magatartászavar?

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
Zsuzsi

Re: magatartászavar?

Hozzászólás Szerző: Zsuzsi » 2010.02.24. 18:28

Annak idején, amikor a Bárczin tanultam, jártam meseterápiára.Ott azzal foglalkoztunk, milyen pozitív hatással van a mese a gyermeki lélekre. A tanárnő szerint a Grimm-mesék, de főleg a magyar népmesék magukban hordozzák azokat az értékeket, viselkedésnormákat, és mintákat, amivel rendelkeznünk kell ahhoz, hogy lelkileg egészségesek legyünk. Pl. a népmeséinkben nem direkt módon fogalmazódik meg a kitartás és a küzdés fogalma, valamint az, hogy a kudarctól sem szabad elkeserednünk, mert az életünk egyik "tartozéka". Azt is tanultuk, hogy ezeket a meséket elalvás előtt célszerű olvasni a gyereknek, mert utána már nem éri aznap semmilyen inger, és van ideje feldolgozni a hallottakat. Valamint az is fontos, hogy ezekhez a mesékhez ne fűzzünk kommentárt se akkor, se máskor (pl. "látod, a szegénylegény sem ijedt meg..." meg hasonló "okosságokat"), mert akkor agyoncsapjuk az egész mesét. Bízzunk a gyerekben, fel tudja dolgozni ezeket nélkülünk is. Ha meg nem, akkor úgyis kérdez. Na, arra válaszolhatunk. Fontos az is, hogy ha egy mesét 1000-szer kér, azt 1000-szer kell elolvasnunk.
Miért írom mindezt? Azért, mert az én kisfiam olyannyira magatartászavaros volt az iskolában, hogy az igazgató ki akarta penderíteni. Akkor próbáltam ki rajta a meseterápián tanultakat (5.-es volt), és láss csodát, 2 hét után már szemmel látható javulás következett be. Azóta a srác középiskolába került, sőt idén érettségezik, az iskola mintagyereke, és ha nem is kiváló tanuló, a magatartása miatt minden évben jutalomkönyvet kap.
Ezért javaslom azóta a szülőknek ezt a módszert, mert bármennyire elfoglalt valaki, napi 5-10 perc ez a terápia, ami alól nem lehet kibújni időhiányra hivatkozva.

Avatar
Moncsika

Re: magatartászavar?

Hozzászólás Szerző: Moncsika » 2013.11.21. 14:47

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni a 6 éves kisfiamnál jelentkeztek magatartási problémák,de csak az óvodában! Normális családban neveljük,bevonjuk mindenbe.amit csinálunk. Folyamatosan felújítunk és engedjük,hogy segítsen,részletesen elmagyarázunk neki dolgokat bármi legyen is a kérdése. Nagyon érdeklődő gyerek és borzasztó jó képességekkel rendelkezik. Óvónénik szerint is magasabb teljesítményeket ér el mint a többi gyerek. Értetlenűl állok a dolog előtt,mert otthon nagyon szófogadó gyerek. Imádjuk Őt. Sokat szeretgetjük,esti mese nem maradhat el. Szóval tényleg semmi gond nincs vele. Elvittem pszichológushoz és azt mondta semmi gond nincs a gyerekkel. De az óvónéni mást mondd! Közösség hozhatja ki a gyerekből ezt a fajta viselkedést? Vagy esetleg már unatkozik? Kérem ha tudnak tanácsot adni segítsenek,mert nem szeretném,hogy az iskolában fekete bárány legyen. :cry: Köszönöm!

Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1423
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: magatartászavar?

Hozzászólás Szerző: hogabi » 2013.11.21. 16:48

Kedves Anyuka!
Mi a gondja az óvónéninek a kisfiúval? Ez nem derült ki.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"

Avatar
Moncsika

Re: magatartászavar?

Hozzászólás Szerző: Moncsika » 2013.11.22. 09:13

Kedves Gabi! Az óvónéni elmondása szerint produkálja magát a többi gyerek előtt...,ha elveszi valaki azt,amit épített,akkor hatalmas hisztit rendez...,néha olyanokat is csinál,hogy foglalkozás alatt önhatalmúlag fogja magát és átül egy másik helyre...,hangoskodik...,nem akar szót fogadni..,akaratos! Valószínűleg otthon azért nincsenek ezek a problémák,mert nincs másik gyerkőc. De ezt mindenképpen orvosolni szeretném,mert az iskolában ebből probléma lesz. Sokat beszélgetek a kisfiammal,főleg azért hogy elmondja azt,hogy mi bántja. Borzasztó őszinte gyerek,mindent gyönyörűen meg tudunk beszélni. Elmondta,hogy nem szeret az oviban aludni és már stresszeli magát lefekvés előtt. Borzasztóan szeretnék ezen a kialakult helyzeten segíteni,megoldani. Keressek fel másik pszichológust? Ártok vagy használok vele,ha otthon büntetem meg az ovis rosszaságáét? Gondolok itt arra,hogy eltiltom a mesétől,vagy van egy kis macija,ami születése óta vele van és mindenhová hordozza...elveszem tőle! Nem szeretnék olyan dolgot tenni,amivel ártok Neki. És eddig olyan őszinte volt hozzánk,nem szeretném ha el kezdene füllenteni. Mivel teszek jót és mivel érnék el változást Nála? Nekünk szülőknek kell ezt orvosolni!

Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1423
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: magatartászavar?

Hozzászólás Szerző: hogabi » 2013.11.22. 13:14

Kedves Moncsika!
Semmi esetre se büntesse meg a gyereket! Máris mondom mi a gond!!! A délutáni ott alvás. Délelőtt azért "rossz", mert délután nem akar aludni vagy ott maradni és valahogyan le akarja vezetni a feszültségét. Ráadásul 6 éves, s nem biztos, hogy van alvásigénye. Ez már frusztálja a gyereket.
Gondoljon csak bele, mi is idegesek, feszültek vagyunk, ha valamit nem igen akarunk vagy kellemetlen számunkra. De felnőttként megbirkózunk vele. A gyermek viszont délutánig "be van zárva" egy közösségbe, amiből úgy érzi nem tud szabadulni.
Ha lehet próbálják megoldani, hogy ebéd után haza mehessen.
Beszélje meg a kisfiával, ha jó lesz az oviban akkor ebéd után hazajöhet. Megszűnik minden gond ebben biztos vagyok. Volt ilyen ovisom :D
Még valami: nem kell pszichológushoz szaladni egy egészséges gyermekkel!
Sikerül megoldani a hazamenetelt, megszűnik a probléma!
Sok sikert! :)
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"

Avatar
Moncsika

Re: magatartászavar?

Hozzászólás Szerző: Moncsika » 2013.11.25. 09:03

Kedves Gabi! Nagyon köszönöm a megnyugtató válaszát! Egyetlen problémám van,mégpedig az,hogy dolgozunk és nem tudjuk ebéd után hazavinni Mátét. Az én Édesanyám Erdélyben él,a párom Anyukája még dolgozik! :? De természetesen mindent megteszünk,hogy megoldjuk a problémát! :)

Avatar
mJutka

Re: magatartászavar?

Hozzászólás Szerző: mJutka » 2014.04.04. 05:23

Kedves Csimbi (ILdikó) !
Légy szíves írd meg , mi történt azóta a gyerekkel . Mi hasonló problémával küzdünk . Kíváncsi vagyok hogyan oldódott meg a gondotok , milyen segítséget és hol kaptatok . Előre is köszönöm . mjutka70@citromail.hu

Válasz küldése