BTM gyerek után járó juttatások

Itt szólhatsz hozzá az aktuális közleményekhez
Avatar
driszko

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: driszko »

Dóri! Igen!!!
Avatar
driszko

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: driszko »

Gabi!

Tényleg nem világos, hogy mi alapján sorolnak valakit SNIB - be vagy BTM-be. Amikor a szétválasztás megtörtént, azt ígérték nekünk is és a szülőknek is, hogy semmi nem fog változni, csak a TKVSZRB-ket akarják tehermentesíteni, ezért átkerül néhány gyerek a Nev.Tan. hatáskörébe. Mi ugyanezt mondtuk a szülőknek. Most pedig szembesülnek a ténnyel: mégsem én foglalkozom a BTM gyermekkel, ráadásul csak heti 1 órát kap, még a könyv sem jár ingyen, míg az SNIB-vel én foglalkozom, heti 2-3 órában, és ingyen könyvet is kap. Joggal érzi magát becsapva a szülő, hiszen ha ezt előre tudja, nem írja alá a papírt. (És most nem az ingyen tankönyvön van a hangsúly, hanem a fejlesztő órák gyakoriságán.)
Avatar
zsoltzsolt

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Sziasztok!


Na szóval azért azt se felejtsük el, hogy sok szülő csak azért kérte pl. nálunk is a vizsgálatot, hátha ezután az én adómból kaphatja a gyermekének a tankönyvet. Amúgyis szerintem teljesen felesleges pénz kidobás az SNI-seknek az ingyenesség a tankönyv terén, Jobban járna mindenki, ha ezt inkább szakemberek foglalkoztatására költené az állam. Nem biztos, hogy anyagilag rászorult az SNI-s gyerek, hozzátenném, hogy pl. az egyedülálló szülők (mint pl. én :D ) már évek óta nem kapják ingyen, pedig inkább rászorulnak erre. (Megjegyzem, hogy lányom idei tankönyv csomagja 72 000 Ft, és ehhez vagyok közalkalmazott pedagógus).
Zsolt
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1421
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Adrienn!

Szerencsés az az SNI/b-s, aki megfelelő segítséget kap. Mit csinál az, aki nem szakszerűen van ellátva?
Amúgy valóban "meg lettünk etetve" ezzel az egésszel. Rosszul jár a szülő, az iskola, de legfőképp a gyerek.
Gyakran az az érzésem, hogy nem is érdekel senkit.

Zsolt! Igen pofátlanság az egész! Lenne egy Tk. kiadó akkor nem licitálnának.... Az Apáczai Kiadó tkönyveit úgy forgalmazza, hogy a következő évi kiadásba, már mást is beletesz, hogy meg kelljen venni. Volt úgy, hogy 3 féle apáczais könyvből tanítottam egy évben.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
gabi.nagy

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: gabi.nagy »

Örülök, hogy más is foglalkozik ezzel a témával. Én sikitófrászt kapok a megkülönböztetéstől.

Én úgy gondolom, hogy ha egy gyermeknek gondja van (legyen az értelmi fogyatékosság, vagy vizuomotoros koordnációs zavar, vagy beilleszkedés és magatartás zavar), az segítséget érdemel.

Ugyan miben különbözik egy olyan gyermek pl. egy SNI-A-stól (SNI-A-t az kapja meg, akinek organikus eredetű a "problémája". Pl.: hiperaktivitás (nem, ne a túlmozgásos gyerekekre gondljatok, akit bezárnak egész napra és ha kiszabadul, akkor szegénykém szaladgál jobbra-balra, mint a mérgezett egér), SNI-B pedig a nem organikus (diszlexia, diszgráfia, ha nincs kimutatva olyan organikus betegség, ami ezt a problémát okozhatja)), aki BTM-es, mert apuci-anyuci naponta gyepálja meg és nemcsak pszichésen omlik össze, hanem neadj isten még magatartás zavaros is lesz????

Remélem érthető vagyok, mert ilyenkor elkap az indulat!

Elnézést mindenkitől, aki félre értett, nem rossz szándék vezérel, csak nekem itt a gép előtt érthető amit írok, a másik oldalt meg érthetetlenül jön le :)


Ma kezembe került egy nevtanos szakértői (logopédusok figyelem!): röviden kiemeli, hogy a vizsgált gyermek nem teremt szemkontaktust (!), érthetetlenül beszél, finommotorika szinte nuku, stb, diszfáziára utaló jelek miatt logopédiai fejlesztést javasol.
Kérdem én: ÉS A TERÁPIA? Mondjuk egy Ayres szerintem buli lenne, hátha még a beszéde is beindul.
Szakértőire nem küldték, autisztikus vonások (nincs szemkontaktus!) pedig az ablakban. Na így lesz kérem totál zavar a rendszerben.
Avatar
driszko

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: driszko »

Gabó!

Ne is mondd a szakvéleményt, mert Veled együtt fogok sikítani!!! A nyár folyamán láttam egy szakértői (TKVSZRB) véleményt, mely szerint értelmi fogyatékos a gyermek. Kerestem az elvégzett vizsgálatok között, hogy mégis, melyik IQ teszttel nézték, és milyen az eredmény, de semmi!!!! Csak a GMP eredmények és a Meixner diszlexia próba volt elemezve. A gyermeket nevelőszülők (nem túl magas iskolázottságúak) nevelik - sokadik (5-6. gyermekként) 8 éves kora óta. (Most 9 éves) Addig ingerszegény (és most enyhén fogalmazok) körülmények között élt. Alig érti a beszédet, és persze beszélni sem nagyon tud. Megnéztem a S.O.N-nal - tudom, nincs rá kompetenciám, de nagyon gyanús eset volt - na meg szerettem volna segíteni a fejlesztést. Kapaszkodj!!! 109-es IQ!!! Ez persze engem bosszant csak, mert a nevelőszülőnek mindegy, a TKVSZRB-nek is. Mi vagyunk a hülyék, hogy ennyire törődünk a gyermekkel????
Avatar
gabi.nagy

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: gabi.nagy »

szégyen

természetesen hülyék vagyunk. én ezt már megszoktam.

azért is az a mottóm, hogy: "mindenki hülye, csak én vagyok helikopter" :)
Avatar
zsoltzsolt

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Na, szóval. sóval, lenne két kérésem hozzátok :mrgreen:
Gabó: beszkennelnéd a véleményt és elküldenéd nekem emailben? (zsolt.then@gmail.com), persze erről senki nem tud :mrgreen: :mrgreen:
Adrienn!: azt a gyereket nev. tan küldte vizsgálatra? mert ha igen, akkor csináltak ők IQ vizsgálatot, lehet csak nem írták bele annak a végeredményét vagy nem ez az első vizsgálata agyereknek és azért nem szerepel benne. No, persze nem védeni akarom a sz....r bizottságokat. Bezzeg az A.E. Bizottság!! Na az jó volt :D
Zsolt
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1421
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: hogabi »

A papírokat ne is említsétek!
Éppen ezért is kértem Zsoltot, hogy Örvényesen avasson be bennünket ezekbe a "rejtélyekbe".
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
driszko

Re: BTM gyerek után járó juttatások

Hozzászólás Szerző: driszko »

Zsolt! Nem tudom a pontos előzményeket - szinte senki nem tudja - elképzelhetetlen körülmények között élt. Ha csak a fele igaz annak, amit mondanak - az is sokk! De szerintem nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy abban a szakvéleményben, amelyben kimondják a diagnózist, igenis alá kellene támasztani érvekkel (még ha azt egy másik szakvéleményből szedték is!) Nem én foglalkozom a gyermekkel, egy kedves ismerősöm keresett fel néhány hónapja, hogy segítsek, mert nem tudják, hogyan kezdjenek foglalkozni a kislánnyal. Akkor megnéztem - súlyos beszédértési és beszédészlelési (meg viselkedési, magatartási - ez inkább feladattudat terén volt érezhető, illetve a viselkedéskultúráján, de nem volt rossz, csak neveletlen) kívül más gondot nem láttam. Persze nem tudott olvasni, írni, számolni - de hát hogy is tudhatott volna? Szóval megbeszéltünk akkor mindent, erre néhány hete hozta a szakértői véleményt a már említett diagnózissal. A több oldalt gondosan áttanulmányozva sem jöttem rá, hogy mi alapján állították fel a diagnózist.

Szeretném hangsúlyozni: nem vonom kétségbe a szakértőiben dolgozók véleményét, csak ezzel nem sokat segítenek a szakembernek. A fejlesztendő területeknél minden gyermeknél ugyanazt gépelik oda - nagyon általános, erre alapozni nem lehet. Ezért lenne szerencsés, ha pontosan leírnák, mire alapozzák a diagnózist. A GMP és a Meixner próba felvételére nekem is van jogosítványom, felvehetem. Az IQ tesztekből is kemény vizsgát tettünk, de jogosítványt nem kaptunk hozzá. Jó lett volna látni az intelligenciastruktúrát. Illetve én látom, mert felvettem a tesztet - de erre nem minden gyógypedagógusnak van módja és lehetősége.

Tényleg jó lenne egy fórum, ahol egyeztetni lehetne az érdekeket.
Válasz küldése