Meixner helyett Mozaik

Minden téma, gond, probléma megbeszélése ebben a topic-ba.
Avatar
Bonita

Meixner helyett Mozaik

Hozzászólás Szerző: Bonita »

Kedves Kollégák!

Településünkön az idei tanévben az iskolák nagy része váratlanul átváltott az 1. osztályos tankönyvcsaládnál a Meixner módszerről a Mozaik-féle olvasástanításra. Az iskolaelőkészítést a nagycsoportosok számára a Meixner módszerhez adaptálva végeztük, így a sokkal magasabb anyanyelvi elvárásokat támasztó Mozaik módszer váratlan bevezetésével gyerek- és szülőhadak sírnak, kínlódnak. (Hosszú szavak hanganalízise (pl. kerékpár) már az olvasókönyv 9. oldalán, stb.)

Utánajártam, mi lehetett az oka a változásnak. Kiderült, hogy a Meixner tankönyvcsalád nem került fel időben a megrendelhető tankönyvek listájára, s csak azok az iskolák rendeltek belőle, akiknek volt bátorságuk a határidő letelte utáni rendelésre, mivel mindenáron ragaszkodtak a Meixner módszerhez. Mivel az állam ingyen adta a tankönyveket, az olvasókönyveket tanév végén le kell adni. A rendelet értelmében állítólag 4 évre előre elkötelezte magát minden iskola az idén szeptemberre megrendelt tankönyvcsalád mellett (1. osztályos tankönyvcsomag). Ennek következtében várhatóan városunkban (de akár országosan is) tömeges "ál-lakcímváltozások" lesznek jövő szeptemberben, és sorbanállás lesz a "meixneres iskolák"-ba való felvételért. Nem feltétlen lehet előre sejteni, lesznek-e anyanyelvi nehézségei a gyerekeknek, ezért a szülők igyekeznek olyan olvasástanítási módszert választani, ami biztos sikert ígér.

Nem is értem... A Meiner módszer 1. osztályban történő alkalmazásával közel homogénné lehetne tenni az osztályok anyanyelvi szintjét, és az olvasás-írás képességét. Utána jöhetne bármely más tankönyvcsalád a tanító kedve szerint. Stabil lenne az alap. Hogyan történhetett ez meg? Óriásivá fog nyílni az "olló" gyerek és gyerek között. Jönnek a pszichoszomatikus tünetek, önbizalomhiány..

A Mozaik tankönyvcsalád véleményem szerint a tehetséges és problémamentes gyerekek partnere a tanulásban.

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre!

Üdvözlettel: Bonita
Avatar
deomair

Re: Meixner helyett Mozaik

Hozzászólás Szerző: deomair »

és problémamentes gyerekek partnere a tanulásban ?
Válasz küldése