Óvodai csoportbeosztásban tanács kérés

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
Cudar9

Óvodai csoportbeosztásban tanács kérés

Hozzászólás Szerző: Cudar9 » 2017.06.03. 22:31

Kedves Szakemberek!

Tanácsot szeretnék kérni. Lányom falusi óvodába jár, ahonnan nem szeretném elhozni. Viszont csak egy olyan csoport van az óvodába, ahol jók a pedagógusok. (Ezt most nem szeretném részletezni jobban, de a többi csoportba rá se hederítenek a gyerekre, nem tanulnak semmit, nagyon nagy a gyerekek felkészültsége között a különbség, akik iskolába mennek.) A lányom a jó csoportba jár, de jövőre ez a csoport nagycsoport lesz, és mivel ő még csak ősszel tölti majd az 5. életévét, le akarják tartani középső csoportba. A vezető óvónéni arra hivatkozik, hogy a nagycsoportba jövőre 25-en lesznek a középsőbe 17-en ezért csak az iskola kötelesek mehetnek nagycsoportba. (Az óvoda jogosult a maximális 32 fős csoportlétszámra!) A gyerekem saját óvónénije mondta, hogy a csoport legügyesebbjei közé tartozik a lányom, gond nélkül mehetne nagycsoportba és ráérne azt ismételni. Tudom, hogy az amúgy is bevett szokás, hogy inkább a középsőt ismételjék a gyerekek, de nem értek egyet azzal, hogy a lányomnak jót tenne, hogy 4 évesen elveszítse az óvónénijeit, akikhez két éve jár, a barátnőit (nagyon ragaszkodó és mind megy nagycsoportba) és a csoport szobáját is. Nem mellékesen, lekerülne abba a csoportba, ahol nem foglalkoznak a gyerekekkel.
A kérdésem az lenne, hogy van-e jogom kérni, hogy a nagycsoportba tegyék?
Tudom, hogy a törvény alapján az óvónő és a szülő beszéli meg és vitás kérdés esetén a vezetőóvónő dönt, DE a lányom a törvény értelmében 2018/19-es tanévre már beíratható iskolába -hisz 2018-ban betölti december 31.-e előtt a 6. életévét- ahhoz viszont hogy 2018/19-es tanévre iskolába mehessen, a 2017/18-as tanévet nagycsoportban kell elvégeznie, hisz középsőből mégse mehet iskolába.
Nem akarom a gyereket 5.5 évesen iskolába küldeni, de ennek a döntésnek a lehetőségét van-e joga elvenni tőlem az óvodának azzal, hogy nem engedi a gyereket nagycsoportba?

Lehet hogy ez inkább már jogi kérdés, de hátha valaki tud segíteni!!!

Egy aggódó anyuka

U.i: Tényleg a megoldásra kérnék tanácsot, nem arra, hogy miért nem hagyom középsőbe a gyereket. Higgyék el komoly okom van rá!

Válasz küldése