5 éves gyerek beszédfejlődése

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
csimbi

5 éves gyerek beszédfejlődése

Hozzászólás Szerző: csimbi »

Tisztelt Szakemberek!
Segítséget szeretnék kérni Önöktől. Az én fiam 5 éves, óvodás. 3 évesen még nem volt tiszta szava, diagnózis: Ép értelem mellett, akadályoztatott beszédfejlődés.Beszédfejlődési zavar. Heti 3 órában logopédus foglalkozik vele az oviban. A nagy gondom az, hogy hiába kapjuk meg a neki szükséges szakemberi segítséget, ha a fiam nem működik együtt. A logopédus hölgy nagyon aranyos, türelmes, tapasztalt. Beszéltem vele, kérdeztem, hogy a gyerek a fejlesztésen hogy "dolgozik"? Mondta, hogy persze-persze csinálja, mondja amit kér tőle, de láttam rajta hogy csak nem akarja hogy aggódjunk. A másik jel az, hogy az óvónéni persze őszintébb volt, és ő mondta hogy ahhoz képest hogy már nagycsoportos: nem tud hajtogatni, nem akar leülni rajzolni, türelmetlenül színez, nem mindig vesz részt a közös mondókázásban. És amikor én kértem, hogy akkor szóljanak rá, és tegyék úgymond "kötelezővé", akkor azt mondták az óvónénik, hogy jaj nem baj, hiszen még pici, hadd játsszon!!!Csak az a bibi, hogy minden gyerek szót fogad az óvónéninek, csak az én gyerekem nem,így mi lesz??? Ha nem együttműködő, így hogy megy iskolába? Ott nem lehet nem szót fogadni!Sajnos nem mondott valótlant, mert otthon mi is ezt tapasztaltuk. Van a gyereknek egy logopédus könyve, és füzete is. Abban vannak "házik" feladva neki, hogy otthon a szülővel meg kell csinálni. Leülünk, és NEM AKARJA a feladatokat megcsinálni.(színezés, állathangok utánzása,hangok gyakorlása.) Kijelenti, hogy ő nem fog most zümmögni, nem akarja a repülőt utánozni. Sőt, szinte el sem kezdjük, már pityereg. Pedig szükség van gyakorlásra, ezt a logopédus is mondta. A többi gyerek nincs a hangokról faggatva,stb..nekik könnyebb a gyerekkoruk, én ezt megértem. De mivel ő így született muszáj gyakorolnunk. Attól félek, hogy a logopédus sem tud vele haladni, mert a gyerek visszautasító. Mi lesz így? Mit csináljunk???Tanácstalan vagyok, kérem segítsenek.
A fiam rövidebb mondatokat már érthetően mond, de még sok nyelvtani hiba van: ban helyett: ba, ha túl sok a mondatban a helyhatározó, akkor már elveszti a fonalat. Hibák még: pld: kerény-kenyér, hibásan kiejtett hangok: h, r, z-zs helyett s.,stb.Ha kijavítjuk, akkor azon is megsértődik. De kérem mit tegyünk? Ha nem javítom ki, akkor azt gondolja hogy jól mondta. És miért van az, ha el van neki mondva többször is az állathang, akkor sem jegyzi meg, és mást mond? A gyerekek csúfolják hogy rosszul beszél, " béna", "hülye". Nem tudom mit tegyek, mit csinálunk rosszul? Hogyan fog így iskolába menni?
Előre is nagyon köszönöm válaszukat. Tisztelettel: Ildikó
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 670
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: 5 éves gyerek beszédfejlődése

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Alapozó terápia???
Vizsgálat??????????
Nézz körül, hátha...
És a kedvét nem szabad elvenni, szívesen menjen, indirekt módszerek, jók az eredmények!!!!!!!!!
Dóri
Avatar
henciduda

Re: 5 éves gyerek beszédfejlődése

Hozzászólás Szerző: henciduda »

Kedves Ildikó!
Kisfiánál valószínű, összetett a probléma: nyelvi nehézség, időben és minőségében is. Finommozgás fejletlensége, csak amiket Ön említ. Nem szoktam látatlanban diagnosztizálni, de tipikusan idegrendszeri éretlenségre gyanakszom, ÉP ÉRTELEM MELLETT.Nem is lenne szabad"direktben" gyakoroltatni, ez csak mélyíti a problémát.
Az okot kell megkeresni: vizsgálat, utána intenzív mozgásterápia, megkésett beszédfejlődés terápiája, és nem hangfejlesztés. Most nem ez a legfontosabb, annak is eljön az ideje!!! Még pont elegendő idő van az iskolakezdésig, ne keseredjen el. Meg szabad tudni, merre laknak?
Ha tudok segíteni, kérem, jelezze!
Mari
Avatar
csimbi

Re: 5 éves gyerek beszédfejlődése

Hozzászólás Szerző: csimbi »

Kedves Henciduda!
Köszönöm válaszát. Zalaegerszegen lakunk, ott jár oviba is. A vizsgálat már megtörtént kb két éve. Azt mondták, hogy már csak akkor kell újra mennünk, mielőtt iskolába meg. Addig megy a heti 3 óra logopédus fejlesztés az oviban. Mást nem mondtak, mozgásterápiáról nem is tudtam. Hová fordulhatunk? Vigyem el "idő előtt" újra vizsgálatra?
Köszönöm. Tisztelettel: Ildikó :cry:
Avatar
henciduda

Re: 5 éves gyerek beszédfejlődése

Hozzászólás Szerző: henciduda »

Kedves Ildikó!
Szerintem nincs értelmi visszamenni vizsgálatra, attól nem oldódik meg semmi. Ki diagnosztizálta a kisfiút, nevelési tanácsadó v. szakértői bizottság? Különösebben nem érdekli őket a gyerek fejlődése, ha 3-4 évig nem is akarják látni. Mozgásterápiát meg különben sem "írnak ki" neki. Szomorú, hogy csak logopédiai ellátást kap 2 éve, és az is csak hangfejlesztésből áll. Melyik a "logopédiai könyve"?
Keresni kellene Kulcsárné-féle mozgásterapeutát a környéken, és megkésett beszédfejlődéshez IS ÉRTŐ logopédust.
Sok sikert:
Mari
Küldök privát üzenetet.
Avatar
M Gabriella

Re: 5 éves gyerek beszédfejlődése

Hozzászólás Szerző: M Gabriella »

Kedves Ildikó!
Nálunk szintén ez a gond kisfiam Tamás márciusban tölti az 5 évét nem tud beszélni minden lehetséges vizsgálatot elvégeztettünk Hál isten minden rendben volt a neurologus is közölte nem talált semmit részéről itt befejeződőtt járunk tsnt tornára ami kissé javitott vagy a fejlödés segített igazán nem tudom senki sem segít mindent a magunk erejéből teszünk Sajnos kislépésben Ovodába jár belileszkedett, keresgélem az okot miért van ez miért nem tud beszélni a fiam???
Üdvözlettel Gabriella Tamás édesanyja
csakkerdezek
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2023.08.07. 20:14

Re: 5 éves gyerek beszédfejlődése

Hozzászólás Szerző: csakkerdezek »

Kedves Szülők!

Ismerőseim között van egy család, akik szintén hasonló problémával élik napjaikat. A gyerek 5 évesen nem beszél. Szintén számos módon próbálták kideríteni az okát, keresik a megoldást, de eddig igazából minden különösebb eredmény nélkül.
Látom, ez egy több éves beszélgetés. Iskolakezdés, iskolaválasztás előtt állnak most Ők is, mint ti akkoriban. Amit én szeretnék kérdezni, hogy állt-e be változás a gyerekek állapotában? Az iskolakezdés hozott-e változást?
Illetve hol tartanak a gyerekek most?
Tapasztalatokat, infókat keresünk. Bármit, ami előre mozdíthatja a jelenlegi állapotot.
Köszönettel:A
Válasz küldése