Logopédiai ellátás

Kérdések és válaszok törvényekről, rendeletekről.
Avatar
Bernadett

Logopédiai ellátás

Hozzászólás Szerző: Bernadett » 2010.06.21. 16:53

Sziasztok!
Kezdő logopédusként kérdezném: kinek a feladata a logopédiai ellátás biztosítása? A Kt. szerint a megyei önkorm. köteles biztosítani. DE - mi van a "papíros" gyerekekkel, akiknek elő van írva X számú óra? Arra a fenntartó plusz normatívát kap, nem? - akkor az ő dolga?
És ha a kistérség átvállalja, akkor az övé? Ennek gondolom benne kell lenni a kistérségi szerződésben. Ha nincs, akkor ismét a megyénél vagyunk??????
Kérlek segítsetek, mert nálunk teljes a káosz ebben az ügyben, mindenki mutogat a másikra, a gyerekek pedig hónapokig nem kapnak fejlesztést - mert senkinek nincs rá pénze! Tudom, ez máshol is így van, de ELMÉLETILEG hogy működne?? Hol tudok ennek utána nézni??? Már több fórumon is próbálkoztam, de eddig nem jött válasz.....
Üdvözlettel: B.Bernadette

Avatar
driszko

Re: Logopédiai ellátás

Hozzászólás Szerző: driszko » 2010.06.22. 08:46

Szia!

Amióta ennyiféle "szervezet" van, megy az egymásra mutogatás. Annak a feladata az ellátás, aki megigényli a normatívát. De hogy ki az????? Igazad van, teljes a káosz, a gyerekek meg ellátatlanok - ez persze főként a kisebb településekre igaz. Ahol van Logopédiai Intézet, ott az látja el a városban élő gyerekeket, valamint a kistérségéhez tartozó településeken élőket is. De ahol nincs, ott csak abban lehet bízni, hogy valamelyik "főfejes" leszármazottja beszédhibás lesz, így megszervezi az ellátást.
Adrienn

Avatar
Zsuzsi

Re: Logopédiai ellátás

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi » 2010.06.22. 09:21

A szakvéleményt kiállító intézménynek rá kell írni minden gyerek papírjára, hogy ki fejlessze a gyereket, ebből következően az jogosult a normatíva felvételére. Pl. "...logopédiai fejlesztése szakszolgálatunknál..." - akkor a szakszolg veheti fel a pénzt. Ha az iskolátokat jelölik meg, akkor ti. Amennyiben tehát ez nincs rajta a véleményeken, pótoltassátok, mert csak így lesz egyértelmű a dolog. Ja, és ne hagyjátok lerázni magatokat! Ez a papíron csak fél sor + egy nyomtatás. Tehát elvileg pluszmunkát nem igényel.
Egyébként meg a gyerekek ellátása nem pusztán pénzkérdés, hanem pedagógiai hozzáállás kérdése is - attól, hogy az egyes szervek egymásra mutogatnak, még nem hagyom magára a gyereket!!! Nekem ez a véleményem, és tapasztalatból mondom.

Avatar
Bernadett

Re: Logopédiai ellátás

Hozzászólás Szerző: Bernadett » 2010.06.22. 17:40

Köszönöm segítséget!!!!
Semmiképpen nem szeretném magukra hagyni a gyerekeket, de én mint utazó logopédus dolgozom, és oda megyek és annyi óraszámban, amennyit az intézményünk igazgatója mond. Csakhogy a kisfiamék óvodájának fenntartója 4 azaz heti négy órát kért. Ehhez képest van 3 papíros gyermek, akinek össz. 3 óra kéne, és persze vannak a "sima" beszédhibás gyerekek. Már nem az igazgatónkon keresztül értekezünk, hanem személyesen kerestem meg az oktatási referenst. Ő azt mondta, ők csak a papíros gyerekekre kapnak normatívát, lássam el azokat. A nagycsoportosokat pedig a fennmaradó időben (ami ugye 1 óra). A kistérségi szerződésükben nincs logo ellátás, így marad a megye. De ők nem igazán állnak velem szóba...
Zsuzsi!Nálunk egyetlen gyerek papírján sincs, hogy ki lássa el, csak, hogy x óra kell neki!!
Bernadett

Avatar
Zsuzsi

Re: Logopédiai ellátás

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi » 2010.06.22. 18:16

Bernadett!
Erre azért figyelj oda, és követeld, mert mi emiatt megütöttük a bokánkat. Ez még akkor történt, amikor 2 rehab. óra volt a kötelező, amiből 1-et a nevtan logopédusa tartott, egyet meg én - az ő javaslatukra. Azt is mondták, hogy nyugodtan igényeljük a normatívát, mert jár nekünk. Azt már nem tették hozzá, hogy ők is lekérték. Aztán jött az ÁSZ-vizsgálat. Hát nem nekünk lett igazunk!
Azóta minden szakvéleményre ráíratjuk, hogy ki illetékes a fejlesztésben, és innentől kezdve vitának helye nincs. Ez azért fontos, mert ebben a káoszban tényleg mindenki mást mond, de a rövidebbet az óvoda-iskola húzza.
Ne hagyd magad lerázni, de azt nem ígérem, hogy könnyű menet lesz. Én neked szurkolok! :)
Zsuzsi

Avatar
Bernadett

Re: Logopédiai ellátás

Hozzászólás Szerző: Bernadett » 2010.06.27. 22:19

Zsuszi!!
Nem szeretnék értetlennek tűnni, DE: ezt úgy értsem, hogy ráírják, hogy a nev. tan. látja el, vagy az intézmény gondoskodik a fejlesztésről??? Mert így egyértelmű, hogy ki kap normatívát - és akkor ő lát el??? És, ha az intézményt írják rá, akkor attól függ, hogy a fenntartónak van -e kistérségi logoja, ha van, az lát el, ha nincs - akkor a megye, vagy esetleg külsőssel köt szerződést az intézmény?? Annyira nem vagyok képben - ez már majdnem közokt. vezetői tanfolyam... De csak ehhez is értenünk kell, ha valóban "érdekképviseletre" törekszünk!?
Köszi!
Bernadett

Avatar
Bernadett

Re: Logopédiai ellátás

Hozzászólás Szerző: Bernadett » 2010.06.27. 22:22

Bocs - kicsit visszaolvastam, újraértelmeztem... és még annyi kérdésem lenne............
Nálunk a nev.tan. és a szakszolg külön van (külön városban is!!)... ez aztán az izgalom..... és a kistérséghez nincs logo!!!!! NA?! Milyen vagyok??? Ez egyre bonyolultabb - NEKEM.
Bernadett

Avatar
Zsuzsi

Re: Logopédiai ellátás

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi » 2010.06.28. 08:24

Bernadett!
Ennyire ne bonyolódj bele a témába, mert ez már nem a Te dolgod. A lényeg: az kapja a normatívát, akinek a neve a papíron van - lesz, és onnantól kezdve az adott intézmény vezetőjének a dolga és felelőssége, hogy elvégeztesse a feladatot. Emiatt főjön az ő feje!
Zsuzsi

Válasz küldése