SNI-s gyerekek iskolán belül másik osztályba helyezése

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
ircsi73

SNI-s gyerekek iskolán belül másik osztályba helyezése

Hozzászólás Szerző: ircsi73 » 2014.11.22. 16:50

Két fiam van,ikrek, egy osztályba járnak, SNI-sek F83-as a kódjuk.Most kezdték az 5.osztályt.1-4.osztályig egy 20 fös osztályba jártak, most viszont az 5. kezdésével szembesültünk hogy átrakták őket egy másik osztályba, azzal az indokkal hogy amiben voltak az német nemzetiségű, én viszont nem kértem nekik az emelt német nyelv oktatást, és felsőben nem tudják összeegyeztetni az órarendjüket.Ők is tanulnak német nyelvet, csak lassabban, külön óráik voltak és más tanár.Viszont ez az osztály ahova kerültek így már 29 fős, és többen is vannak akik sni-sek, sőt van pár gyerek aki többször is bukott.
Így aztán eléggé szenvednek a tanulással, pár gyerek állandóan belekiabál és magyaráz az órába, nem tudnak úgy figyelni, és rendszeresen lemaradnak pl a mondatok végei, amit írnának le órán.Nagyon zajos az osztály, szinte minden nap fejfájással jönnek haza, ki vannak készülve, lelkileg, testileg.Vártam hogy megszokják, de most fogadóórán a tanároktól is ezt halottam,sőt a gyógypedagógus aki 1.-től foglalkozik velük, megerősítette amit tapasztaltam.Így az igazgatóval beszéltem már a héten, hogy tegyék vissza őket a másik osztályba, de mivel az órarendjüket nem tudják összeegyeztetni,nem lehet, én javasoltam, hogy ha a nyelvtanulás alól felmentettem őket, akkor vissza lehet-e rakni őket az eredeti osztályba.Az igazgató azt mondta ha a pedagógiai szakszolgálat felmenti őket, akkor ő vissza tudja rakni a fiúkat.Jövő héten ott is az igazgatóval szeretnék beszélni, menni kell a fiúknak idén, de még nincs időpontjuk.Kérdésem hogy van rá remény hogy megkapják a felmentést?Vagy még milyen verzio jöhet szóba?Amúgy is nehezen megy nekik a nyelvtanulás, remélem hogy sikerülni fog.Ha kapunk felmentést ez érvényes lesz 8.osztályig?Vagy akár ha középiskolába mennek oda is érvényes?4-ig szépen ment nekik a tanulás egész jó eredményekkel zártak, nem szeretném, ha visszaesnének egy rossz osztály miatt...
Köszönöm a segítséget előre is :Ircsi

Avatar
zsoltzsolt

Re: SNI-s gyerekek iskolán belül másik osztályba helyezése

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt » 2014.11.23. 18:28

Kedves Ircsi!
Így látatlanban kár is tanácsot adni, ahhoz több infó kéne. A legegyszerűbb az lenne, ha felkeresné azt a megyei szakértői bizottságot, ahol a korábbi szakértői vélemény készült és az ottani szakemberekkel (is) megbeszélné a problémát, ők tudnak a leginkább segíteni, tanácsot adni.

Avatar
ircsi73

Re: SNI-s gyerekek iskolán belül másik osztályba helyezése

Hozzászólás Szerző: ircsi73 » 2014.11.23. 21:04

Kedves Zsolt!
Mindenképpen ezt tervezem, csak elég nehéz velük időpontot egyeztetni....
Az intézményvezetővel szeretem volna már beszélni de még időpontot sem tudtam kérni, mivel hogy elfoglalt a vezető....

Avatar
zsoltzsolt

Re: SNI-s gyerekek iskolán belül másik osztályba helyezése

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt » 2014.11.25. 07:01

Megkérdezhetem, hogy ez melyik megye?

Avatar
ircsi73

Re: SNI-s gyerekek iskolán belül másik osztályba helyezése

Hozzászólás Szerző: ircsi73 » 2014.11.25. 09:08

Természetesen, nem titok :)
Győr-Moson-Sopron azon belül is Győr.
Tegnap sikerült beszélnem egy hölggyel a szakszolgálatnál, mára ígért választ, nagyon tele vannak, de megnézi mit tehet az ügyünkben.
Viszont nagyon nem javasolja a nyelvtanulás alóli felmentést, mivel a továbbtanuláshoz kell a nyelv, akár egy egyszerű szakmunkásképzőnél is.(pl: szakács vagy felszolgáló)Azt mondja az sem lényeg ha csak kettesük lesz.
Iskolapszihológust javasolt, de a nevelési tanácsadó visszairányított a szakszolgálathoz.Hát nem egyszerű eligazodni...
Remélem tudok valamit elérni, hogy legalább a minősíthetetlen viselkedésű gyerekeket el tudjuk az osztályból tanácsolni.Van rá remény?
Még iskolaváltást javasolt, azt rá is tudja írni a szakvéleményre, viszont én azért nem szeretném, mindenáron a suliból elvinni őket, mert a tanárok meg nagyon rendesek, és figyelembe veszik, hogy a fiúk sni-sek.Na meg az iskolai gyógypedagógus már 5 éve foglalkozik velük, nagyon szeretik, egy tündéri hölgy és tényleg a gyerekekért mindent megtesz.Most is nagyon sokat segít.

Válasz küldése