balkezesség

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
makica

balkezesség

Hozzászólás Szerző: makica » 2009.10.23. 21:53

Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem!Van egy 6 éves kislányom, aki most kezdte az iskolát.Kiskorában a bal kezét használta mindenre, viszont az óvodában átszoktatták a jobb kezére.Tudom, az én hibám, nem figyeltem oda erre eléggé.Sosem eröltettem az írás tanulását, úgy gondoltam, az iskolában lesz rá lehetősége,szakemberektől, csak annyit írtunk, amihez kedve volt, viszont ha lemásolta azt, amit írtam,azt tükörírásban tette. Viszont most vannak problémái, fordítva olvassa a szavakat, iránytévesztő (bal-jobb,fel-le).Utánnaolvastam, hogy az átszoktatás miatt lehetnek ezek, viszont arról sehol sem találtam semmit,hogy akit már átszoktattak, annak hogyan lehetne segíteni, vissza lehet-e, vagy szabad-e fordítani ezt.Ha tudtok valamit erről,vagy kitől tudnék segítséget kérni, vagy valamilyen szakirodalomban utánaolvasni, nagyon hálás lennék!!!Válaszokat előre is köszönöm:Barbi

Avatar
zsoltzsolt

Re: balkezesség

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt » 2009.10.23. 22:32

Szia Barbi!

Hát nem tudom... hogy is mondjam finoman?? nem gondoltam, hogy a XXI. század Magyarországában van még olyan közoktatási intézmény,a hol átszoktatnak gyereket egyik kézről a másikra!!! Ki volt az a barom??? Most komolyan mondom, nem tudod a nevét? Szeretnék beszélni vele, szerintem ilyen esetben szakmai alkalmatlanság kapcsán fegyelmi eljárást kellene indítani az adott óvónő ellen.
Na, de visszatérve a gyerekre.. így nehéz bármit is mondani, kellene egy alapos lateralitás vizsgálat első körben.
Miért szoktatták át, azt nem tudod?? Volt valami indokuk??
Zsolt

Avatar
driszko

Re: balkezesség

Hozzászólás Szerző: driszko » 2009.10.24. 09:04

Biztos, hogy átszoktatták? Nem lehet, hogy a kislány annyira okos, hogy Ő maga tanulta így? Az én fiammal (lassan 5 éves) ugyanez a helyzet - minden olyan mozgás, ami ösztönös (köhögés, kopogás, integetés) bal kézzel végez, enni és rajzolni pedig a jobbot használja (ezt látta tőlünk). Mi mozgásterápiára járunk, itthon is mindennap tornázunk - nektek is ezt ajánlom, Barbi. Néhány hét után a gyermek "megválasztja" melyik a domináns keze, s aztán azt kell erősíteni. Ehhez azonban szakember, speciális torna kell: alapozó mozgásterápia vagy Kulcsár-féle mozgásterápia.

Avatar
Dóri
Hozzászólások: 696
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: balkezesség

Hozzászólás Szerző: Dóri » 2009.10.24. 11:24

Szia Barbi!
Valamilyen szinten minden átszoktatott balkezes „sérültnek” tekinthető, még akkor is, ha csak minimális mértékben látja kárát a változásnak.
Az átszoktatást követően lassúság, ügyetlenség, mozgáskoordinációs zavar, dadogás, magatartászavar, az iskolában beilleszkedési nehézség, olvasás-írás-helyesírás gyengeség , számolási gyengeség stb. jelentkezhet.

Ajánlom a Alfred Zuckrigl: Balkezes gyerekek c. könyvet, hasznos gyakorlati tanácsot ad a szülőknek.
Létezik egy terápiás módszer - Delacato a neve -, itt azokat a problémákat orvosolják tréning keretében, amik a mozgásfejlődéssel kapcsolatosak
És nagyon jó az alapozó terápia is, amit Adrienn is ajánlott.
Dóri

Avatar
makica

Re: balkezesség

Hozzászólás Szerző: makica » 2009.10.24. 23:49

Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a segítséget!Én úgy gondolom,most már mindegy, hogy ki szoktatta át,nem az a lényeg,hanem hogy segíteni tudjak gyermekemnek!
Elképzelhető, hogy magától tanulta a jobb kezet,viszont az apja is bal kezes volt,csak átszoktatták és a 3 éves öccse is bal kezes,szerintem a húga is az lesz,csak még 3 hónapos,így nem tudom.A "sérült" lelki állapot is egyértelműen látszik rajta, csak az okát nem tudtam eddig.Most már legalább el tudok indulni,hogy mit tegyek!Még egyszer köszönöm!Barbi

Avatar
makica

Re: balkezesség

Hozzászólás Szerző: makica » 2010.01.31. 12:58

Kedves Válaszolók!
Köszönöm, hogy olyan hamar kaptam választ kérdésemre, sikerült is megoldani a problémánkat!
Kiderült,hogy gyermekem nem rejtett balkezes,csak okosan "átvert".Viszont problémái vannak, amiket Kulcsár Mihályné kezelésének a segítségével leküzdünk.Hihetetlen a javulás és a fejlődés.Örülök, hogy rátaláltam, bár nélkületek ez sose jutott volna eszembe!Mindenkinek csak ajánlani tudom a módszerét!Nagyon alapos, az első vizsgálat 3 óra volt, amit egy percig sem únt a lányom, olyan érdekes feladatok voltak, és én láthattam,milyen "hibái" vannak a lányomnak,amiről persze nem tehet.Panni néni előírt egy tornát, amit minden nap csinálni kell, a gyermekem azóta napról napra javul.
Még egyszer nagyon Köszönöm!
Barbi

Avatar
alexa

Re: balkezesség

Hozzászólás Szerző: alexa » 2010.02.15. 17:01

Sziasztok!

Van egy 6 éves kislányom, aki szeptemberben kezdi (kezdené) az iskolát. Az óvónénik a napokban jelezték felém, hogy a lányomnál még nem alakult ki a kézdominencia, ezért javasolnak neki még 1 évet az oviban, amiről ő hallani sem akar. Állítólag többnyire bal kezes, de időnként átveszi a jobb kezébe a ceruzát, evőeszközt.

Ezen nagyon meglepődtem, mert itthon 1 éves kora óta a bal kezével nyúl mindenért, azzal eszik, rajzol, stb. Ezek után elkezdtünk itthon kérdezősködni arról, hogy mit melyik kezével csinál az oviban. Kiderült, hogy étkezéskor nem meri átvenni a bal kezébe az evőeszközt, mivel attól fél, hogy szólni fognak neki érte, amit nem értek, mivel a családban soha senkit nem zavart, hogy balkezes. Azt is mondja, hogy a bal oldalán ülő kislánytól, aki jobbkezes, nem fér el, ha bal kézzel eszik, dolgozik.

A hétvégén végig figyeltem, a ceruzát kivétel nélkül minden esetben a bal kezébe fogta, az evőeszközt is gond nélkül átvette a jobb oldalról. Viszont észrevettem, hogy néha a jobb kezével nyúl a gyümölcsért, kekszért, stb.

Továbbá a hétvégén megkértem arra, hogy nézzen már bele egy gurigába, mintha az távcső lenne, mivel azt olvastam valahol, hogy ezzel meg lehet állapítani, hogy melyik szemét használja jobban. Először megkérdezte, hogy melyik szemével, majd mondtam neki, hogy mindegy, ekkor a bal szeméhez tette oda.

Előfordulhat, hogy az oviban zavarodott így össze? Mivel lehet segíteni neki abban, hogy csak az egyik kezét használja?
Gond lehet ebből az írás-olvasás tanulásnál? Tényleg jobb lenne neki még egy év az oviban?
Bár ez esetben én attól félek, még jobban összezavarodik. Ugyanis mikor 3 évesen oviba került, egyik napról a másikra elkezdte itthon a jobb kezét használni, akkor megbeszéltem az óvónénikkel, hogy balkezes, és megígérték hogy segítik (gondolok itt arra, hogy pl. bal oldalra ültetik, stb). Azután nem hittem, még ebből probléma lehet.


Segítségeteket köszönöm


Alexa

Avatar
vkatalin

Re: balkezesség

Hozzászólás Szerző: vkatalin » 2015.03.04. 08:47

Sziasztok!
Szeretnék választ kapni egy kérdésemre. Én egy 25 éves nő vagyok, és bal kézzel írok, mindig is így volt, de én fura módon minden mást jobbal csinálok, pl. ajtónyitás, fogkefefogás, bármi mást, a jobb kezem nagyobb biztonságérzetet ad. Fura volt olvasnom és látnom, hogy más balkezesek meg tényleg mindent azzal csinálnak, szóval érdekes ez a dolog, nekem ez sohasem volt probléma, hogy ballal nem tudok megfogni bizonyos dolgokat, mert nem azzal nyúlok érte. Szeretném tudni, hogy ez keresztdominancia lehet, vagy mi, mert erről is olvastam, de jó lenne ha erről egy szakember is mondana valamit. Nálam a tévében látott jó megfigyelők csődöt mondanának, hogy ha ez alapján keresik az adott személyt, hogy mivel fogta a valamit és melyik kezével írt... Amúgy nekem a balkezességemben sohasem voltak gondjaim, és nem is kéne hogy legyen, szerintem is teljesen mindegy, hogy milyen kézzel ír az ember, primitív dolog azért piszkálni a másikat, mert nem azzal ír, amivel a társadalom legtöbb tagja. Egyedül a primitív beszólások zavarnak néha, de ez biztos azért van, mert régen volt az iskolában az a rossz és érthetetlen irányelv, hogy át kell szoktatni a jobbra még csírájában a gyereket. Én mindig azt mondom és azt vallom, hogy nekem a bal a szebbik kezem, és primitív ember az, aki ezért megszólja a másikat.

Válasz küldése