Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
Hajni

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: Hajni »

Tisztelt Fejlesztők!
Azért fordulok Önökhöz, hogy 8 és fél éves második osztályos gyermekemmel kapcsolatban tanácsot kérjek Önöktől.
A gyermek kedves , segítőkész , jó köszönő , imád rajzolni, ebben teljesen el tud merülni, de a tanulással állandóan bajlódunk, mert állandóan noszogatni kell, hogy csinálja a rá kiosztott feladatot. Mind otthon mind az iskolában is ez a jellemző rá, a tanár kiadja a feladatot a többiek nekiállnak, Ő meg csak mereng magában, majd amikor a tanár többször figyelmezteti akkor nekiáll. A figyelmét is rendkívül könnyű elvonni a végzett feladatról. Az összes tanárnak ez a problémája vele, hogy nem figyel, ha felszólítják rendszeresen nem tudja hogy hol tartanak.
A tanulmányi eredményei nem rosszak, a matematika nagyon jól megy neki, és a tanárok elmondása alapján a matekdolgozatoknál annyira rá tud koncentrálni a feladatra, mintha egy burát húznának rá, kizárja a külvilágot annyira dolgozik.
A magyar dolgozatoknál viszont annyira figyelmetlen , hogy teljes feladatokat képes kihagyni és ez eredményezett pár rossz dolgozateredményt .
Azt szeretném kérdezni , hogy ezek alapján mit javasolnak:
-Vigyem el a gyermekemet nevelési tanácsadóba és kérjem szakember segítségét?
- Esetleg léteznek olyan gyakorlatok , módszerek, melyek segítségével fejleszteni tudom a gyermekem ez irányú képességei?
Válaszukat előre is köszönöm, üdvözlettel: Merena Hajnalka
Avatar
g.krisztina

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: g.krisztina »

Kedves Fejlesztők!

Történetünk a következő.
A most 12 éves fiam bal kézfej hiányával született. Az óvodában semmilyen fejlesztést nem kapott. Az óvónők úgy engedték el a gyereket iskolába, hogy az iskolaérettségi tesztet sem tudták megcsinálni vele. Arra hivatkoztak, hogy "nem tudták leültetni a gyereket". (4 évet járt a gyerek óvodába, de mindig azt mondták, hogy semmit nem tudnak kezdeni vele, semmiben nem hajlandó részt venni stb., hozzáteszem az óvónő sem volt 100-as, mert az emberábrázolásnál kiküldte a gyereket a tükörhöz, hogy nézze meg magát, és utána rajzolja le. Pedig az volt "csak" a baj, hogy a gyereknek magasabb volt az IQ-ja, mint a vele egykorúaknak, ez később derült ki, amikor bekerültünk a Nevtanba.)
Az iskolában azonnal észrevették, hogy nagy problémák vannak a gyerekkel. Bekerültünk a helyi Nevtanba, ahová évekig jártunk. Itt kiderült, hogy a gyerek bal kezes lett volna (de mivel ez a kézfeje hiányzik így kénytelen volt mindent jobb kézzel csinálni). Az is kiderült, hogy a csecsemőkori idegrendszere sem zárult le. Erre a fejlesztést megkaptuk. Állítólag "rendeződött".
Jelenleg a szakvéleményben a külalakjára kaptunk felmentést. Sajnos mostanra azt mondták, hogy az iskolai fejlesztőn kívül másra nincs szüksége.
A helyzet jelenleg az, hogy alsó tagozatban 4,5 volt az eredménye. Most ötödik osztályban pedig rohamosan csökkent (majd egy jegyet romlott).
Amit még tapasztaltunk, hogy mostanra mivel szinte mindent egy kézzel csinál ez által nagyon kemény-erős lett a jobb keze. Az írás külalakja olyan szinten "romlott", hogy már elolvasni sem lehet. Ez egy-egy dolgozat esetében a tartalmát is lecsökkenti a gyereknek. (Pedig a tudása megegyezik egy 5-t író gyermekkel. Ezt sajnos lelkileg érzékeli is a gyerek.) A dolgozatából látszik, hogy legalább két gondolattal előrébb jár, mint ahogyan azt le tudja írni.
A suliban a tanárok pozitívan állnak a gyerekhez, és maximálisan segítik. Azt mondják, hogy vannak dolgozatok, amiket kötelezően meg kell írnia.
Azt szeretném megkérdezni, hogy tud valaki valamilyen ötletet adni ebben a helyzetben? Akár a későbbiek (továbbtanulás) is.
Előre is köszönettel,
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 670
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: Dóri »

A külalak a legkevésbé fontos az előmenetel szempontjából. (Talán a rendezettség számit.)
Az nagyon jó, ha a tanárok pozitivan állnak a problémához. Akkor biztosan elfogadják, ha elektronikus úton késziti el a feladatok egy részét. A kész munkát bemutatja, átküldi, kinyomtatja stb. Tudnék mondani olyan iskolát, amelyik már évekkel ezelőtt élt ezzel a lehetőséggel.
Üdv, Dóri
Avatar
g.krisztina

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: g.krisztina »

Kedves Dóri!
Köszönöm válaszodat, de sajnos a rendezettség is nagy probléma.
Lehet, hogy felsőbb iskolában jobban preferálják az elektronikus úton elkészült feladatokat, de azok valószínűleg házi feladatok/dolgozatok.
Általános iskolában a dolgozatokat, kézzel kell megírniuk. Nekünk ez is problémát okoz. (És nem csak külalakban).
Természetesen érdekelnek az iskolák. (Küldheted privibe is.) Minden tanácsot, ötletet szívesen veszek.
Avatar
panka123

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: panka123 »

Kedves Fejlesztők!
Bocsánat, de igazán nem találok senkit, aki válaszolni tudna pár kérdésre. A történet röviden:
Van egy 7 főből álló SNI csoportom, átnéztem mindenkinek az SNI véleményét, még év elején.(most szeptembertől kaptam meg a csoportot).
Most szóltak, hogy szaktanácsadó látogatása várható. Átnéztem újra a papírokat, és ekkor vettem észre, hogy 2 tanulónak eltérő tanterv szerint kellene tanulnia. Én erről nem tudtam, átsiklottam felette, annyira a bizottság által írt javaslatokra koncentráltam. Mit kell most tennem? Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az első évem, mint magyartanár, és tapasztalatom nincs. Kollégákat kérdeztem, ők azt mondtak ez a 2 tanuló integrált, de nincs külön tankönyvük ilyesmi. Mi a teendő? Hálásan köszönöm előre is segítségeteket és nagyon várom a válaszokat és javaslatokat,mert bevallom eléggé kétségbe vagyok esve. üdvözlettel panka
Avatar
Brigi

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: Brigi »

Sziasztok!
Gyakornok logopédus vagyok, felkértek ( közölték, hogy lesz) egy SNI-s autista gyermek fejlesztésére. Szeretném megkérdezni, vissza utasítható valahogy ez a felkérés? Tapasztalatom és gyakorlatom nagyon kevés, és 2 hete dolgozom úgy gondolom erre a feladatra még nem vagyok felkészülve. Túlvállalni sem szeretném magam az elején.
Avatar
rniki

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: rniki »

Tisztelt fejlesztők!
Mi most kezdtük a kálváriát.4,5 éves kisfiam előzetes diagnózisa figyelemzavar-hiperaktivitás autisztikus tünetek.A gondom hogy a spéci ovi szegreglt ahol jól érezné magát(mert kipróbáltuk)nem veheti fel ép értelemmel.A tömegben viszont ahol nem kapja meg a igénye szerinti figyelmet megőrül a gyerek.Mit tud javasolni? Miskolc mellett lakunk.
Avatar
AmySunon

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: AmySunon »

Kislányom 14 éves múlt (nyolcadikos). Alsó tagozatban kitűnően tanult, Bolyaikra járt (magyarra és matekra is....), nemzetközi szinten táncol, kiválóan zenél. Ötödiktől elkezdett romlani a tanulmányi eredménye (először nem csináltunk belőle nagy ügyet, mert nagyobbik gyermekemmel is így jártunk, aki pokoli másfél-két év után szépen összeszedte magát.) Kisebbik lányom azonban nem, egyre mélyebbre süllyedtünk, és végül idén (!) kiderült, hogy keresztdomináns, az olvasással és a számolással komoly nehézségei vannak (mindenféle könnyítéseket is kap), de el kellene kezdenünk fejlesztőpedagógushoz járni. (Az iskolait felejtsük el...) Epedve keresek egy fejlesztőpedagógust, aki vállalná őt, a legjobb lenne a XII. ker.-ben...
Előre is köszönöm.
Avatar
Richárd

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: Richárd »

Üdvözlök Mindenkit .
Elég nagy problémával fordulok hozzátok . Ami szerintem elég összetett a következő : Fiam 15 éves SNI minősítésű ,rész képesség zavarokkal pályaválasztás előtt vagyunk a jelentkezéseket le kellett adni a választott iskolába . a Fiam határozott elképzeléssel jelölt meg szakmákat. Közben kiderült ,hogy az ő minősítésével nem fogják felvenni sehova . Kértünk 3 hete felülvizsgálatot a pedagógiai szakszolgálattól az iskolával együtt( kértük az SNI kód megváltoztatását) az iskola segített megkaptuk az időpontot elmentünk pénteken . Megtörtént a vizsgálat behívtak minket szülőket , és azt az eredményt kaptuk ,hogy az SNI kódot nem változtatják meg mert a fiam teljesítménye nem teszi ezt lehetővé . A kód F 70. Kimondták ,hogy a fiam "értelmi fogyatékos " szerintük . Bár lehet hogy szerintetek elfogult vagyok egy kicsit a Fiammal szemben de amikor elkezdte az a két "hölgy " a mondandóját úgy kezdték hogy milyen jól nevelt, könnyen tanítható stb stb de hozzátették hogy IQ nagyon alacsony és erre alapozzák a diagnózist.Évről évre csökken az IQ a felmérések alapján amit mi nem értünk . ( 2005 IQ 107-97 ;2011 IQ 72; 2012 IQ 70 ; 2016 IQ 68; 2017 IQ 58 ) Kérdésünkre,hogy hogyan tudnánk segíteni neki az volt a válasz,hogy sehogy mert ő már 15-16 éves korban már nem fejlődik tovább . Kérdezem Én ha egy 15 éves fiú határozottan tudja mi szeretne lenni az életben(évek óta tudatosan készül a jövőjére ezért tanul) -szakma stb- akkor én mit csinálhatok ebben a helyzetben mert csak 1 iskola van aki fogadhatja de az építőipar amit a fiam nem akar , mert járműfényező szeretne lenni .A szakiskola igazgatójával beszélgetve a nyílt napon megmutattam neki az előző szakvéleményt és ő azt mondta hogy az előírt sni segítséget(matekórán számológép használat,hangos olvasás mellőzése,helyesírás felmentés,szóbeli számonkérés,idegen nyelv felmentés)ők is tudják biztosítani és nem látják( a szakértői vélemény alapján)indokoltnak az F 70-es kódot.
1 kérdés: Hallottam egy olyat hogy az iskola igazgatót -szakiskola- keressük meg és kérelmezzük az egyedi elbírálást a felvételinél.
2 kérdés : Nem fogadtuk el a "szak"szolgálat véleményét mi a következő lépés .
Nagyon el vagyunk keseredve , szeretnék segítséget kérni . Mit tehetünk . Vagy törődjünk bele amit nem szeretnénk .
Köszönöm Richárd
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1241
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Richárd!

Privát üzenet ment!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Válasz küldése