keresztezett dominancia + dadogás

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
Katóka

keresztezett dominancia + dadogás

Hozzászólás Szerző: Katóka »

5 éves kisfiammal a következő gondok vannak. Elég lassan alakul ki nála a dominancia, most már egyértelműen bal kézzel fogja meg a ceruzát és azzal eszik, de jobb lábbal rúgja a labdát. Inkább balszemesnek tűnik, de ez még bizonytalan, változó, hogy melyik szeméhez teszi a guriga-távcsövet. Kb. 2,5 éves kora óta változó mértékben dadog. Dadogásban jártas, tapasztalt pszichológusnál jártunk vele, ő bíztat, hogy a dadogás el fog múlni, szerinte a kiváltó ok testvérféltékenység volt. Egyébként meglehetősen élénk, nyüzsgő, akaratos gyerek. Alacsony a kudarctoleranciája. Mostanában már javul, de eszméletlen dührohamokra képes ha valami nem úgy van, ahogy akarja, vagy nem sikerül valami. Mozgása ügyetlen. Pl. nem tud bukfencezni, a biciklipedál tekerése jelentős gondot okozott neki, 4-4,5 évesen tanulta meg. A malomkörzést nagyon nehezen tanulta meg pár hónapja. Rajzolni nem régóta kezdett, a korosztályához képest elmaradott a rajzkészsége. (Az oviban nézte logopédus, csináltatott vele feladatokat, ő mondta ezt.) A formamásolás rosszul ment neki. Mostanában próbál nyomtatott betűkkel írni (saját és testvérei nevét), sokszor tükörírással sikerül neki. Éjszakai szobatisztaság nincs meg neki, 1-2 hete a pszichológus tanácsára pelenka nélkül alszik, most is rendszeresen, de nem minden éjszaka bepisil. Ritkán nappal is, ha nagyon fáradt és el van foglalva valamivel. R hangot még nem tudja jól mondani, nem pörgeti, de már nem j-t mond. Előfordul, hogy az l és j hangokat felcseréli beszéd közben. Egyébként pedig (az óvónők szerint is) kivételesen okos gyerek. Pl. 3,5 évesen 80 darabos puzzle-t másodszorra egyedül ki tudott rakni. Többlépcsős feladatokat hibátlanul teljesít. Hosszan, elmélyülten képes legózni. Kifejezetten kreatív, de ötletei megvalósításának az ügyetlensége sokszor gátat vet, ez frusztrálja.
Szülőként azt gondolom, hogy a fenti tünetek összefüggnek, és talán a keresztezett és nehezen kialakuló dominancia lehet az alapprobléma. Valószínűleg valamilyen speciális mozgásfejlesztés segítene neki. Ehhez keresek fejlesztőpedagógust. Budapesten, a II. kerületben lakunk. Előre is köszönöm a segítséget!
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: keresztezett dominancia + dadogás

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Szia Katóka!
Az egyik kolléganőm (aki alapozót is végzett) szívesen elvállalja a kisfiadat júliustól, ha házhoz viszi valaki. Budatétényben lakik (XXII. kerület).
Ha érdekel, priviben megbeszélhetjük.
Szia, Dóri
Válasz küldése