Figyelemzavaros vagyok?

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
fanni

Figyelemzavaros vagyok?

Hozzászólás Szerző: fanni »

36 éves, kétgyerekes anyuka vagyok, és kezdem elhinni, hogy tényleg van velem valami probléma, bár gyerekkoromban mindig élvonalbeli tanuló voltam.

Sose vettem észre, hogy figyelemzavaros lennék, a férjem van kiakadva rajtam.

Ennek örömére elkezdtem utánanézni a tüneteknek.
Ezt találtam, itt: http://www.vadaskertalapitvany.hu/conte ... loknek.pdf
1. Nem figyel a részletekre, gondatlan hibákat vét
2. Nehézsége van a figyelem megtartásában egy feladat-, vagy játékhelyzetben
3. Úgy tűnik, nem figyel, ha hozzá szólnak
4. Nem követi az instrukciókat, elmarad a kötelességek teljesítése
5. Nehézsége van a tevékenységek szervezésében
6. Elkerüli, nem szereti a tartós mentális erőfeszítést igénylő helyzeteket
7. Elveszít dolgokat
8. Elvonják figyelmét külső ingerek
9. Mindennapokban feledékeny

Meg kellett állapítanom, hogy bizony, a 9-ből csak kettő nem igaz rám, de talán nem biztatóbb az se, hogy pont az ellenkezőjeképpen működök. A nem figyel a részletekre helyett túlságosan is el tudok veszni a részletekben. A tartós mentális erőfeszítést pedig elég jól bírom, ennek talán bizonyítéka az a 2+1 diploma amit eddig megszereztem.

Már mások is mondták, hogy gyakran előfordul, hogy szólítanak és nem hallom meg. Azt hiszik, rosszindulatból nem válaszolok, vagy süket vagyok, vagy nem figyelek. De hát könyörgöm, én szívesen figyelek, ha tudom, hogy hozzám beszélnek... de ha meg se hallom a nevemet, akkor nem is tudom, hogy éppen figyelnem kéne! Sorry... Mondtam már nekik, hogy ha hozzám akarnak beszélni, akkor finoman veregessék meg a vállamat, hogy észrevegyem :-)
Apukám ilyen egyébként, úgy el tud merülni a gondolataiba, hogy észre se vesz az utcán :-) de hát ettől még szeretem :-)

Gyermekkoromat egy budapesti bérházban töltöttem. Évek hosszán át tartó zongoragyakorlásomat úgy kellett kiviteleznem, hogy közben az öcsém egy másik hangszeren játszott , nekem pedig a szomszéd dörömbölt, és a rádióját bömböltette - hát nem volt igazából a komolyzene kedvelője. Megtanultam tehát úgy koncentrálni, hogy felőlem akár c***nygyerekek is potyoghatnak az égből, tudok koncentrálni. Így írtam az utolsó két szakdolgozatomat is. Az egyik gyerek az ölembe, a másik a nyakamba...

Bármit megszervezek, legyen az esküvő, szülinap, vendéggyerekek elszórakoztatása, kvíz-parti - de a saját napomat ne kéne... káosz, szervezetlenség és zűrzavar. Engem nem igazán zavar, mert egyrészt észre se veszem, másrészt tudom, hogy rengeteg minden történik, és sokszor egyszerre több szálon futnak az események, de a férjemnek borzasztó lehet. Én csak azt veszem észre, hogy jé, ezt se fejeztem be, meg azt se, és az is félbemaradt, és már megint nem lettem kész időre.
Gyakran elkések. Arra már rájöttem, hogy ez nem pusztán elkésős probléma, hanem az egész nap megszervezésének problémája.

Gyerekkoromban jó tanuló voltam, de az átlagnál irreálisan sokkal több időt töltöttem a könyvek fölé görnyedve, nem mintha nagyon tanultam volna, csak mindig elterelődött a figyelmem. Főleg olyan tárgyaknál, amit nem értettem, nem szerettem.
Bezzeg ha különórára kellett mennem, és kész akartam lenni időre, mindjárt jobban ment.
Ma is, ha tudom, hogy vendég jön, pillanatok alatt össze tudom kapkodni a lakást, egyébként meg eltart egész nap is.

Hiperaktív nem vagyok, sose voltam. viszont ahogy elnézem, az impulzivitással kapcsolatban nem vagyok érintetlen: gyakran félbeszakítom a másikat (nőket ez annyira nem zavar, úgyis egyszerre beszélünk), vagy nem várom meg a kérdés végét.

Na ennyit hirtelen, ha valakinek van ötlete, kíváncsian várom!
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Re: Figyelemzavaros vagyok?

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Fanni!

Én is csináltam teszteket magamon a netről, őszintém szólva akkora marhaságok, mert igazi választ sem tudsz rá adni. Nem beszélve az IQ tesztekről.
Anno nagyapámnak , ha olvasott 5-6-szor is szólni kellett és a végén kiabálni. Szegénykém ilyenkor azt szokta kérdezni.
- Baj van, hogy kiabáltok? Pedig tanult ember volt, aki ráadásul felelősség teljes beosztásban dolgozott.
Amíg az életvezetésedben nem okoznak problémát a felsproltak ne foglalkozz vele. Az, hogy nem hallod, ha szólnak? Nem más, mit a szelektív hallás hiánya. Ennyi.
Ettől Te boldog még boldog lehetsz! :D
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
fanni

Nagyon köszi a választ!

Hát, az IQ tesztek mindig nagyságrendekkel intelligensebbnek mérnek :-) pedig csak átlagosan jó vagyok :-)
Örülök, hogy más is van, aki nem hallja meg a nevét :-)))
Szelektív hallás hiánya?
Nem pont hogy szelektív hallás?
Én azt szoktam kérni a körülöttem lévőktől, hogy finoman veregessék meg a vállamat, győződjenek meg arról, hogy észrevettem, hogy szólni akarnak hozzám. Aki ezt betartja, nincs gond. Sajnálom, tökre nem tehetek róla, hogy ilyen vagyok ezen a téren. Ez hozzám a használati utasítás, és akkor minden rendben.

A gond az, hogy a fentiek az életvezetésben okoznak problémát.
Semmi nincs kész időre, mindig elkések, körülöttem káosz van, szervezetlenség - a férjem szerint legalábbis. Őt jobban zavarja, mint engem.
De hiába vagyok én boldog, ha a másik meg nem boldog ettől. szóval életvezetési problémát okoz. Szerintem.
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Szelektív hallás: mindkettőt hallgatom, de csak egyre figyelek.
Sokan vannak körülöttem így.
Amit leírsz magadról nagyon érdekes, barátnőm pont ilyen volt. Körülötte is "futott" minden. Megtanítottuk a fontossági sorrendre. Mi a fontos, mi az ami kevésbé. Persze vele együtt megbeszélve még az idejét is beosztottuk. A férje segített sokat.
"Tökélestes" :) sose lett, de a helyzet rengeteget javult.
Próbáld meg!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
fanni

hálás köszönet!
Ahogy mondod, a fontossági sorrend sose volt az erősségem...
Képzeld, így kijárni 22 évet az alsó- és felsőoktatásban, közben szülni, és gyerekekkel a nyakamban 2 szakdolgozatot írni úgy, hogy közben a gyerekeket elég normálisra sikerült nevelni, egyiknek sincsenek tanulási problémái :-) és beilleszkedésből is jók
csak a férjem panaszkodik, hogy szalad a lakás...
Örülök, hogy írtál, mert nekem is kb. ez jutott eszembe.
Mostanában meg szoktam kérni a férjemet, hogy mondja meg nekem, mi legyen a mai sorrend.
(Mert ő meg fontossági sorrendben jó, és részleteket hanyagolja)

Tudod, milyen rohadt nehéz koncentrálni?
Vért izzadok és erőnek erejével szorítom rá magamat arra, hogy amit elkezdtem, azt fejezzem be, és ne térítsen el bármi, ami időközben eszembe jut. És hogy tényleg betartsam a fontossági sorrendet. Mert elméletben tökéletes időterveket tudok írni.

Ja, merthogy ha nem csinálom meg azonnal, ami eszembe jut, akkor elfelejtem.
De ha megcsinálom, akkor meg amit félbehagytam, azt felejtem el ÁÁÁÁÁ

szóval a praktikus intelligenciában fényévvekkel előttem járnak azok, akik 17 évesen búcsút mondtak az iskolának, és boldogan élnek az egyszerű munkájukból.
Mentségemre legyen mondva, aztán viszont engem kérdeznek, hogy mit csináljanak a gyerekkel, ha tanulási problémái vannak :-)

Egy pszi órán néztünk egy videót egy pont olyan háziasszonyról, mint én.
Imádtam a pszichológia órákat. Amit viszont utálok, hogy a téma kivesézése után a megoldás gyakorlatilag mindig elmaradt. Tehát nem tudtam meg, hogy a fejlődéséről örömmel beszámoló tengerentúli hölgy mitől lett házitündér...

Szóval ha éppen reggeli után az asztalt törlöm, úgy képzeld el, verbalizálni kell magamnak, hogy "most az asztalt törlöm" "egészen letörlöm az asztalt" és a végén megdicsérem magamat, hogy "milyen ügyesen letöröltem az asztalt"
Tök nevetséges, vagy inkább szánalmas... és rohadt nehéz. Aki úgy nőtt föl, hogy az ilyesmi a napi rutin részét képezte, csak röhög rajtam, és azt hiszi, teljesen hülye vagyok. Nem is értik.
Mert közben eszembe jut, hogy meg kell írni egy emilt (két perc), de közben a gyerek kérdez valamit, és jön a postás, és vedd már föl a cipődet, és minden egyszerre.
Elég jól bírom, hogy sokminden történik egyszerre, de néha azért jólesik semmit se csinálni, pihentetni az agyamat...

na, sokat írtam, köszi a válaszokat, hátha más is hasznát veszi.
Jobb, ha nem szégyellem leírni, jobb ha bevállalom, mert akkor van esélyem a javulásra.

köszi!
Dóri

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Szia Fanni!
Azért megszólalt bennem a „kisördög” (bocsi). A zurad csak kritizál? Vagy ő is megfogja a törlőrongyot vagy netán elmosogat? (Van még aranygyűrű az ujján vagy már leesett? :P )
Mielőtt átmennénk „nők lapja fórumba”, az én ajánlatom a következő:
-Készíts minden reggel írásbeli tervet a napi teendőkről. Szerepeljen benne egy körülbelüli időbeosztás is.
-Próbáld magad szigorúan ehhez tartani!
-Ha így nem OK, akkor részletesebb tervet kell készíteni.
-Ha valami kimaradt, tedd el másnapra (persze csak akkor, ha ez megtehető)!
-Az ésszerű rugalmasság nem egyenlő a terv felrúgásával.
-Sok akaraterő kell hozzá. És összeszedettség, koncentrálás. Ez komoly agymunka.
-Ezért szükség van teljes kikapcsolódásra, lazításra, pihenésre is, pl uszoda, séta, torna, zene, egy kis magány stb. Ezt is tervezd be!!!!
-Egy-két napi siker vagy sikertelenség még nem jelent semmit. A tanulás, beidegződés folyamata hosszú.

Mégegy kérdés. A problémád mindig is megvolt, vagy csak fokozatosan alakult ki?
Dóri
fanni

Szerintem mindig is megvolt, csak nem tudtam róla, mert sose kerültem olyan helyzetbe, hogy mindent egyedül kell magam körül elrendezni.
Úgy nőttünk föl, hogy anyukám otthon volt, és mindent (mindent!) megcsinált. Nekünk csak tanulni kellett. Két szalmaszálat nem kellett otthon keresztbetenni.
Férjhezmentem (otthonról), nem tudván, hogy mivel jár az élet. Pl. el kell mosogatni, miközben főzöl, és megy a mosógép, és közben gyerek születik, és miközben a répát pucolod, háromszor mész be a gyerekehez, és 20 perc lesz egy rohadt répa megpucolása, mire már kész kéne hogy legyen az ebéd... nagyobb stressz, mint egy filozófia vizsga, amitől a legjobban rettegtem.

Annyi gondom gyerekkoromban is volt, hogy elhúztam-nyúztam a tanulást, extra hosszú ideig tartott minden, pedig nem vagyok nehéz felfogású.
A történelmet utáltam, mert nem láttam az összefüggéseket, és nem bírtam megjegyezni az évszámokat, meg a fizikát, mert csak magolni kellett, és ha egy "az"-t rossz helyre mondtál, az már rosszabb jegyet eredményezett. A matekkal és a helyesírással viszont semmi gondom nem volt. 4 évesen már folyékonyan értőn olvastam (hát, volt idő, anyuka is ráért, én is...), magamtól tanultam meg olvasni. Aztán az iskolában addig nyomtak lefelé, míg bele nem simultam a jó átlagba. Van 2+1 diplomám, ebből az utolsó két szakdolgozatomat úgy írtam, hogy egyik gyerek az ölemben, másik a nyakamban - hát senki nem mondhatja, hogy nem tudok átlag feletti zavaró körülmények között is koncentrálni.
Sőt. Ha vannak körülöttem emberek, sokkal vidámabban és összeszedettebben megy minden. Már sokszor elképzeltem, hogy amikor itthon vagyok, annak is örülnék, ha csak egy akárki, egy nyugdíjas néni elücsörögne nálam, csak ne kéne egyedül lenni. A férjem szerint csak motivációm nincs. Mert ha tudom, hogy 15 perc múlva jön a vendég, hát hirtelen összeszedett és gyors vagyok...

Nahát szóval a gyakorlati élet kész kihívás a számomra...
És tényleg, valóban komoly agymunka.
Próbáltam már sokszor tervet is írni, de valami mindig közbejön. Egy idő óta már a tervírásról is leszoktam.
És az elfáradást sose tervezem bele. Mert úgy délelőtt 11-re ki szoktam fáradni (nem szokta az ökör a szántást), onnantól kezdve borul a program, és teljesen kétségbeesek, hogy a terv se jó, meg én se vagyok elég jó, ráadásul még le is vagyok sz**va, mert nem úgy mennek a dolgok, ahogy "mindenki tudja". Mert ugyebár minden nő a földön a háztartásbeli képességek teljes tárházával születik, csak én vagyok ilyen genetikai hibás, reménytelen eset. De hol is tartottunk? A figyelemzavarnak 9 pontjából csak 2 nem érvényes rám...
de ha van motiváció, határidő legfőképpen, akkor nem vagyok figyelemzavaros, csak ne szóljanak bele a rendszerembe.
bocsi, túl sokat írtam már megint
Válasz küldése