magántanuló

Avatar
jutkajudit

magántanuló

Hozzászólás Szerző: jutkajudit »

Tudna valaki abban segíteni, hogy annak a magántanulónak, aki orvosi javaslatra kapta a magántanulói státuszt, de sni (F83), adható-e, jár-e habilitációs óra? Ha igen, akkor az óraszámot hogyan kell meghatározni?
Judy65
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2014.08.10. 01:19

Re: magántanuló

Hozzászólás Szerző: Judy65 »

Kedves Jutkajudit!
Mindenképpen jár neki is a habilitációs óra (akkor nem járna, ha szülői kérésre lenne magántanuló).
Tőlünk most ballagott el egy tanulónk, aki hasonlóan eü okból volt magántanuló.... heti 10 órát töltött az iskolában (szv és jogszabályok alapján). Ez ügyben a szakértői bizottságot hívtuk fel annak idején (amikor hozzánk került), s ők javasolták, hogy mivel integráltan oktatható: az órák egy részén üljön bent a tanórákon, a többi habilit. óra.
Nálunk ez úgy nézett ki, hogy hetente 2 nap (volt amikor 3 nap) hozta az anyuka (mivel kíséretet igényelt!), a munkaideje függvényében, s ehhez igazítottam a habilitációs óráit ... vagyis minden napra beosztottam valamelyik csoporthoz (néha 1 nap 2-3 órára is, ahogy sikerült). Így meg volt a heti 3-4 rehab. órája is - erről, hogy hány konkrét rehab óra legyen, egyébként nem rendelkezik a tv.
Mielőtt hozzánk került a srác, négyévfolyamos suliba járt - ott minden nap vittéksuliba (helyben meg tudta oldani a nagyi), s napi 2 órát tartózkodott bent, ebből 2-3-4 órát én foglalkoztam vele (attól függően, hogy az önkormányzat éppen mennyit volt hajlandó finanszírozni!!!).
A lényeg: heti 10 óra, s ebből lehetőleg 3-4 óra habilitáció - alkalmazkodva a tanuló egészségügyi állapotához, mennyire fáradékony, ... illetve ha szülő kíséri, hogyan tudják megoldani.
... és persze az óralátogatásairól külön naplót is kell vezetni a SNI-naplón kívül!!! (az előző iskolájában ellenőrzéskor kérték!!!). Mi nagyon egyszerűen oldottuk meg - készítettem a tanórák látogatásához egy formanyomtatványt, melyet évelején ugyanúgy megnyitott az osztályfőnöke + az igazgató, mint a normál naplót, az aktuális napok óráit aláírták az adott kollégák az aktuális tananyag bejegyzésével (persze ezt folyamatosan, egész évben), tanév végén pedig lezárták. Persze, amikor habilit. órán volt, azt írtuk be ("ped.célú habilitációs órán"), s aláírtam ott is mint gyógypedagógus. .. Ha kéred, e-mailben átküldöm a "napló"-t.
Remélem tudtam segíteni.
Üdvözlettel:
Judit.
Válasz küldése