felmentés
felmentés
Kedves mindenki!
Egy középiskolában dolgozom fejlesztőpedagógusként. Egy kérdésem lenne.
Mit jelent a következő szakértői véleményben leírt mondat: "...értékelése és minősítése alóli felmentésére nincs mód, mert a tanuló esetében a felmentéshez elengedhetetlen törvényi kritériumok nem valósulnak meg." ?? Erre a szakszolgálat azt a választ adta, hogy mivel a gyermek IQ-ja átlag alatti, így nem kaphat felmentést. Viszont én erre semmilyen törvényben, rendeletben nem találtam utalást!
A segítségeteket kérem!
Diána
Egy középiskolában dolgozom fejlesztőpedagógusként. Egy kérdésem lenne.
Mit jelent a következő szakértői véleményben leírt mondat: "...értékelése és minősítése alóli felmentésére nincs mód, mert a tanuló esetében a felmentéshez elengedhetetlen törvényi kritériumok nem valósulnak meg." ?? Erre a szakszolgálat azt a választ adta, hogy mivel a gyermek IQ-ja átlag alatti, így nem kaphat felmentést. Viszont én erre semmilyen törvényben, rendeletben nem találtam utalást!
A segítségeteket kérem!
Diána
- hogabi
- Moderátor
- Kapcsolat:
Re: felmentés
Kedves Diána!
Kérdésem: ha az IQ-ja átlag alatti, hogyan került középiskolába?
Kérdésem: ha az IQ-ja átlag alatti, hogyan került középiskolába?
Gabi
"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Kedves Gabi!
70 és 80 közötti IQ-ról beszélek, ami határövezet; igen alacsony, de nem értelmi fogyatékosság. Miért ne tanulhatna középiskolában?
70 és 80 közötti IQ-ról beszélek, ami határövezet; igen alacsony, de nem értelmi fogyatékosság. Miért ne tanulhatna középiskolában?
- hogabi
- Moderátor
- Kapcsolat:
Akkor ellentmondásos a dolog! Nem veled akarok vitázni, hanem aki a szakvéleményt adta.
Ha középiskolába jár - mert járhat, én is fejlesztettem 9 évig középiskolában - akkor ugyanazok a jogok megilletik, mint a többi gyereket!
Tehát kaphat felmentést!
Én azt javasolom, hogy vedd fel a kapcsolatot a szakértőivel és beszéld meg velük. De előtte mindenképp az igazgatóval!
Ha középiskolába jár - mert járhat, én is fejlesztettem 9 évig középiskolában - akkor ugyanazok a jogok megilletik, mint a többi gyereket!
Tehát kaphat felmentést!
Én azt javasolom, hogy vedd fel a kapcsolatot a szakértőivel és beszéld meg velük. De előtte mindenképp az igazgatóval!
Gabi
-
- A felmentés BTMN diagnózis mellett adható
- A BTMN 85<IQ nál adható
- 85>IQ esetén tanulási gyengeségről beszélünk, nem tanulási nehézségről (nem BTMN). Ez a legrosszabb kategória a véleményem szerint.
- A BTMN 85<IQ nál adható
- 85>IQ esetén tanulási gyengeségről beszélünk, nem tanulási nehézségről (nem BTMN). Ez a legrosszabb kategória a véleményem szerint.
Köszönöm Dóra a választ. Meg tudnád esetleg mondani, milyen törvény illetve meghatározás alapján írtad ezt?
Tanulási gyengeség esetén nem adnak tantárgyi felmentést és fejlesztésre sem jogosult, ebben az esetben a képességeknek megfelelő iskolaválasztást javasolják. Volt ilyen tanítványom, az ő esetében egyértelműen ráírták a szakvéleményre, hogy tanulási gyengeséggel küzd, végül átiratkozott szakiskolába a tanuló.
- zsoltzsolt
- Kapcsolat:
Szerző: szekeresdora79 » 2016.06.13. 19:51
- A BTMN 85<IQ nál adható -->????????
Hát ez több sebből vérzik. Elég baj lenne, ha számok alapján minősítenénk gyerekeket.
- A BTMN 85<IQ nál adható -->????????
Hát ez több sebből vérzik. Elég baj lenne, ha számok alapján minősítenénk gyerekeket.
Thén Zsolt
elnök, Magyar Fejlesztőpedagógusok és Gyógypedagógusok Nemzetközi Szakmai Egyesülete
elnök, Magyar Fejlesztőpedagógusok és Gyógypedagógusok Nemzetközi Szakmai Egyesülete