fejlesztési terv

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
forbea

fejlesztési terv

Hozzászólás Szerző: forbea »

Kedves Olvasók!
SNI-is gyerekeket tanítok, még külön speciális osztályban, egy általános iskolában. Szükséges-e nekem fejlesztési tervet írni és nyomtatványon dokumentálni, ha a nyomtatvány alpontjai között még azt olvastam, hogy csak az integrált SNI-is tanulók fejlesztésekor kell ezt az adatlapot folyamatosan vezetni? Köszönettel: Bea :roll: :roll:
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Re: fejlesztési terv

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Bea!
Ha jól értem, akkor az enyhe fokban sérült gyerekek nálad még nincsenek integrálva.
Nos ebben az esetben NEM kell rehabos papírt írnod. A naplóba beírod a napi óra anyagát és EGYÉNI KORREKCIÓT tartasz, /1-3 gyerekkel/ aminek az anyagát órarend szerint szintén a naplóba írod. Az egyéni korr. az utolsó órára esik, mikor csak azok a gyerkőcök maradnak, akiknek tartod.
Egy füzetben én annak idején írtam pár sort a gyerekről, hogy tudjam, merre is tart?
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
forbea

Köszönöm a választ. Nagyon megnyugtattál. :)
encike

Hozzászólás Szerző: encike »

Kedves Olvasók!
A segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni!
A segítőpedagógusi program keretében vagyok foglalkoztatva, és a program zárása egy dolgoazt.
A dolgozat tartalmi követelménye: tanulási nehézséget, részképesség kiesést, vagy az átlagtól eltérő tanulók esetének feldolgozása esettanulmány formájában. A dolgozatot a nehézséggel küzdő tanuló felismrésétől kezdve a problémák azonosításának módszerén túl azok kezelési technikájáig, a cselekvési terv összeállításáig reszletes bemutatás keretében kell összeállítani úgy, hogy abból kitünjön a differenciált pedagógiai munka elméletének gyakorlati alkalmazása. Ki kell domborítani a magatartási és szocializációs zavarokat mutató gyerek kezelési metodikáját, az egyéni vagy csoportos kompenzációjával, korrekciójával történő felzárkóztatás formáit. :o :shock: :?
Ha valaki tudna segíteni abban, hogy honnan induljak el. A tanítóképzőn nem készítettünk esettanulmányt, nem is tanultunk róla.
Nagyon megköszönném, ha lenne valakinek hasonló dolgozata, vagy legalább felhasználható irodalommal tudna segíteni.
Előre is kösz a segítséget!!!!!! Encike
karnismari

Hozzászólás Szerző: karnismari »

Kedves Bea!
Lehet, hogy most én nem nyugtatlak meg annyira.
Fejlesztési tervet KÖTELEZŐ írni minden SNI gyermekre. Jó az a bejelölős változat is, amit itt találsz a honlapon. A Tü. 356. r. sz. nyomtatványt valóban NEM KELL vezetned, ez csak teljes integrációs gyerekekre vonatkozik.
"Egyéni korrekció", mint olyan régen megszűnt, helyette habilitáció-rehabilitáció jár minden SNI gyereknek, a törvényben meghatározott óraszámban. Ha megírod a gyerekek létszámát, összetételét, megírom, mennyi a kötelező óraszám.
Nem elegendő az osztálynaplóba vezetni ezeket az órákat, kell neki valamilyen külön napló, pl. szakkörös, napközis, sima felsős osztálynapló.
Mivel a rehab. órát minden gyerekednek kötelező megadni, vigyázz, hogy arányosan osszad be őket ezeken az órákon!
Az iskolánk túl van egy Oktatási Hivatal által végzett, és egy ÁSZ-vizsgálaton, de ezekben a kérdésekben mindent rendben találtak. Hidd el, ha valaki utál adminisztrálni, az én vagyok, de ezekkel a dolgokkal nem lehet játszani. Ők mondták (O.H.): ha nincs fejlesztési terv, visszafizettetik a pedagógussal a rehab. órák óradíját. Az ÁSZ meg visszafizetteti a fenntartóval a gyerek fejkvótáját.
Üdv.: Mari
hudnik

Hozzászólás Szerző: hudnik »

encike írta:Kedves Olvasók!
A segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni!
A segítőpedagógusi program keretében vagyok foglalkoztatva, és a program zárása egy dolgoazt.
A dolgozat tartalmi követelménye: tanulási nehézséget, részképesség kiesést, vagy az átlagtól eltérő tanulók esetének feldolgozása esettanulmány formájában. A dolgozatot a nehézséggel küzdő tanuló felismrésétől kezdve a problémák azonosításának módszerén túl azok kezelési technikájáig, a cselekvési terv összeállításáig reszletes bemutatás keretében kell összeállítani úgy, hogy abból kitünjön a differenciált pedagógiai munka elméletének gyakorlati alkalmazása. Ki kell domborítani a magatartási és szocializációs zavarokat mutató gyerek kezelési metodikáját, az egyéni vagy csoportos kompenzációjával, korrekciójával történő felzárkóztatás formáit. :o :shock: :?
Ha valaki tudna segíteni abban, hogy honnan induljak el. A tanítóképzőn nem készítettünk esettanulmányt, nem is tanultunk róla.
Nagyon megköszönném, ha lenne valakinek hasonló dolgozata, vagy legalább felhasználható irodalommal tudna segíteni.
Előre is kösz a segítséget!!!!!! Encike
Kedves encike,

ha veszprém közelébe élsz, szívesen segítek neked hudnik@chello.hu címen elérhetsz
encike

Hozzászólás Szerző: encike »

Kedves Hudnik!
Köszönöm a segítséget! :D Sajnos nem Veszprém környékén élek, hanem Hajdú-Bibarban. Az én elérhetőségem bagosie@freemail.hu , ha véletlenül valamilyen anyagot email-ben is el tudnál küldeni.
Nagyon köszönöm előre is!!!!!
forbea

Kedves Kismari!
Köszönöm a válaszod, a bejelölős változat, melyik, hogyan találom meg a honlapon? Nagyon jó, hogy praktikus tanácsokat adsz, mert bizony a régi egyéni korr. helyett rehabilitációt és egyéni fejlesztést tartok hat gyerekre, de ezzel a nyomtatványos dologgal nem vagyok tisztába. A területi nevtan. nem tájékoztat és hát nem igazán van szakmai segítség a közelben. Az órákat arányosan osztom el, az óraszámokat az igazgatónővel év kezdetekor számoltuk ki. A szakköri naplóba mit rögzítsek pontosan, a rendes osztálynaplóm melett? Bea
hogabi
Moderátor
Moderátor
Adott: 1 köszönetet
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Bea!
Ezen a linken találod
http://fejlesztok.hu/segedletek/fejlesz ... -terv.html
De véleményem szerint túl van bonyolítva. A biztonság kedvéért írtam e-mailt az egyik ismerős iskolaigazgatónak, /szegregált iskolában van/ Ha valaki tudja mit kell írni, akkor az ő.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
forbea

Kedves Gabi!
Köszönöm. Közben megtaláltam, de valóban elég bonyolult. A mellékelt osztálynaplónk írása melletti, szakköri napló írását sem értem, hiszen én külön nevezem meg: egyéni fejlesztésnek és rehabilitációnak az órákat most erről ie kettőt vezessek még külön. Szóval tele vagyok kételyekkel. A munkám rengeteg, délután még SNI-is mozgáskorlátozott magántanulókat is el kell látnom. Szeretem tanítani Őket, de ez a herce-hurca ami most az oktatás ellenőrzését és "gátolását" jelenti, már igazán nem hiányzik. Délelőtt is hármas összevonással viszem az alsót 25 tanmenetet használva. Szóval éljen a bürokratizmus, lassan többet írok, mint tanítok! Segítségeteket nagyon köszönöm, ez a szakmai közösség hiányzik nekem. Jó, hogy itt megkapom. ÜDv: Bea :shock:
Válasz küldése