Oldal: 1 / 1

magyar helyesírás alóli felmentés

Elküldve: 2015.09.11. 20:40
Szerző: fpeter
fiam idén érettségizik, diszlexiás, erről szakvélemény is van a Halmi úti beszédvizsgálótól (tudom, már elköltöztek onnan :).
A szakvélemény azonban nem tartalmazza a magyar helyesírás értékelése alóli felmentést (pedig hivatkoznak rá hogy vizsgálataik szerint a helyesírása rossz).
Más ügyben érdeklődtem a beszédvizsgálónál, ott azt mondták hogy 10-es kora után már nem változtathatnak a szakvéleményen, amit akkor leírtak az van, csókolom.
nyilván ezt észrevehettük volna mi is,hogy ez nem szerepel a papírján, tanárai is (háttérben az is van hogy volt egy kényszeriskolaváltás is).
ilyenkor mit lehet tenni? bízni az érettségiztetők jóindulatában, fellebezni? vagy a nevelés tanácsadótól kérni ilyen felmentést (bár a városi legenda szerint őt nem adhatnak ilyet ha a beszédvizsgáló nem adott)
megköszönnék minden ötletet, tippet..

Re: magyar helyesírás alóli felmentés

Elküldve: 2015.09.13. 13:01
Szerző: hogabi
Valóban 10. évfolyam után már nem vizsgálnak és nem is változtatnak a szakvéleményen. (ha csak nem történik valami betegség, baleset stb. aminek következtésben változás állhat fenn) A nev. tan. pedig csak akkor adhat felmentést, ha az eredetit ők adták.
Így nincsen felmentés írásbeliség alól, pláne, ha érettségi előtt van. Felülvizsgálatot lehett volna kezdeményezni még az érettségi előtt egy évvel.

Re: magyar helyesírás alóli felmentés

Elküldve: 2015.09.14. 20:43
Szerző: fpeter
akkor ez azt jelenti hogy a gyerek esetleg sosem tud leérettségizni? amúgy a szülőknek ezeket a szabályokat honnan kellene tudni?

Re: magyar helyesírás alóli felmentés

Elküldve: 2015.09.15. 16:49
Szerző: hogabi
Érettségizni azért tud, mert az írásbelinél a helyesírás miatt sajnos 7 pontot veszít. De az írásbeli tartalma és a szóbeli tétel tudása ki fogja egészíteni a hiányt.
Amit nem tartok igazságosnak, az az, hogy a vizsgáló bizottság nem tartott teljeskörű tájékoztatót. nekik ezt meg kellett volna tenni. Sőt! Az érettségi előtt egy évvel vissza kellett volna hívni vizsgálatra a gyereket.
Azt még meg lehet tenni, hogy egy gyors vizsgálatot kellene kérni soron kívül vagy a papírra ráíratni, hogy konkretizálják, mit is jelent a "helyesírása rossz" , miért nem adtak felmentést, ha diszlexiás. De ennek nagyon sürgősen utána kell járni! Még a héten, mert az idő fogy!
Jó lenne látni, mi a pontos diagózis, mit írtak a papírra? Esetleg, a javaslat másolatát ha el tudná küldeni a fejlesztogyogyped(kukac)gmail.com címre többet tudnék mondani. Hátha van valami kapaszkodó benne.

Re: magyar helyesírás alóli felmentés

Elküldve: 2015.09.15. 22:28
Szerző: fpeter
érettségi előtt vissza kellett volna hívniuk? az utolsó szakvélemény 8-os korában született, benne egy olyan megjegyzéssel hogy felülvizsgálatra bizottságunknál megjelenni a továbbiakban nem szükséges. azaz a Halmi útnak nem állt szándékában gimnáziumban már semmilyen felülvizsgálat...
a vizsgáló "bizottság" anno semmilyen tájékoztatót sem tartott, egy hölggyel beszéltem anno, Ő mindenáron az Övegesbe akart irányitani továbbtanulásra, erről lebeszéltem. semmi más tájékoztatás nem volt..
a diagnózisa F80.9,F81.0,F81.1
beszédfogyatékosság következtében kialakult diszlexia és diszgráfia miatt sajátos nevelési igényű "A"
a szakvéleményben szerepel hogy sok helyesirási hibát ejt, betűket írásban téveszt, írásképe helyenként kusza...

Re: magyar helyesírás alóli felmentés

Elküldve: 2015.09.16. 19:37
Szerző: hogabi
Magánüzenet ment!