Nos akkor tisztázzuk.
A fejlesztő - gyógypedagógus kötelező - letanítandó - munkaideje 24 óra.
A gyógypedagógus fejlesztheti az SNI/A, SNI/B, BTMN gyereket. Magyarul: a gyógypedagógus überel mindenkit, még a fejlesztőpedagógust is végzettségéből adódóan. (még akkor is óvónő volt) Én is így dolgozom. Sőt, mivel jobbára ért. fogy. gyerekek vannak többségben az óraszámom 21 óra.
A fejlesztőpedagógus - akinek nincsen gyógyped. végzettsége - tartja korrepetálást, zárkóztatja fel a sokat hiányzó gyereket, foglalkozik a HH vagy HHH gyerekkel. De ezt a gyógypedagógus is megteheti.
Az iskolavezetéssel talán meg lehet beszélni, hogy az órarendet próbálják úgy összeállítani, hogy ne legyen közte sok üresjárat, meg lehet velük beszélni, hogy a másnapi felkészüléshez az anyagokat te biztosítod - mint Zoli írta - és ezek otthon vannak, ott tudsz alaposan felkészülni - mert nagyon fel kell készülni, nem lehet hasalni.
Persze biztosan lesz olyan nap,mikor később érsz haza, ezeket a napokat tudod és tudsz előre dolgozni.
Az "üresjáratokba", meg be tudod tenni az ifj. védelmet, máris tömörül a munka.
Valóban ajándék a 16 gyerekre a 18 óra, de ez év közben változhat. Lehet, hogy több lesz. Mindenesetre én a hasonszőrűeket tenném egy-egy csoportba és oszlik a létszám. Ha van rá lehetőség, akkor tényleg egyéni legyen a fejlesztés, és ne 8-8 gyerek üljön ott.
Kis tanulmányozásra ajánlom.
http://fejlesztok.hu/torvenyek/315-sni- ... atasa.html
Még egy kis adalék:
Kjt. A 15. § (2) bekezdésének
• d) pontja szerint gyógypedagógiai pótlék jár annak, aki sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók óvodai nevelését, iskolai nevelését és oktatását, kollégiumi nevelését vagy közoktatási intézményben a gyermek fejlesztő felkészítését – a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleményében foglaltak szerint – végzi.
A gyógypedagógiai pótlékhoz kapcsolódóan a 15. § (4) bekezdése feltételként írja elő azt, hogy a pótlék a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottat abban az esetben illeti meg,
• ha kizárólag sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal foglakozik, illetve
• ha az általa felkészített sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók aránya a nevelési év, tanév első napján eléri a 33 %-ot.
Segítség!
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
-
driszko
Re: Segítség!
Értem a problémádat Viki! Mivel csak 3 SNIA-s gyermeked van, s jóval többen vannak azok, akik nem ilyenek, ezért alkalmaznak fejlesztőpedagógusként. S mint ilyennek, a kötelező óraszáma 24. Ha fordított lenne az arány (16 SNIA-s, 3 nem), akkor alkalmaznának gyógypedagógusként, s lenne a kötelező órád 21. A törvény előírja, hogy kötelező óráid hány százalékában (azt hiszem 30%) kell SNIA-s gyerekkel foglalkoznod ahhoz, hogy gyógypedagógiai pótlékot kapj. Most vettem észre, hogy Gabi épp a felettem lévő hozzászólásban erről ír! Köszi Gabi!
Az órák beosztásáról: Kérdd meg az igazgatót, hogy 10 órától kezdj dolgozni. (Én 10.55-től kezdem az SNI-sek ellátását). Így nem kell mindenkit óráról elhoznod. Akinek 4 órája van, azzal tudsz az 5. órában foglalkozni. Akinek 5 órája van, azzal pedig a 6. órában. S ott van még a 7. és a 8. óra. Én már egy ideje így csinálom, s bevált. A megbízható gyerekeket teszem délutánra (illetve azokat, akik napközisek, vagy közel laknak az iskolához), így biztosan visszajönnek. Szóval, ha 10 -kor kezdesz, 14.30-ra kész vagy a 4 óráddal, utána korrepetálhatsz egy órát. Gondold át, egyeztess a vezetőséggel!
Az órák beosztásáról: Kérdd meg az igazgatót, hogy 10 órától kezdj dolgozni. (Én 10.55-től kezdem az SNI-sek ellátását). Így nem kell mindenkit óráról elhoznod. Akinek 4 órája van, azzal tudsz az 5. órában foglalkozni. Akinek 5 órája van, azzal pedig a 6. órában. S ott van még a 7. és a 8. óra. Én már egy ideje így csinálom, s bevált. A megbízható gyerekeket teszem délutánra (illetve azokat, akik napközisek, vagy közel laknak az iskolához), így biztosan visszajönnek. Szóval, ha 10 -kor kezdesz, 14.30-ra kész vagy a 4 óráddal, utána korrepetálhatsz egy órát. Gondold át, egyeztess a vezetőséggel!
- hogabi
- Moderátor

- Adott: 1 köszönetet
- Kapcsolat:
Adrienn is nagyon jó ötleteket adott.
Azt hiszem, most már sok információval rendelkezel ahhoz, hogy el tudj indulni. Az órarend meg aug. közepén készen kell, hogy legyen, legalábbis jobb helyeken meg van. Így be tudod magadat osztani.
Sok sikert!
Azt hiszem, most már sok információval rendelkezel ahhoz, hogy el tudj indulni. Az órarend meg aug. közepén készen kell, hogy legyen, legalábbis jobb helyeken meg van. Így be tudod magadat osztani.
Sok sikert!
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
-
vikihorvath
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat , most már tisztán látok, és mindent értek. Igyekszem augusztusban mindent megtenni a gyermekek érdekében, és a lukasóráimat minél hasznosabban eltölteni. Azt gondolom tényleg várnom kell az órarendekig, mert addig a vezetőség sem látja át ezt az egészet. A kérdésemre választ kaptam, akkor én gyógypedagógus vagyok, de fejlesztőként vagyok felvéve, a gyermekek SNI-is arányai miatt. Ez így már érthető és igyekszem majd az órarendemet a legjobban kialakítani, hogy mindenkinek jó legyen! Köszönöm nektek mégy egyszer és valószínűleg még lesz sok-sok kérdésem! Szép nyarat mindenkinek! Üdvözlettel Viki
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat , most már tisztán látok, és mindent értek. Igyekszem augusztusban mindent megtenni a gyermekek érdekében, és a lukasóráimat minél hasznosabban eltölteni. Azt gondolom tényleg várnom kell az órarendekig, mert addig a vezetőség sem látja át ezt az egészet. A kérdésemre választ kaptam, akkor én gyógypedagógus vagyok, de fejlesztőként vagyok felvéve, a gyermekek SNI-is arányai miatt. Ez így már érthető és igyekszem majd az órarendemet a legjobban kialakítani, hogy mindenkinek jó legyen! Köszönöm nektek mégy egyszer és valószínűleg még lesz sok-sok kérdésem! Szép nyarat mindenkinek! Üdvözlettel Viki
-
driszko
-
ildikó
Egy picit irígy kutya vagyok.
Vasárnap már augusztus, s még halvány fogalmam sincs, kiket, mire, hány órában stb. fogok tanítani....
Viki! Ha visszaolvasol néhány hsz-emet, már nem leszel annyira elkeseredve!:))
Fel a fejjel!!!
Vasárnap már augusztus, s még halvány fogalmam sincs, kiket, mire, hány órában stb. fogok tanítani....
Viki! Ha visszaolvasol néhány hsz-emet, már nem leszel annyira elkeseredve!:))
Fel a fejjel!!!