A KÖZNEVELÉS VÁLTOZÁSAI II.

Kérdések és válaszok törvényekről, rendeletekről.
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1420
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

A KÖZNEVELÉS VÁLTOZÁSAI II.

Hozzászólás Szerző: hogabi »

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvénynek a Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szól 2014. évi XCIX. törvény 366. §-al ás 368. §-al megállapított rendelkezései

5/A. § (1) A köznevelésért felelős miniszter és a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter megállapodnak azon szakképesítésekről, melyek államilag támogatott iskolai rendszerű szakképzése folyhat 2015. július 1-jét követően az állami intézményfenntartó központ által fenntartott szakképző iskolában.
(2) Az OKJ-ban meghatározott szakképesítésben államilag támogatott iskolai rendszerű szakképzés - az 5. § (14) bekezdése szerinti miniszter, a honvédelemért felelős miniszter vagy a rendvédelemért felelős miniszter által alapított és fenntartott szakképző iskola, valamint az állami intézményfenntartó központ által fenntartott szakképző iskolában az (1) bekezdés szerinti szakképzés kivételével - kizárólag a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter által alapított és fenntartott szakképző iskolában vagy nem állami fenntartó esetén - a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter egyetértésével kötött - szakképzési megállapodás alapján folyhat.
(3) A szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter a fenntartásában lévő szakképző iskolákat az állami szakképzési és felnőttképzési szerv útján tartja fenn és működteti.
(4) A nemzeti köznevelésről szóló törvény állami intézményfenntartó központra előírt rendelkezéseit a (3) bekezdés szerinti fenntartó esetében is alkalmazni kell.
(5) Az 5. § (14) bekezdése szerinti miniszter által fenntartott szakképző iskolában kizárólag a miniszter ilyen hatáskörébe tartozó szakképesítések és az ezeket megalapozó ágazati szakközépiskolai képzések oktathatóak, ezen túli szakképzések indításához az állami szakképzési és felnőttképzési szerv hozzájárulását kell kérni.”

92/B. § (1) A Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2014. évi XCIX. törvénnyel megállapított 5/A. § (1) bekezdésében meghatározottak megvalósításához szükséges szakképzési feladat- és intézményátadást 2015. július 1-jei hatállyal kell végrehajtani. Az átadásra kerülő szakképzési feladatot szolgáló humán erőforrást, ingatlant, ingóságot és vagyoni értékű jogot a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszternek az állami intézményfenntartó központ a kezelésében lévő eszköz esetén átadja, a használatában lévő eszköz esetén rendelkezésére bocsátja az átadás napjától, legalább a 2015. január 1-jei állapot szerint.

MAGYARÁZATOK

Ez az a döntés, amellyel véglegessé vált, hogy a szakképzés kiválik az iskolarendszer többi részéből. Ennek további kihatásai még nem ismertek. Változhat az iskolaszerkezet is. Nem lehet tudni hány iskola marad. Hány iskola lesz tagintézmény.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Válasz küldése