlat megfelelő feltételrendszerének kialakítását és az ehhez szükséges megfelelő anyagi erőforrások megkeresését. Azt gondolom nekünk ezeket a megfelelő feltételek listáját, kidolgozását kellene megalkotnunk!
Üdv Jucó
Az elnökség nevében nagy szeretettel fogadjuk a megfogalmazott és a leírtaknak megfelelően közérthető javaslat szöveget tőled. A nevét azt gondolom bármelyikünk szívesen adja, és a vezetőség természetesen már akkor az örvényesi találkozón felvállalta, hogy képviseli a megfelelő fórumokon az egyesületet. Ha kész vagy érdemes feltenni a javaslatod a fórumra és ha a többség egyet ért akkor már jövő héten személyesen át tudom adni Hoffmann Rózsának aki a fővédnöke a konferenciának. Az integrációval az a legnagyobb bibi, hogy az EU központi oktatáspolitikájában az esélyegyenlőség megteremtésével együtt kiemelt helyen szerepel, amit ugye minden uniós tag aláírtígy Magyarország is. A különböző EU pályázatok kifizetése is és a legtöbb pénz lehívása is az integrált nevelés oktatás biztosítása mellett tehető csak meg. Tehát szegregált intézményekre nem kap az állam az EU-tól támogatást, ha az eddig kiépített integrációs gyakorlatot megszünteti akkor az eddig kifizetett támogatásokat is vissza kell fizetni. Tehát igazi patt helyzet, ki kell találni azt a varriációt, ami mindenkinek eleget tesz. Jelen helyzetben nem nagyon látok más lehetőséget, mint a jelenleg elindított integrációs gyakorlat megfelelő feltételrendszerének kialakítását és az ehhez szükséges megfelelő anyagi erőforrások megkeresését. Azt gondolom nekünk ezeket a megfelelő feltételek listáját, kidolgozását kellene megalkotnunk!
Üdv Jucó