Oldal: 1 / 7

BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.23. 17:21
Szerző: bbt
Ezt a témát azért hoztam létre, mert kíváncsi lennék arra, hogy más intézményekben mi a gyakorlat,miután a Nevelési Tanácsadó megküldi a szakvéleményt. Itt most nem az egyéni fejlesztési tervkészítésére vagy a haladási napló vezetésére gondolok.
Sok információ birtokában vagyok és kíváncsi lennék, hogy mi a helyes, törvényileg megfelelő eljárási mód.
1.) Kell-e a szülőt egy határozatban- ami a szakvélemény alapján készül- tájékoztatni az igazgatónak, hogy gyermeke jogosult fejlesztő órára?
2.) Hogyan kell kezelni a hiányzásokat? Főként akkor, amikor a tanuló távolléte nem igazolt, egyszerűen csak nincs kedve megjelenni.
3.) Mikor fejleszthető a BTM tanuló? Én úgy tudom, hogy tanóráról nem lehet kivinni, a fejlesztés csak délután, órák után lehetséges.
4.)Milyen gyakran kell a szülőt tájékoztatni, illetve a szülővel konzultálni a gyermek fejlesztésével, fejlődésével kapcsolatosan?
5.)Ha a fejlesztési tervet 3 hónapra készítjük el, akkor 3 havonta kell a gyermekről írásbeli véleményt írni?

Válaszaitokat köszönöm!

Re: BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.23. 18:57
Szerző: hogabi
Kérdéseidre sorban:
1. nálunk a gyakorlat, hogy hozunk egy határozatot a szakvélemény alapján, melyre ráírjuk, hogy iskolánk fejlesztést tart és postázzuk a szülőknek. Ha kell tudok mintát küldeni
2.a fenti határozatra ráírjuk, hogy egy évben 3 napot hiányozhat igazolatlanul és ezt beleszámítjuk az osztály hiányzásba, de a gyerekkel is közöljük.
2. a szaktanárokkal megbeszéljük az ig. egyetértésével, hogy mely órákról lehet kihozni. /pl. ha idgen nyelv értékelése alól felmentett ki lehet hozni, ha csak nem ragadt valami a gyerekre hallás után, mert akkor maradjon benn, de ez vonatkozik a matekra is ha diszkalkuliás - akkor kijön/
3. szülői ért. fogadó óra vagy mikor szükség van rá. - mi digitális naplót használunk, így azonnal értesül a szülő mindenről. Van ingyenes diginapló ha kell valakinek szóljatok!
4. nálam úgy készül minden gyerekre a vélemény, hogy megfigyelem fejl. órákon, ha valami különlegeset, különöset észre veszek, akkor feljegyzem. Ugyanis van egy füzetem, - A/4-es -minden tanulóra 4-5 lap és folyamatosan írom. Így egy összképet kapok a gyerekről év végére.

Re: BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.24. 09:19
Szerző: Tittina
Kedves Gabi!
Először is szeretném megköszönni munkádat, amit itt a fórumon végzel, sokat tanultam már Tőled ! Milyen számítógépes fejlesztési tervet készítő programokat ismersz esetleg használsz? Tudom, hogy minden gyerek más-más, de egy táblázat, napló, néhány előre beírt mondat sokat segítene az adminisztrációs feladatok csökkentésében! Bármilyen tanács jól jönne, több mint ötven gyerek fejlesztési tervét kell elkészítenünk. Köszönöm: Kriszti

Re: BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.24. 11:44
Szerző: hogabi
Kedves Kriszti!
Köszönöm a dicsérő szavakat, de úgy gondolom ez a dolgom.
Nem használok külön programot, - bár van - hanem az általam feltett táblázatos fejl. tervet, ezt csak pipálni kell és ellenőrzésnél is elfogadják. (sajnos mások ezt úgy prezentálják, mint a magukét a forrás megjelölése nélkül)
http://fejlesztok.hu/segedletek/fejlesz ... -terv.html
De legújabban készítek egy mindent átfogó tervet és ami nem kell az adott gyerekre, azt törlöm. Ez a másik egyszerű módja.

Re: BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.24. 13:00
Szerző: henciduda
Én is a Gabi által említett fejlesztési tervet egészítettem ki, abból válogatom ki, ami az adott gyerekre vonatkozik óvodástól 4. osztályosig.

Egyéni fejlesztési terv- teljes.zip
Egyéni fejlesztési terv- teljes.rar

Re: BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.28. 22:41
Szerző: Tittina
Gabi! Kérhetnék egy mintát a szülőknek küldendő határozatból? Köszönöm Kriszti

Re: BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.29. 07:21
Szerző: hogabi
Kriszti! - magánüzenetben elküldtem ,bár a formáját elvesztette, de azt lényeg benne van.

Re: BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.29. 18:19
Szerző: Tittina
Azt szeretném még kérdezni, hogy a dokumentáció , hogyan történik, ha a gyereket kihozom magyar óráról, matekóráról. Nálunk egy osztálynaplóba írtam a magyar óra anyagát, matekét, amit részleges integrációban megtanítottam, ez volt délelőtt. Aztán a délutáni fejlesztőt meg a többi TÜ 357-be. Ez így szabályos? Köszi: Kriszti

Re: BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.29. 19:06
Szerző: hogabi
Kriszti!
Remélem sikerült kibogozni a küldött anyagot!
Ha a gyereket kihozod óráról, nyugodtan lehet az osztálynaplóba írni a tananyagot, van ott két vonal. /feleztek/ Ha az nem lenne elég, van a megjegyzés rovat. Láttam olyat is, hogy előre a hét elején beírták a megj. rovatba, hogy Pistike, 09.16. magyar: Anyám tyúkja.
Felesleges külön adminisztrálni, meg naplót vezetni, ellenőrzésnél bele lehet keveredni. A TÜ meg mindenképpen kell.

Re: BTM fejlesztéssel kapcsolatos teendők

Elküldve: 2012.08.29. 21:40
Szerző: Tittina
Gabi! Köszönöm a válaszodat! BTM-es tanulót is lehet részleges integrációban oktatni, vagy csak SNI-t. Mi eddig csak SNI-t emeltünk ki óráról.
Köszi : Kriszti


Köszönöm a határozat mintákat! Eligazodtam rajta!