SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
Mártis

SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Hozzászólás Szerző: Mártis »

Gyermekem integráló óvodába jár. A csoportjában 23-an vannak (fővárosi óvoda), és ebből 2 olyan gyermek is van akik szakértői bizottság véleménye alapján SNI-s gyermekek. Szeretném megkérdezni, hogy egy óvodai csoportba összesen hány SNI-s gyermeket rakhatnak be,(van-e erről jogszabály?) mert a gyermekem elmondása és személyes tapasztalataim alapján is a 2 SNI-s gyermek nagyon sok energiát von el attól az óvónőtől, aki épp a gyermekemmel van. Szülői értekezleten elmondták, hogy a 2 gyermekhez rendszeresen jár fejlesztő pedagógus is, aki hol a gyermekek között, hol pedig a csoportból kivíve próbálja fejleszteni a gyermekeket.
Köszönöm segítségeteket.
Avatar
driszko

Re: SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Hozzászólás Szerző: driszko »

Jogszabályt sajnos nem tudok mondani. Arról rendelkezik a törvény, hogy egy óvodai csoportban max. hány gyermek lehet (azt hiszem, 25 fő). Arról pedig az SNI gyermekek határozata, hogy a csoportlétszámban ők 2 vagy 3 főnek számítanak. Tehát a 23 gyermek közül, ha van kettő, aki "kétszorzós", akkor hivatalosan 25 a csoportlétszám (21 + 2X2). Ha viszont "háromszorzósak", akkor már 27 (21+2X3). Egyébként érdemes rákérdezni az óvodában, mert általában a szorzókkal együtt mondják a gyermeklétszámot: a kisfiam óvodájában is minden értekezleten elhangzik, hogy a csoport létszáma 22 fő, pedig csak 21 gyermek szerepel a névsorban. Az SNI gyermeket eleve kettőnek számolják.
Avatar
Mártis

Re: SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Hozzászólás Szerző: Mártis »

köszi a választ. HA jól tudom a csoportban mind a 2 SNI-s gyerek kettőnek számat, vagyis akkor 25 a létszám. Ezt meg is említették szülői értekezleten. Most azonban azt hallottuk, hogy az óvodába több SNI-s gyermek is felvételt nyert, és félek, hogy a gyermekem csoportjába is betesznek még egy ilyen gyermeket. Csak a gyermekem csoportja lesz elvileg nagycsoport, bár itt is a fele középsős korú, vagyis maradnak majd az óvodában. A fiam is köztük van. A többi csoportban inkább vegyes életkorú gyereke vannak, de úgy hallottam mindenütt magasak a létszámok. Félünk, hogy a mi csoportunkba kerül még 1 problémás gyermek.
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1423
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Sajnos ez az integráció átka. Végre a szülők is észre veszik. Jó lenne, ha minél többen jeleznék észrevételeiket "felsőbb" szerveknél.
Az SNI-s elkallódik, a többi pedig nem tud megfelelő ütemben fejlődni az anyuka által említett okok miatt.
Mi pedagógusok, hiába mondjuk, hogy nem jó, sok a hátránya. Külföldre hivatkoznak. Igen. De ott meg vannak a tárgyi, anyagi és személyi feltételek az integráláshoz. Tessék csak körbenézni. Pl. Olaszországban, -ha kell egy SNI-ssel - foglalkozik, gyógypedagógus, logopédus, ha kell gyógytornász, de pszichológus is jár a gyereknek igénye szerint. No, ehhez képest, csak tömegnyomor, lemaradás, nem fejlődés az eredmény nálunk. Jah, és munkanélküli gyógyped. Pedig gyerek az van.
Nagyon sajnálom a gyerekeket az oviban.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
driszko

Re: SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Hozzászólás Szerző: driszko »

Sokat rágódtam, hogy írjak-e hozzászólást ehhez a témához vagy sem. Mint látjátok - írok.

Nézzük a másik fél szemével. Kedves Anyuka! Mi lenne, ha az Ön gyermeke lenne Sajátos Nevelési Igényű? Hogyan érezné magát, ha megtudná: a gyermekét nem fogadják szeretettel a közösségben? Attól, hogy valaki SNI, még nem biztos, hogy rossz magatartású, nem biztos, hogy buta. Az én kisfiam lehet, hogy SNI lesz - mozgás-koordinációs problémái vannak, emiatt a finommotorikája nem úgy alakul, mint a korosztályában elvárható lenne. Borzalmasan érezném magam, ha emiatt megbélyegeznének akár engem, akár a kisfiamat. És az is szörnyű lenne, ha szegregált intézménybe raknák az amúgy végtelenül értelmes kisfiamat (aki Petőfit szaval, érdeklődik a történelem és a vallás iránt és még sorolhatnám az erényeit) 4 évesen. Szóval ne "előjelezzünk", várjuk ki, mi fog történni. Nagyon sok múlik az óvónőn. Ha nem tudja kezelni a helyzetet, úgyis változás fog történni. Az Ön gyermeke pedig sokat tapasztal a másságról, a különbözőségről, megtanulja, hogyan lehet segíteni a társainak, toleranciát tanul - Ő is nyer ezzel a helyzettel olyan értékes tapasztalatokat, amit máshol nem biztos, hogy meg tudna szerezni. Ezek pedig pozitív irányba befolyásolják személyiségének fejlődését.

Gabi! Abban teljesen egyetértek Veled, hogy felháborító ami most Magyarországon történik! Minden óvodába, iskolába legalább 1 gyógypedagógus kellene, és akkor nem lennének ennyire kétségbeesve a szülők.
Avatar
Panni

Re: SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Hozzászólás Szerző: Panni »

Köszönet az előttem szólóknak. Mindegyik valós dolgot mond. De kérdezem én a kedves anyukát ugyan mi baj van akkor, amikor a gyermeke meg ismeri a másságot, meg tanul vele élni már az óvodában? Ugyan milyen hátránya származik abból, hogy ott vannak azok az SNI-s gyerekek. Az óvoda a játékról szól játékosan tanulni. Elnézést a véleményért de nekem nagyon az jött le az anyuka részéről, hogy "cimkézi" a gyerekeket, és már a középső csoportos gyermek is "cimkéz" mi lesz akkor nagy korában? Amit leírt az anyuka nem ritka eset. Nem az óvoda tehet róla, hogy ilyen helyzet alakultak ki hanem a törvények. És valóban mit szólna az anyuka ha Ő lenne abban a helyzetben, és azt mondanák neki, hogy nem vesszük fel a gyermekét? Mit csinálna akkor ha 29 fő abból 3 SNI és mindegyik 3-nak számít, és kis-közép-nagycsopor vegyesen. Vagy 26 fő és év közben 6 főre emelkedett annak a csoportnak az SNI-ek száma? És hetente 2 alkalommal viszem ki a gyermeket külön fejlesztésre. És nincs gyógyped.asszisztens. Itt még a jobbik eset áll fent az óvodának saját gyógypedagógusa van, és nem megbízatásos szerződéssel működő gyógypedagógus. Ne címkézzünk hadjuk a gyerekeket had legyenek boldog óvodások. Ne azt érezzék én más vagyok nem tehet róla,az Ő szülei sem SNI gyermeket szerettek volna. Bocsánat a kifejezésért. Nem biztos, hogy a mi véleményünk vagy a gondolatunk abban a helyzetben meg állja a helyét. A gyerekek nagyon szépen tudnak alkalmazkodni, nagyon szépen elfogadják a másságot. Vannak helyzetek mikor versengenek mikor mit tudnak segíteni az SNI-s gyermeknek.
Meglehet sőt biztos is, ha rejtet kamerás felvétel készülne, és azt megnézné a kedves anyuka nagyon meg lepődne a valóságon.
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1423
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Adrienn, Panni!
Tökéletesen igazatok van. De igaza van az anyukának is, mert ő meg a gyermekét félti. Anyuka védelmében - elég tájékozatlanok a szülök ami az SNI-t illeti. Meghallják -e 3 hangot és kétségbe esnek.
Először hasonló dolgokat akartam írni, mint Panni.
Nagyon, de nagyon el lett szúrva az oktatás! /félreértés ne essék, nem a szegregációt sírom vissza/
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
Ibolya

Re: SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Hozzászólás Szerző: Ibolya »

Óvodapedagógusként próbálok véleményt mondani az érdeklődő édesanyának és persze a hozzászólóknak is.
Úgy gondolom, hogy minden egyes eset más. Mozgásában enyhén korlátozott gyermeknek a kortárs közösségbe történő beilleszkedése összehasonlíthatatlanul könnyebb, mint egyéb sajátos nevelési igényű gyermek "el- befogadása". Hosszú lenne az okokról és az ezzel kapcsolatos tapasztalataimról írnom.
Sajnálatosnak tartom, hogy mint minden jó célt, mi "magyarok" már megint hirtelen, "másokat félig lekoppintva", most azonnal, mindegy, hogy milyen áron szeretnénk megvalósítani!
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy külföldi tanulmányutakon is részt vehettem, így csak megerősíteni tudom egyik hozzászóló kollégám véleményét, és fájó szívvel közlöm, a tárgyi, anyagi és megfelelő személyi feltételek megléte nélkül nem lehet ugyanazokat az eredményeket produkálni, mint a többi európai országban! Még annak ellenére sem, hogy bennünk is meg van a gyermekszeretet, segítőszándék, kellő példamutatás, tudásvágy és munka melletti tanulás! Látni már az apró eredményeket és az általuk boldogabb gyermekeket és szüleiket!
Az adott helyzetben, már külső megfigyelőként lereagált esetről lehet szó, ahol a többi gyermek érdekének sérülését féltő anyuka szólal meg. Kívülállóként soha nem szabad véleményt mondani, mert nem látjuk azokat az apró és gyakori eseményeket, amit az érintettek igen. Szerintem kellő tapintattal, de egyre többet kell beszélni a vélt, vagy valós problémákról, mert mindenre van megoldás. Ahogy néha az "erejük végéhez" közeledő óvónéniknek, úgy a többi gyermek szüleinek is nagy szerepe van ebben, hiszen nem tudják burokban nevelni életük végéig ÉP csemetéjüket, meg kell tanítani őket arra, hogyan forduljanak a tőlük valamiben más társaik felé.
Segítsük őket ebben, hiszen a gyermekek valóban nyitottak és elfogadóak!
Avatar
Vendég

Re: SNI-s gyermekek száma egy óvodai csoportban

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Elnézést, hogy nem rögtön a kérdésre válaszoltam!
Most ezt megpróbálom jelenlegi ismereteim alapján pótolni!
Ha a csoportban 23 gyermek van létszámban, és ebből 2 olyan gyermek is van, akik szakértői bizottság véleménye alapján SNI-s gyermekek (és nem mozgáskorlátozottak, mert ők 3 főnek számítanak), akkor a jogszabálynak megfelelően van a csoportlétszám kiszámolva.
Arról nem szól a törvény, hogy egy óvodai csoportba összesen mennyi SNI-s gyermeket tehetnek be, de tudomásom szerint a szakértői bizottságnak minden esetben az integráló óvoda kijelölése előtt "Befogadó nyilatkozatot" kell kérni, hiszen a létszám korlátról az intézmény vezetője tud tájékoztatást adni!
Ideális esetben, ha ez megoldható, az SNI-s gyermekeket nem egy csoportba teszik be.
Az óvodavezetők ezzel is könnyítik az óvodapedagógusok munkáját, hiszen valóban sok energiájukba kerül az óvónéniknek úgy fejleszteni ezeket a gyermekeket, előzetes fejlesztési terv alapján(kötelező), hogy, mindez a csoportban valósul meg, a többi gyermekkel való együtt nevelés során.
Leírása alapján, a fenntartó szintén biztosítja a jogszabályban előírt személyi feltételt (utazó szakember személyében, akinek joga és kötelessége, hogy eldönthesse adott esetben, a gyermek fejlődése érdekében a csoporton belül, vagy csoporton kívül valósítja-e meg a kisgyermek fejlesztését).
A kellő tájékoztatás is megtörtént a szülői értekezleten, a többi szülő felé.
A jelenlegi állás szerint minden a "legnagyobb rendben van". :) Kérdés viszont, hogy 2010-től, amikor is valamennyi 3. életévét betöltött gyermeket FEL KELL venniük az óvodáknak, a csoportok milyen gyermeklétszámmal fognak majd működni, és az óvónénik milyen lelki és egészségi állapotban tudják majd végezni hivatásukat?!
Remélem, hogy egy kicsit megnyugtattam.
Üdvözlettel: Ibolya
Válasz küldése