Funkcio nelkuli mozgas

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Danimami

Funkcio nelkuli mozgas

Hozzászólás Szerző: Danimami »

Kedves Mindenki!

Olyan problemank van, amit meg korulirni is nehez. Remenykedem hatha talalkozott valaki hasonloval. 5 eves kisfiam, aki egyebkent teljesen egeszseges, bizonyos helyzetekben olyan mozdulatokat tesz, amitol teljesen megremulok. Szereti nezni, ahogy a mosogep forog, liftajto becsukodik, vagy kedvenc filmreszleteknel, szoval amikor valami miatt izgatott (pozitiv izgalomrol van szo) megfeszul a kis teste, kicsit kinyitja a szajat es a kezevel apro repdeso mozdulatokat csinal. A legtobb esetben ugral is. Ez 1-2 perc vagy meg rovidebb ido (soha nem mertem) azutan minden visszazokken es folytatja a jatekot vagy barmi mast, amivel eppen foglalkozott. Mi lehet ez? Az autizmus egy tunete, de semmi mast nem tapasztaltam. Feszultseglevezetes? Hogyan lehet megnevezni? Tulmozgas? Funkcio nelkuli mozgas? kerem segitsetek. Eniko
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Re: Funkcio nelkuli mozgas

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Szia! Szerintem semmi baja nincs a fiadnak. Simán csak élvezi, amit lát. A mosógép és a liftajtó is olyan, hogy látszólag ember nélkül működik, és egy kis ötéves az ilyesmit még 'mesebeli' dologként fogja fel. Ha a kezedben van a porszívó vagy a konyhai mixer, akkor azt látja, hogy TE fogod, TE működteted, de a liftajtónál és a mosógépnél nincs közvetlen emberi beavatkozás. Ha meg szereti nézni, mint ahogy írtad, és utána gond nélkül folytatja az előzőleg abbahagyott tevékenységet, akkor szerintem nincs ok aggodalomra. Valószínűleg csak az izgalmát, örömét akarja kifejezni.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
driszko

Hozzászólás Szerző: driszko »

Én azért óvatosabban fogalmaznék, bár bevallom, nem vagyok ezen a "szakterületen" jártas. Amit leírsz, Danimami, önmagában tényleg nem vészes, tehát nem gond, ha egy gyerek hosszasan bámul valamit. Nekem inkább a reakcióval vannak fenntartásaim. Egy kisbaba természetes, hogy a mozgásával fejezi ki örömét, lelkesedését, de 5 éves korban már verbalitásnak is kéne társulni hozzá ("Jaj, de izgatott vagyok! - az én Danim legalábbis ezt mondja, de lehet a juhé!, vagy nézd, anyu!). Szóval nem kéne szőnyeg alá söpörni a problémát, lehet, hogy egy vizsgálatot megérne. Amúgy az óvónők mit mondanak? Vagy oviban nem szokta ezt csinálni?
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Adrienn!
Szőnyeg alá söprésről szó sincsen! Tapasztalat amit én leírtam. Láttam már gyereket így viselkedni.
Danimami, ha még írna a "tünetekről", jó lenne. De az is megérné a fáradtságot, ha anyuka megkérdezné, miért csinálja ezt? Vagy mit gondol ilyenkor stb... Szóval kifaggatni a gyereket, de azt is finoman, beszélgetve. Nem mindenki önti szavakba érzelmeit.
Ha szükséges, persze szakember véleményét is kell kérni!
Gabi

zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Danimami!

Igen, előfordulhat, ahogy ezt előttem is említették, hogy semmi különösebb gond nics, hisz leeht, hogy csak egy felvett szokás az egész. De azért nem árt figyelni a gyereket. Sajnos nagyon kevés az információ a segítséghez, kéne tudni még egy csomó dolgot, amit csak egy részletes anamnézis tudna kideríteni (pl. születés körülményei, mozgás- és beszédfejlődés stb.)
Ha fennmaradnal ezek a jelenségek nyugodtan kereshetsz engem is, akár telefonon is, hogy utánajárjunk közösen (a szakember bázisban szerintem megadtam a számom, de leírom 36-30-33651177)
Zsolt
Danimami

Hozzászólás Szerző: Danimami »

Kedves Gabi, Adrienn, Zsolt,

koszonom a valaszokat. Valoban nem tarsul verbalitas ezekhez a mozgasokhoz vagy csak ritkan, amikor valami uj es nagyon izgalmas, akkor mondja, hogy "mami nezd". A liftajtot latjuk naponta tizszer, ez mar nem annyira erdekes, de megis ugyanolyan izgatott tole. Azt gondolom, hogy mar ez sem termeszetes. Miert lesz izgatott egy ezerszer latott dologtol? Mindig is nagyon erzekeny volt.... Oromeben ugralt es nagyon tudott felni is. Emlekszem 2 eves kora korul hetekig nem volt hajlando furodni, mert annyira felt, ha a felettunk lako lehuzta a WC-t. Ezt a felelmet egy kis felhuzhato jatek fokaval lekuzdottuk. Probalok visszaemlekezni mikor lattuk eloszor, hogy mar nem csak ugra-bugral, hanem kinyitja a szajat es mozgatja a kezet. Nem emlekszem pontosan, talan a fejemmel, amikor metron utaztak. Talan fel eve is lehet. Bocsanat, most el kell koszonnom, de amint tudom folytatom.
bégé

Hozzászólás Szerző: bégé »

Kedves Danimami!
Ha a gyermekkel való beszélgetés (kérdezgetés a miértre) nem tudna megnyugtatni, akkor szerintem az a legjobb, ha szakember tanácsát kéred ki. Zsolt valóban nagyon segítőkész, használd ki.
Nekem eddig két autisztikus tünetekkel rendelkező csemetém volt, akikkel foglalkoztam (egy óvodás és egy iskolás). Mindkettőnél voltak jellegzetes repdeső mozdulatok, bizonyos tárgyakhoz, ismétlődő eseményekhez való kötődések. Természetesen őket szakemberek látták, diagnosztizálták.
Én a magam részéről annyit tudok mondani, hogy egy - egy számodra érthetetlen, ok nélküli gyermeki megnyilvánulás révén nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de ha huzamosan fennáll, igen érdemes utánanézni. Minden jót kívánok!
Panni

Hozzászólás Szerző: Panni »

Véleményem hagyjuk a szakemberekre, hogy meg állapítsák a megállapítani valót. Nem egyből autizmus mondani. Nagyon sok dolognak kell, hogy egybe essen, és egy vizsgálatból nem lehet meg állapítani. Kezdődhet egy majd 40 oldas anamnézis felvétellel. A másik az óvodában mit tapasztalnak az óvó nénik. Az, hogy egy két dolog meg van ami az autizmusnál is megjelenik az még nem jelenti azt. Ha végig olvassuk az autizmus tüneteit akkor rá jövünk, hogy vannak dolgok, hogy mi magunkra is rá illik,és mégsem autista az illető. Na ezt jól meg fogalmaztam. Engem személy szerint érdekelne, hogy a közösségben hogyan viselkedik, gondolok itt:
- Kommunikáció
- Szociális viselkedés
- Egyéb tünetek
- Sztereotip, repetitiv érdeklődés, viselkedés
és mindezekre nem csak a jelenlegi állapotban hanem már csecsemő korra vissza menőleg.
mi az óvodai dolgozók véleménye, és küldték-e már valamilyen vizsgálatra.
hogabi
Moderátor
Moderátor
Kapcsolat:

Nos, ne szaladjunk tényleg annyira előre, mert ezek szerint kiderül, hogy én is autista vagyok .
Komolyra fordítva.
Emlekszem 2 eves kora korul hetekig nem volt hajlando furodni, mert annyira felt, ha a felettunk lako lehuzta a WC-t.
A lányom hónapokig dadogott mire rájöttem, hogy a lefolyó hangja az oka. Odahívtam, megbeszéltük, vizet engedtünk bele stb.... Megtapasztaltattam vele az egészet és szépen, lassan a tünetek elmúltak.
Gabi

zsoltzsolt

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Hát igen...
Gabival értek egyet...
nem kell egyből beteget csinálni egy gyerekből
na és a felnőttekből se
ahányan vagyubk annyiféleképpen élünk át és meg dolgokat
ettől szép a világ, hogy különbözünk...
az a kérdés, hogy a gyereknek okoz-e ez rossz érzést, kellemetlenséget?
vagy van-e más, amiben tényleg elmarad a "normális+ fejlődésmenettől
ja.. és Gabira visszatérve.. beszéljük meg a gyerekkel, beszéljünk a gyerekkel
bár nem hinném, higy Danimami ezt ne tenné...
így hát előre!!
a lenini úton! :mrgreen:
van még olyan? :roll: :mrgreen:
Zsolt
Válasz küldése