Oldal: 1 / 2

Felvételi

Elküldve: 2012.02.08. 16:52
Szerző: Snoncsi2
Egy felvételivel kapcsolatban lenne kérdésem, mégpedig a következő. A szakvéleményem alapján BTM azaz beileszkedési, tanulási és magatartási nehézségem van. Az érettséginél kaptam könnyitéseket. Viszont többlet pont is jár ezért a felvételinél, vagy csak a diszgráfia, diszlexia, stb.-iért jár a plusz 40 pont.
Ehez kapcsolodó kérdés, hogy nekem fölleg helyesirási, betütéveztési gondjaim vannak, és nekem általános iskolába diszgráfiát állapitottak meg, de nem kértem szakvéleményt, (elég makacs voltam már kisebb koromban is) viszont ugyan ugy jártam fejlesztőórákra. (meg logopédushoz, de az egy másik történet.) SZoval elképzelhető hogy kitudok állitatni egy olyan szakvéleményt, amiben a diszgráfia szerepel?

Re: Felvételi

Elküldve: 2012.02.08. 19:14
Szerző: hogabi
Többletpont csak Rehab. Bizottság által kiadott jelenleg is érvényes szakértői véleményre jár. BTMN-re nem.
pont_2012.rar

Re: Felvételi

Elküldve: 2012.02.09. 13:45
Szerző: zsoltzsolt
Egyre inkább úgy érzem, hogy mindenki a könnyebb végét fogja meg a dolgoknak.
1. nem kell mindenkinek érettségi, aki nem képes rá, tanuljon szakmát, nincs abban semmi elitélendő
2. az hogy erre 40 pont jár szerintem egyenesen felháborító, hisz ugyanannyit ér mint egy felsőfokú nyelvvizsga, amiben ugye több év kemény munka fekszik.
3. ennek a sok felmentéssel megszerzett érettséginek, ami most jellemzi oktatást vajon milyen értéke van? láttam olyat, akiinek 3 (három!!) tantárgy alól volt érettségi esetében felmentése. Kérdem én, ez egyenértékű egy emeltszintű , felsőfokú nyelvizsgával,idegen nyelven letett érettségivel???

Lehet vitatkozni, szívesen veszem

Re: Felvételi

Elküldve: 2012.02.09. 18:27
Szerző: hogabi
A sok felmentéssel én sem értek egyet, mert vannak olyanok, akik valóban elbújnak a papírok mögött. Meg tudják szerezni a papírokat így-úgy.... Hogy ne legyen plusz pont, ez is rendjén van.
Azzal viszont vitatkozom, hogy aki akár genetikailag, akár szülés körüli oxigénhiányos állapot miatt vagy más súlyos ok miatt részképesség zavaros - de egyébként magas intelligenciával rendelkezik és hallás után tanul - ne tegyen érettségit. Sőt ha van lehetősége tanuljon tovább egyetem, főiskolán. Nem kellene talán még egyet beléjük rúgni, mikor önhibájukon kívül kerültek ebbe helyzetbe. Vannak zsenik akik tudósok lettek és problémájuk volt, van, az olvasással-írással. Nélkülük szegényebb lenne a világ.
Ami a szakma tanulását illeti, nehezebb, mint az érettségi. Ugyanis ott SEMMIBŐL nincsen felmentés. Nem lehet egy szakmai számítás alól menekülni, de az idegennyelv vizsga alól sem. Sőt, az írásbeli vizsgákat is le kell tenni. Tehát nem kell azt hinni, hogy majd szakmát tanul akkor könnyebb lesz.

Re: Felvételi

Elküldve: 2012.02.10. 12:48
Szerző: zsoltzsolt
Nem, én csak arra gondoltam, hogy mindenki azt tegye, amihez tehetsége van és képes rá, no meg szereti is.
Nekem a három diplomám mellett van pl. bőrdíszműves végzettségem is, de hát beláttam, ahhoz kevesebb a tehetségem, mint ahhoz, amit most csinálok. Vagyis nekem az pl. nehezebb :)
És nem gondolom, hogy az érettségi hajszolása kell, hogy legyen a cél, hanem hogy hogy olyan gyerekekt neveljünk fel, akik szeretik csinálni, ami csinálnak és nem mellesleg értenek is hozzá --- nem előtte begyakorolt tesztekkel :) (aki nem érti, lásd Pieron fórum témát)

Re: Felvételi

Elküldve: 2012.02.10. 16:19
Szerző: hogabi
Úgy látom ketten veszünk részt a vitába :roll:
Manapság nem kapsz úgy munkát, hogy ne legyen érettségid. Ha csak egy "sima" szakmád van - bármilyen jól értesz hozzá és jó szakember vagy - a legelső kérdés az állás interjún: - érettségije van?
Ráadásul a mai gyerekeknek nincsen fogalmuk arról mit szeretnének. Nincsen előttük példa - szülő, rokon, stb... - hogy el tudják dönteni mit is tanuljanak?
És valamit még megkérdeznék. Jól oktatjuk gyerekeinket? Megtanítjuk őket az értő olvasásra? Szükséges a tananyaghajszolás? ..... Sorolhatnám. A választ sokan tudjuk.
Nos, így aztán van sok papíros gyerek.

Re: Felvételi

Elküldve: 2012.02.10. 16:42
Szerző: Zsuzsi
A mi időnkben felállították a lécet, aki átugrotta, mehetett tovább, aki nem, az maradt. Senkinek nem ajánlották fel, hogy átbújhat alatta. Manapság viszont egyre többen akarnak így boldogulni. És ami a legnagyobb baj, hogy ezt hivatalosan ajánlják fel nekik.
Rendkívül káros pedagógiai hozzáállás :(

Re: Felvételi

Elküldve: 2012.02.10. 19:16
Szerző: hogabi
De aki akkor nem ugrotta át első nekifutásra a lécet, az akkor is megtanult olvasni, írni, számolni, ha nem is lett professzor.

Re: Felvételi

Elküldve: 2012.02.11. 08:55
Szerző: Zsuzsi
És akkor most a bűntudat miatt kedvezményeket kell adni a lemaradóknak?! Ez tisztességtelen a többiekkel szemben.
Egyébként meg az a véleményem, hogy a valóban diszesek száma ezrelékben mérhető azokhoz képest, akiknek papírja van róla :( :( :(

Ja, és ha jobban megnézitek a topicindító hozzászólást, akkor láthatjátok, hogy az 1. bekezdés nyelvtanilag teljesen jó, a 2.-ban viszont hemzsegnek a hibák... :D Akkor hogy is van ez?!

Re: Felvételi

Elküldve: 2012.02.11. 10:18
Szerző: Dóri
Ismerek egy srácot. Szülési sérült, súlyosan beszédhibás, diszlexiás.
Ha nem rugdosták volna át az érettségin (a jóindulatú tanárok segítségével) sok-sok felmentéssel, akkor most nem ülne ott az egyetemen (építész lesz).
Ahol egyébként külön szabályok szerint vizsgázik, és a legjobbak között emlegetik a nevét.
Egy másik ismerős lány: diszes, papírja van róla, ő is tovább tudott tanulni, hála a +pontoknak. Folyamatosan rágyúr a problémára, mert benn akar maradni. Biztos vagyok benne, hogy a szorgalma és a lehetőségei megmentik a kieséstől.
Ergo:
-aki érdemtelenül jut be a felsőoktatásba, az úgyis kibukik
-aki megkapta a lehetőséget –a problémái ellenére- annak esélyt adtunk a túlélésre.

Dóri