Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
zsuzsa08

Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsuzsa08 »

Azzal a kérésselfordulok Önökhöz, hogy legyenek szíves megírni, hogy mi , mely szervezet a Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve. Az a problémám, hogy a XVII: kerületi Nevelési Tanácsadó hamyag munkavégzése miatt (több hétig sem voltak hajlandóak az iskolába történő beíratáshoz szükséges papírokat (adminisztratív okokra hivatkozva, miszerint a titkárnő nem ér rá legépelni) a kislányom felvételét elutasították abban az iskolában, melyben a számára szükséges képzést tudná nyújtani, és melyre nagy szüksége lenne.

Kérem segítsen, kihez fordulhatok segítségért.

Avatar
zsoltzsolt

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Zsuzsa!

Úgy vettem ki soraiból, hogy nem a szakvélemény tartalmi részét akarja kifogásolni, hanem a határidők túllépését, s az emiatt Önöknek okozott gondokat. Első körben az adott intézmény vezetőjéhez kellene fordulni írásos panasszal vagy ha ezt nem szeretné, akkor az adott kerület Önkormányzatához tud benyújtani beadványt, az oktatási osztályra és/vagy ezzel egyidőben a kerületi jegyzőhöz.
De én annak lennék a híve, hogy üljenek le személyesen: Ön, az adott nevelési tanácsadó vezetője és a munkatárs, aki ellen panasz van és ígymegbeszélni, hogy mi is lehet a további teendő, és utána felvenni az iskola vezetőjével is a kapcsolatot.
Mellesleg érdekelne, hogy ez milyen vizsgálat volt?
Csak ez az egy iskola tudja a gyermek számára a szükséges képzést nyújtani? Ez milyen jellegű képzés?
És jó lenne tudni a pontos történetet is, vagyis: mikor és milyen vizsgálatot kértek?; mikor történt a vizsgálat? végül mikor kapták meg a szakvéleményt?
Üdvözlettel:
Thén Zsolt

Avatar
Zsuzsi

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi »

Szerintem nem a "történet" fontos, mert úgysem tudjuk megoldani a család problémáját, hanem az, kedves Zsuzsa, amit Zsolt már leírt: nevezetesen, hogy személyesen vedd fel a kapcsolatot a nev.tannal, vagy a javasolt többi fórummal, mert így nem tudnak kibújni a felelősség alól, és nem tudják tologatni a papírjaitokat. Az utóbbi időben én is sokat "hadakoztam a hivatalokkal, de eredményt csak akkor értem el, amikor személyesen kerestem meg őket. És még egy: ha kidobnak az ajtón, menj vissza az ablakon!!! Mert ez, sajnos, csak így működik.
Zsuzsi

Avatar
zsuzsa08

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsuzsa08 »

Kedves Zsolt!

Köszönöm a gyors válaszát.

Az eseményeket röviden összefoglalva időrendi sorrendben a következőkről tudok beszámolni:
Kislányom 2006-ban megvizsgálta a Beszédvizsgáló  Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és megkésett beszédfejlődéssel adott ki szakvéleményt a vizsgálatról. Ez után megkezdődött a gyermek fejlesztése. Kiderült hogy nem hall rendesen, emiatt többször operálták és három év alatt a hallásprobléma megoldódott, a beszéde is sokat fejlődött.
2009-ben egy kontrollra kértem időpontot a Beszédvizsgáló  Országos Szakértői és Rehabiltációs Bizottságnál és akkor a szakvéleményre az került, hogy nem minősítik speciális nevelési igényűnek, de folytatni kell a hallásfejlesztést és a logopédiát tovább.

A gyermek betöltötte a hatodik életévét és eljött az iskolaválasztás. Az óvoda a korábbi szakvélemény miatt a XVII. Kerület Nevelési Tanácsadójához irányított minket iskolaérettségi vizsgálat céljából. A felmérésre ferbruár 10-én került sor. A vizsgálat eredményéről csak egy olyan papírt kaptunk, amely azt tartalmazta, hogy:"Felvételét az általános iskola I. osztályába differenciál fejlesztéssel kiegészítve javasolom". Illetve azt is mondta a felmérést végző hölgy, hogy a részletes eredményt postán megküldik.

Elérkezett a iskolai jelentkezés ideje. Az óvónőkkel egyeztetve az általuk ajánlott Általános Iskolába beadtuk az előfelvételi lapot( A kérdéses általános iskola nem körzetes iskola az utcák szerint, de kerületen belüli. Az óvónők a fejlesztőpedagógusaik és az első osztályos tanítók miatt kislányomnak mindenképp ezt a helyet javasolják), melyet az iskola helyhiányra hivatkozva elutasított. Ekkor Az igazgatóval felvettem a kapcsolatot telefonon, majd személyesen is. Megbeszéltük, hogy amennyiben továbbra is az ő intézményében szeretnénk gyermekeünket elhelyzeni, írjuk meg a fellebbezést és adjuk le. Ezt meg is tettem. Átbeszéltük a gyermek helyzetét, ekkor azt kérte, mutassuk be a Nevelési Tanácsadó szakvéleményét, mert csak akkor tudunk a részletekről érdemben beszélni. Én elmodndtam, hogy még nem kaptuk meg. Ekkor már március 17. volt. Felkerestem a Nevelési Tanácsadót, és kértem, hogy bocsássák rendelkezésemre a kérdéses iratot, mert szükségünk van rá. Azt az ígéretet kaptam, hogy másnap reggelre meglesz, bár ténylegesen csak következő hét elején készült el. Ebben az szerepelt, hogy nem speciális nevelési igényű a gyermek, jó intellektuális képességekkel rendelkezik, de a létszám számításakor két főként kell figyelembe venni. Amikor az iskola igazgatójával beszéltem, nem tagadta, hogy mikor a tanulók felvételéről döntöttek, a részletes szakvélemény hiányában azért került elutasításra, mert nem tudták, milyen probléma lehet vele és milyen fejlesztésre lenne szüksége, ezért felvettek olyan gyermeket a helyére, aki jobb képességűnek tűnt. Az igazgató ajánlotta azt is, hogy próbáljam meg ismételten felkeresni a Nevelési Tanácsadót, mert abban az esetben, ha ők tudnának egy pár soros ajánlást írni, miért javasolják pont az ő iskoláját, akkor a fellebbezési procedúra során ez segíthetne a kedvező elbírálásban. Megkerestem a felmérést végző szakembert, aki a vezetőhőz irányított, mert ő nem kompetens ilyen ajánlás kiadásában. Felhívtam a Nevelési Tanácsadó vezetőjét is és a segítségét kértem. Elmondtam a prolblémám és kértem, hogy segítsenek azzal, hogy a Fenntartó felé adnak egy ajánlást. Ekkor a vezetőnő azt mondta, hogy erről szó sem lehet, mert ez diszkrimináció lenne más szülőkkel szemben és más iskolákkal szemben egyaránt. Nem is értette, miért kérem tőle. Akkor megemlítettem, hogy talán nem alakultak volna így az események, ha a szakvélemény időben eljut hozzánk, mert akkor nem feltételezték volna a gyermekről, hogy gyenge képességű. Ezt kikérte magának és azt mondta, hogy ne hárítsam rájuk a felelősséget. Arról pedig nem tehet, hogy rövid idő áll rendelkezésükre a felmérés és az iskolai jelentkezése határidejének közelsége miatt. Nem tudnak ilyen sok gyereknek időben szakvéleményt kiadni.
Valójában nem az volt a célom, hogy panaszt tegyek ellenük, csak a segítségüket szerettem volna kérni, mert úgy vélem, hogy ez az egész kálvária elkerülhető lett volna. Eléggé el vagyok keseredve és mert magam is szociális szakemberként végeztem az ELTE Szociális Munkás szakán és amióta a kislányom megszületett egyfolytában csak küzdök és kilincselek azért, hogy lehetőség szerint minél kisebb hátránnyal indulhasson az élete. Azért hogy megfelelő logopédiai ellátásban részesüljön (itt megjegyzem, hogy a Nevelési Tanácsadó ebben sem volt partner, túlterheltségre hivatkozva utasítottak el, amikor megkeresetm őket.) Az óvodai elhelyezése megfelelő Önkormányzati fenntartású óvodában csak öt éves korára sikerült. Addig mindenhonnan elutasítottak helyhiány miatt. És úgy tűnik, hogy a gyermek korai problémái miatt a jövőben is a számos hátrányra számíthatunk. Sajnos nem csak kerületi szinten, de szélesebb  körben sem sem tapasztaltam sem segítőkészséget, sem támogatást a támogató intézmények részéről.
Most várom a jegyző válaszát a fellebbezésre és még utolsó körben megpróbálok méltányosságból egy kérvényt beadni, az iskolai elhelyezés kedzevő elbírálása végett. Sajnos a tényleges beiratkozás április 15-16. megint csak nagyon közel van.

Mit javasol, hova fordulhatok további segítségért?

Köszönettel:

Zsuzsa

Avatar
zsoltzsolt

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Zsuzsa!

Én is nevelési tanácsadóban dolgozom elég régóta, de sajnos abban a nevtan-nak igaza van, hogy nem ír ilyen papírt. Konkrét iskolát leginkább a bizottságok szoktak javasolni, mert nekik birtokukban van az adott problémára kompetens iskolák listája. Ilyennel a nevelési tanácsadó nem rendelkezik, vagyis hogy pontosítsak, nincs információnk - ellentétben a Bizottságokkal - az intézmények alapító okiratáról. Nem tudjuk (hivatalosan), hogy melyik intézmény mire jogosult. Intézmény kijelölési jogköre csak a Bizottságoknak van. Azonban információink mindig vannak az adott településen, kerületben lévúő iskolák működéséről, specifikumairól és ki sjóindulttal megtehették volna, hogy felveszik a kapcsoltatot az adott iskola vezetőjével. A gyermek logopédiai ellátását, ha a bizottság szakvéleménye javasolja, akkor pedig el kell látni, annak az intézménynek, amelyiket a javaslatban írtak. Ha ezt nemkapja meg a gyermek, akkor lehet jegyzőhöz fordulni. De ki látta el eddig a gyermeket? A nevelési tanácsadó vagy az óvoda logopédusa?

Kedves másik Zsuzsi! :)

Szerintem meg fontos a tényekismerete, mert csak a tények tisztázása és ismeret tudatában lehet segítséget adni, anélkül meg csak szidni lehet a másik felet. De az nem visz a megoldás felé.

Zsolt

Avatar
zsuzsa08

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsuzsa08 »

Kedves Zsolt!

Ismételten nagyon szépen köszönöm, hogy ennyi időt fordít a segítségnyújtásra, hogy a problémám megoldásra kerülhessen és a kislányom a szükséges ellátást nyújtani képes iskolába kerülhessen.
Az már világossá vált számomra, hogy a Nevelési Tanácsadó nem jelölhet ki intézményt, csak a Szakértői bizottság, a mi esetünkben nem hajlandó erre, mert minősítik SNI-snek (sajátos nevelési igényű gyermeknek), a Beszédvizsgáló  Országos Szakértői és Rehabiltációs Bizottságnál szakvéleményrében azt írta, hogy nem minősítik speciális nevelési igényűnek, de folytatni kell a hallásfejlesztést és a logopédiát tovább, heti kettő logopédiai kezelésre továbbra is szüksége van, melyet a megcélzott iskolában tudna csak megkapni.

Ezt nem hajlandó a XVII. kerületi Nevelési Tanácsadó figyelembe venni és a szükséges javaslatot a Biztottság nem hajlandó kiadni.
Félek, hogy az adminisztratív huzavona miatt lekésünk az iskolai beírtakozásról és a kislányom csak olyan iskolába nyer felvételt, ahol a szükséges ellátásban nem tud részesülni.

Mit tehetünk, kihez fordulhatunk?

Köszönettel

Avatar
zsoltzsolt

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Zsuzsa!

A Bizottság nem jelölt ki intézményt,ahol biztosítani kell a gyermek logopédiai ellátását? Mert attól fügetlenül hogy nem mínősítették SNI-snek, még kijelölhet ellátó intézményt, aholbiztosítani kell a fejlesztést, ellátást. Ez lehet a nevtan, de lehet az óvoda, vagy egy iskola is. Lehet az iksolaérettségi vizsgálatát az előzmények ismeretében a Beszédvizsgálónak kellett volna végeznie, de ez már késő. Ha a Bizottság átutalta a gyermek vizsgálatát, fejlesztését, akkor mint már említettem az adott intézménynek azt el kell látnia. HA a nevtan hatáskörébe, akkor nekik kell logopédiai ellátástbiztosítani. De ha a kerületben csak ez az egy iskola van, ahol logopédiai ellátást kaphat a gyerek,a kkor a Bizottságos szakértői véleménnyel fel kell keresni az Oktatási Ostályt a kerületben és ott megkérdezni mi is a teendő ilyenkor. De a választott iskola már egyáltalán nem hajlandó felvenni a gyereket, a szakértői vélemény és a szakvélemény birtokában?

Avatar
zsuzsa08

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsuzsa08 »

Kedves Zsolt!

A Bizottság nem jelölt ki intézményt, sőt kijelentette, hogy kapacitás probléma miatt nem hajladó a továbbiakban a kontroll vizsgálatot sem elvégezni, oda ne menjünk a jövőben.
A választott iskola csak abban az esetben hajlandó felvenni a gyermeket, ha a jegyző a fellebbezést pozitívan bírálja el. Jelenleg erre a jegyző válaszára várunk.

Köszönettel

Avatar
zsoltzsolt

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Zsuzsa!

Akkor ez most kissé patt helyzet, maximum a jegyzőt lehet felkeresni és sürgetni, hogy még a határidő előtt döntsön.
De felemeül bennem a kérdés...
Mennyire is akarja az ÖN átal kiválasztott iskola igazgatója tényleges felvenni gyermekét?
Mert hát lássuk be, ha nagyon akarná megtehetné, nem hiszem hogy nincs több szék az iskolában... és saját hatáskörében - szerintem - dönthetne most is a felvétel mellett..
Nem könnyű helyzet, belátom..

Avatar
zsuzsa08

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsuzsa08 »

Kedves Zsolt!

Köszönöm a tanácsokat. Jelenleg a jegyző meggyőzésével próbálkozom, de anem tudok hozzá bejutni, vagy nincs bent a hivatalban, vagy nem tud fogadni, ha bent van. De nem adtam, fel, csak arra gondoltam, hogy egy felügyeleti szervhez fordulva talán el tudnék érni eredményt. sajnos a leveleiből úgy tűnik, hogy a hivatalok bármit megtehetnek a rászoruló gyermekekkel és szülőkkel, nincs segítség és protekció nélkül nincs megoldás.

Köszönettel

Válasz küldése