Munkaterhelés 2013. szeptemberétől

Minden téma, gond, probléma megbeszélése ebben a topic-ba.
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1423
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Munkaterhelés 2013. szeptemberétől

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Munkaterhelési elvek 2013. szeptember 1-jétől

1. A pedagógusok (kötelező) óraszáma

A vezetők kivételével kötelező óraszám jogi értelemben nincs. A köznevelési tv. 62. § (6) bekezdése szerint a munkaidő 55-65%-ában foglalkozások megtartása rendelhető el (ez heti 22-26 óra). Javaslom, hogy a (korábban kötelező óraszámnak nevezett,) heti rendszerességgel megtartott, tantárgyfelosztásban szereplő óraszám 22-24 között legyen, a kívánatos célszám 24 óra. Lehetőség szerint ne állítsuk be 26-ra az órarendben szereplő órák számát, mert akkor nem tudunk lehetőséget biztosítani korrepetálási, felzárkóztatási, tehetséggondozási, stb. feladatok rendszeres elvégzésére, hiszen a felső határ 26 óra. A szakos megoszlás és terhelés alapján elvileg lehetséges a maximális 26 óra tanítási órával történő kitöltése, ebben az esetben azonban nem marad lehetőség a pedagógus egyéb rendszeres foglalkozásokkal történő megbízására.

2. A pedagógusok egyéb rendszeres feladatai

Lehetőleg heti 2 órát tervezzünk minden pedagógus számára a kötelező és választható tanítási órákon túli feladatok ellátására: szakkör, korrepetálás, tehetséggondozás, sport- és kulturális események szervezése. Ezeket a feladatokat a tantárgyfelosztás „kötelező óraszámok” feletti rovatában szerepeltetni kell. Az 1. és 2. pontban szereplő, tehát a tanítási órák és más rendszeres órarendben szereplő órák összege tehát nem lépheti túl a 26-ot, de a kívánatos terhelést – az egyenlő munkaterhelés érdekében – heti 26 órában határozzuk meg.

3. A pedagógusok heti 32 órás kötött munkaidejének tervezése

A köznevelési tv. 62. § (5) bekezdésének 2013. szeptember 1-jétől hatályos rendelkezései szerint a munkaidő 80%-át a munkahelyen kell tölteni, ez – teljes munkaidős alkalmazás esetén – heti 32 órát jelent. A 45 perces tanítási órákat a szünettel, az óra előtti és utáni teendők elvégzéséhez szükséges idővel 1 óraként kell beszámítani. A heti 32 óra kötött munkaidőből le kell vonnunk az 1. és 2. pontban szereplő órarendben szereplő óraszámot, amely optimális esetben 26 óra, tehát 26 óra foglalkozás elrendelése esetén további heti 6 óra kötött munkaidőt kell (egyénenként) elrendelnünk a pedagógusok számra. A heti kötött munkaidőnek az elrendelt foglalkozásokon túli (általában heti 6 órányi) részében a következő feladatoknak az iskolában történő ellátását lehet elrendelni:
· eseti helyettesítés, tanulók felügyelete, tanulókíséret
· eseti tanulói foglalkozások, tantárgyfelosztásban nem szereplő korrepetálás, tehetséggondozás, felzárkóztatás, nyelvvizsga-előkészítés, stb.
· osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői, gyermek- és ifjúságvédelmi, diákönkormányzati feladatok ellátása[
· felkészülés a másnapi tanítási órákra, dolgozatjavítás
· kísérletek, a tanítás során alkalmazott eszközök összeállítása, kipróbálása
· részvétel a nevelőtestület, munkaközösség értekezletein, megbeszélésein
· az intézmény igazgatója által elrendelt eseti feladatok elvégzése
· a tanulók számára rendezett sport-, kulturális, ünnepi stb. rendezvények szervezése, az azokon történő részvétel
· adminisztráció, tanügyigazgatási feladatok ellátása

Az igazgató 2013. szeptember 10-ig minden pedagógus számára írásban jelölje ki a heti 32 óra munkaidőt, határozza meg a 32 óra kötött munkaidő részeinek és felhasználási módját a konkrét foglalkozások megjelölésével. Szükség esetén tanév közben a kijelölést módosítani lehet.

[1] A K.t. 1. sz. mellékletének II. része 7. pontja 2013. aug. 31-ig írja elő azt, hogy az osztályfőnökök, munkaközösség-vezetők heti óraszámának teljesítésében 1-1 órát be kell számítani, a Nkt. előírása ilyen rendelkezést nem tartalmaz, azonban 20-60eFt-ra emeli az of-i, míg 10-20eFt-ra a mk-vezetői pótlékot.

Forrás: Petróczi Gábor igazgató, tanügyigazgatási szakértő
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Munkaterhelés 2013. szeptemberétől

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Én is olvasom Petróczi úr írásait. Információi hasznosak, szükségesek. Viszont célzott rá, hogy az sni, btm kérdésben tájékozatlan. Bár van táblázata a fejlesztő foglalkozásokat illetően, de a jövőt homály fedi (???)
Dóri
Avatar
catmitelton

Re: Munkaterhelés 2013. szeptemberétől

Hozzászólás Szerző: catmitelton »

tanítás során alkalmazott eszközök összeállítása, kipróbálása????
Válasz küldése