Ki végezhet fejlesztő tevékenységet?

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
Mariann

Re: Ki végezhet fejlesztő tevékenységet?

Hozzászólás Szerző: Mariann » 2014.09.01. 09:08

Sziasztok!

A problémám a következő. Fejlesztőként végeztem az ELTE PPK-n, gimnáziumban dolgozom magyar nyelv és irodalom szakos tanárként. Az igazgatónk fejlesztőként is szeretne alkalmazni. Kérlek tájékoztassatok,hogy erre vonatkozóan mik apontos törvényi hivtkozások.

Tisztelettel és köszönettel: Mariann

Avatar
Kajdácsi Ágnes

Re: Ki végezhet fejlesztő tevékenységet?

Hozzászólás Szerző: Kajdácsi Ágnes » 2014.10.28. 20:07

Tanító vagyok 1987-től. 2006-ban szakvizsgáztam az ELTÉ-n. A szakvizsgát bizonyító oklevélben ez áll:" Preventív és korrektív pedagógiai és pszichológiai ismeretek nyújtására jogosult". Btm-esek fejlesztésére jogosít ez a végzettség? Nem vagyok gyógypedagógus,120 órás fejlesztő pedagógia tanfolyamot végeztem 2004-ben Porkolábné dr.Balogh Katalin tanfolyamán+ a fent említett szakvizsga. Tisztelettel, Ágnes

Judy65
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2014.08.10. 01:19

Re: Ki végezhet fejlesztő tevékenységet?

Hozzászólás Szerző: Judy65 » 2014.10.29. 02:33

Ha ez segít (remélem, még időben): :idea:
... a Nkt 3. sz. melléklete tartalmazza a nevelési-oktatási intézményekben pedagógus munkakörben alkalmazottak végzettségi és szakképzettségi követelményeit. A 16.p. a fejlesztő pedagógusra vonatkozó, vagyis:
.... e munkakört betöltheti bármely pedagógus (óvodaped., tanító, tanár, szociálped.), aki rendelkezik a BTMN-kel küzdő gyerekek szűrésére, csoportos és egyéni foglalkoztatására jogosító szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettséggel,.... is.
Szóval: szerintem a preventív, korrektív, differenciáló,... pedag. szakirányú végzettség megfelel e kritériumnak, ha mellette valamilyen pedagógus végzettséggel is rendelkeztek.
Üdv: Judit

Avatar
erikania

Re: Ki végezhet fejlesztő tevékenységet?

Hozzászólás Szerző: erikania » 2014.10.29. 18:44

Sajnos a szakvizsga nem azonos a szakirányú továbbképzéssel. Ez utóbbi a fejlesztő pedagógus oklevéllel záruló másoddiplomás képzés.
Előtte, utána lehet szakvizsgázni, de csak a fejlesztő oklevéllel, illetve helyette gyógypedagógus végzettség megszerzésével lehetsz fejlesztő státuszban.

Judy65
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2014.08.10. 01:19

Re: Ki végezhet fejlesztő tevékenységet?

Hozzászólás Szerző: Judy65 » 2014.10.29. 21:21

Természetesen, a szakvizsga nem azonos a szakirányú továbbképzéssel - nyilván félreérthető voltam. :roll:
... viszont úgy tudom, nincs "fejlesztő pedagógus" másoddiplomás képzés... legalábbis pár éve még nem volt - akkor még a fejl. ped. képzettséget (?) csak szakvizsga mellett lehetett megszerezni, mert nem jelentett önálló szakot, szakképzettséget. (bocsi, ha pontatlanul használok valamit!) ... persze, lehet, hogy rosszul tudom. .. Én úgy gondolom, hogy megint az a gond, hogy a törvényhozók nem fogalmaztak elég pontosan, árnyaltan.

.... szerintem a "preventív" (=megelőző) és "korrektív" (=javító jellegű) pedagógiai ill. pszichológiai ismeretek is lefedik a BTMN-esekkel való tevékenységet, hiszen a BTMN-esek esetében éppen azért fontos a készség- ill. képességfejlesztés, hogy megelőzzük a tanulási nehézség tanulási zavarrá alakulását... és nyilván a pedagógiai és pszichológiai ismeretek a készség- ill. képességfejlesztésben való jártasságot jelentik. (én ennek tükrében gondoltam a kompetenciát).

Én ugyan gyógypedagógus vagyok (tan.ak.ped.szakos), de iskolánkban is volt egy kolléga (akkori ig. helyettes), aki szakvizsga mellett szerzett hasonló képzettséget (differenciáló ped.- azt hiszem). Ő is fejlesztett néhány órában (sőt akkor még a SNI/B-s tanulókat is!).... s úgy előztük meg a későbbi esetleges problémákat, hogy a gyerekek egyéni fejl. tervére, rehabilitációs naplójára rávezettük, hogy az én "irányításommal" fejleszt - vagyis gyógypedagógus irányításával, konzultálásával. Persze mostmár nem lenne kompetens a SNI tanuló fejlesztésére (meg is szűnt a SNI/B-kategória), de a BTMN-esekére szerintem(!) igen.
.... hiszen (ha jól tudom) egy "nyelv- és beszédfejlesztő" is végezhet logopédiai fejlesztést, logopédus irányításával. (Sőt, ilyen alapon fejlesztő pedagógus munkakört is betölthet, mint a logopédus.)...
Természetesen nem áll szándékomban senkit félrevezetni... a saját véleményemet írtam meg....
Üdv:Judit

Avatar
papirsarkany

Re: Ki végezhet fejlesztő tevékenységet?

Hozzászólás Szerző: papirsarkany » 2014.11.10. 13:57

SNI A-s gyereknek (F81.9 kóddal) intenzív heti 3x1 komplex fejlesztést írtak elő. Ebből nagy könyörgések árán most heti 1 csoportos logopédiát kap amit hallgatók tartanak. Jogszerű, hogy a szülő beleegyezése nélkül, nem végzett szakember foglalkozzon vele? Kérésre a mai napig nem kaptam fejlesztési tervet/naplót. Az állítólagos fejlesztő nem ér rá ebben a hónapban sem konzultálni a szülővel. Kérdés, hogy a szülőnek milyen jogai lehetnek, hogy a gyerek fejlesztést megkapja.

Válasz küldése