Felnőttkori diszlexia

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
Barbi

Felnőttkori diszlexia

Hozzászólás Szerző: Barbi »

Abban kérnék segítséget, hogy Magyarországon, hol végeznek diszlexiavizsgálatot felnőtteknek?
Már túlvagyok a 8. nyelvvizsgámom a szóbeli rész elsőre meglett de sajnos az írásbeli résznél a levélírást mindig 0 pontra értékelik.
Már 3 némettanáron túl vagyok. Egyik sem érti miért nincsen meg, a 3. tanárnő mondta, hogy véleménye szerint diszlexiám lehet.
Most a 8. sikertelen nyelvvizsgám után eljutottam oda, lehet hogy igaza van a tanáromnak.

Előre is köszönöm a választ.
Németh Barbara
Avatar
zsoltzsolt

Re: Felnőttkori diszlexia

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Holnap megírom itt, csak nincsenek nálam itthon az adatok
Avatar
Barbi

Re: Felnőttkori diszlexia

Hozzászólás Szerző: Barbi »

Esetleg megtudná írni, hogy hol vizsgálják a felnőttkori diszlexiát?
Köszönettel:
Barbara
Avatar
zsoltzsolt

Re: Felnőttkori diszlexia

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Felnőttkorúak, felsőoktatási hallgatók felmentése

A közoktatásban résztvevő nappali tagozatos tanulók vizsgálatát a területileg illetékes Nevelési Tanácsadók és Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői Bizottságok végzik. A súlyos diszlexiás és diszgráfiás tanulók részére adható kedvezményeket a többszörösen módosított 1993. évi LXXIX. számú Közoktatási Törvény 30.§. (9) bekezdése tartalmazza.
A felsőoktatási intézményekben tanuló fogyatékossággal élő hallgatók részére adható könnyítéseket a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXIX. Törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 79/2006.(IV.5.) Korm. rendelet a diszlexiás - diszgráfiás hallgatókra vonatkozó előnyben részesítési követelményeket (az Ftv. 39. §-ának (7) bekezdéséhez) a 18. § (5) pontja tartalmazza.
A felsőoktatási törvény értelmében az ORSZI adja meg a felmentésekre a javaslatot, igazságügyi logopédiai szakértő előzetes szakvéleménye alapján.
Az igazságügyi logopédiai szakértői vizsgálat rendkívül részletes. Korábbi tanulási teljesítményeket, vizsgálati véleményeket elemez, felméri a jelenlegi állapotot és az eredmények objektív értékelése után adja meg a szakvéleményt.
Elő lépésként fel kell keresni egy olyan közoktatási szakértőt, aki az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) szakértője is egyben.
Abban az esetben, ha valaki felnőtt logopédus, igazságügyi szakértő vizsgálatán átesik, azt követően kerül sor az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) szakértőjének vizsgálatára, ahol ugyanígy komplexen járják végig az ok-okozati körülményeket.
Az ORSZI szakvéleményét az egyetem nem bírálhatja felül!

Az alábbi telefonszámon időpont egyeztetéssel kb. 1,5 órás vizsgálatra lehet a közoktatási szakértőnél jelentkezni:
Vannay Aladárné:
• mobil: 06-20-455-6913
• lakás: 06-23-365-314
• e-mail: vannayju@enternet.hu
• honlap: www.diszlexia-info.hu

A szakértői vélemény nem ingyenes. Ennek díja kb. 30.000 Ft (jelenleg)


Ha már nem megy vagy valami gond van ezzel a lehetőséggel, elérhetőséggle kérem jelezzék/jelezzétek itt
Kösz
Avatar
Barbi

Re: Felnőttkori diszlexia

Hozzászólás Szerző: Barbi »

Köszönöm
Avatar
zsoltzsolt

Re: Felnőttkori diszlexia

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Szívesen,
Azonban tudni kell, hogy ebben az eljárásban a törvényi hivatkozások elavultak, de a rendszer benne a lényeg. Vagyis jelenleg is nem árt, ha van nevelési tanácsadós vagy szakértői bizottságos előzmény, különben nem igazán megy a dolog. Tulajdonképpen csak emiatt nem aktualizáltam, hisz akiket érint, nekik a szakvéleményükben, ill. szakértői véleményükben ezek a paragrafusok szerepelnek/tek.
Avatar
liahartai

Re: Felnőttkori diszlexia

Hozzászólás Szerző: liahartai »

Kedves Barbi!

Én csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni. Évekig küzdöttem a diszlexiával és fél évvel ezelőtt megismerkedtem egy radikálisan más módszerrel. Én ezen a cikken keresztül bukkantam a megoldásra. Csak ajánlani tudom! Itt található egy diszlexia teszt is. http://www.olvasasinehezseg.hu/2013/06/ ... lexia.html
Avatar
Somabaggio76

Re: Felnőttkori diszlexia

Hozzászólás Szerző: Somabaggio76 »

Engem is Vannay Aladárné vizsgált meg. Felvételinél is sokat ért 40 pontot.
Amúgy kereken 40 000 HUF volt 2010 őszén.De teljes körű véleményt ír, részletesen kikérdez, és Ő maga küldi el az ORSZI-ba illetve most már annak jogutódjához a véleményt, amely alapján kiállítják a hivatalos szakvéleményt-
Munkaalkalmasságinál csak korlátozottan használható, de egyetemen, főiskolán szóbelizhetsz e vélemény alapján nyelvvizsgán számítógéppel írhatod meg a levelet.
De ez a Trinitynél sajnos ma már semmit nem jelent 2008 óta Londonban is volt Rigó utcai vizsgáztatók ülnek és a TELC-nél is Németországban.
Válasz küldése