Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Látogatóink kérdéseinek létrehozott fórum.
Avatar
zsoltzsolt

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Zsuzsa!

Nem teljesen tehetnek meg bármit, de itt pl. a nevtannak is kötve a keze (bár ilyenkor egy telefon az iskola vezetőjének sokszor megoldja a gondot, nem egy esetben volt már rá példa)
.. de megértem elkeseredését.
Mert ha szigorúan nézzük, akkor
a nem körzetes iskola nem köteles felvenni,
a nevelési tanácsadó nem köteles iskolát javasolni (meg se teheti, max olyan intézményt javasol a szakvéleményében, ahol megoldható a gyermek logopédiai ellátása),
a Bizottság már nem köteles fogadni, hisz a gyereknek nincs SNI-s státusza...
de, hát vannak emberi tényezők, de azt senki nem hajlandó meglépni
Avatar
zsuzsa08

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: zsuzsa08 »

Kedves Zsolt!

Sajnos az emberi tényezők és a "megkötött kezek" miatt mégis az a végeredmény, hogy bármit megtehetnek, ha a kedvük úgy tartja, mint ahogy a mi esetünk mutatja. Úgy tűnik, hogy a mi kerületünkben ezek az emberi tényezők nem léteznek, csak lelketlen hivatalnokok, akik nem foglakoznak azzal, hogy milyen lelki sérüléseket okoz egy kisgyermekben az ő ügyintézésük.
Sajnálom, hogy nincs megoldás, csak a kiszolgáltatottság.
Úgy tűnik, hogy ebben a témában Ön az egyetlen lelkiismeretes ember, sajnálom, hogy nem az Ön körzetébe tartozunk.

Köszönettel
Avatar
kittu20

Nevelési Tanácsadók

Hozzászólás Szerző: kittu20 »

Üdvözlöm! segítségüket szeretném kérni abban, hogy kislányom idén tölti be a 6. életévét és iskola kötelessé válik. Az ovoda meg mi szülők is ugy gondoltuk hogy iskola érett, de szerettünk volna egy megerősítést kapni a nevelési tanácsadótól. Sajnos nem sikerült kislányomnak, mert olyankoat állítottak amiket mi is meg az ovónők is tudjuk , hogy nem igaz. A kérdésem az lenne, hogy a szakértői vélemény ellenére dönthetek-e úgy hogy még is viszem iskolába, vagy mi ilyenkor a teendő, hogy vihessem iskolába.Köszönöm válaszát
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1241
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Anyuka!

Beszéljen az óvónővel és NE VIGYE vizsgálatokra a gyereket! Rakja el a papírt és ne vegye elő soha többet!

Jogszabályi vonatkozások

A 2013. január 1-én hatályba lépett jogszabályok szerint azokat a gyermekeket kell beíratni az iskolába, akik augusztus 31-ig hatévesek lesznek.
A 2017/18-as tanév szeptemberétől tehát azok tankötelesek, akik 2011. szeptember 01. előtt születtek, hiszen 2017. augusztus 31-éig betöltik 6. életévüket.
Az új törvény alapján az iskolakezdésről az óvodavezető dönt, illetve szükség esetén (pl. ha véleménykülönbség van a szülő és a pedagógus között; nehezen ítélhető meg a gyermek fejlettsége; vagy halasztott iskolakezdés után további egy év óvodai nevelés látszik szükségesnek) kezdeményezi az iskolaérettség megállapítását.
Az iskolaérettségi vizsgálat kezdeményezője az óvoda vagy az iskola vezetője, továbbá a szülő is lehet. (45.§(4) c).
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
Marcell

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: Marcell »

Üdvözlet!

Valószínűleg rendhagyó lesz a kérdésem, ugyanis ellentétben azzal, hogy a nevelési tanácsadó általában visszatartja a gyermekeket a szakvélemény alapján az iskolakezdéstől, nálunk egy egészen más eset áll fent.
Nem szeretném nagyon hosszúra a történetet, de elég kacifántos a helyzetünk jelenleg.
Kisfiam most töltötte be a 6. életévét, tehát elméletben iskolába mehet.
A szokásos iskolaérettséggel kapcsolatos elbeszélgetésen az óvónők felvetették, hogy komoly hiányosságokat állapítottak meg nála a nagymozgásokkal kapcsolatosa, de általánosságban véve a mozgás területén vannak komoly problémák. Az intelligenciája rendben van, ezeket az akadályokat jól vette, bár a koncentrációja rövidtávú.
Bevallom , nagyon meglepett minket a dolog, mivel mozgékony energikus kisgyermek- a harmadik gyermekünk,aki kicsit később érkezett (39 évesen szültem), nem könnyű szülés után, 3 héttel korábban. Normálisan fejlődött minden a maga ritmusában zajlott , semmi rendkívülit nem vettünk észre.
Tehát a javaslatuk alapján elvittük egy TSMT szűrésre, ami százalékos megállapítást tesz 4 fontos területen. Egészen megdöbbentően rossz 18%-os eredméynt kaptunk a mozgásos területen. Egyéb területeken is vannak elmaradások, az értelmi felmérés jó eredményt hozott, a koncentrációja viszont nem megfelelelő, az idegrendszeri fejlettsége le van maradva a társaitól.
Nem mászik magasra, nem tud biciklizni, nem váltott lábbal lépcsőzik, stb..
Ezzel párhuzamban voltunk a a védőnőnél a 6 éves státusz vizsgálaton, amin az a gyanú merült fel. hogy a gyermekünk nem lát jól. Ez egy újabb váratlan sokk volt, de másnap azonnal a szemészeti szakrendelésen kezdtünk,a hol nem csak megerősítették ezt a gyanút, de kiderült, nagyon komoly veleszületett szembetegséggel van dolgunk, gyakorlatilag nincs éleslátása. Azóta ezt már 3 orvos erősítette meg- sőt az egyik szemén a tompalátás is esetlegesen lehetséges. Nagyon nagy dioptriákat és speciális tengelyrendező lencséket kapott. Ezek megszokása hosszú hónapokba fog telni.
A TSMT tornát szinte napi rendszerességgel csináljuk, de a koordinációja elég problémás a látása miatt.
Ezek a problémák miatt már az első konzultáción az óvónők előreirányozták, hogy nem kellene még iskolába kezdenünk, fel kell zárkózni ezeken a területeken, maximálisan úgy gondolják- és ezzel azóta mélyen egyetértünk-, hogy maradnia kellene még az óvodában.
Tehát követező lépés a nevelési tanácsadó szakvéleménye volt.
Én vittem el a kisfiamat, végig vele maradtam a vizsgálatok alatt.
Első benyomásom az volt, hogy a kocka el van vetve, itt bármilyen eredméyn születik, iskolába fogják küldeni.
Az intézmény vezető végezte a vizsgálatot, és közölte, hogy manapság a szülők divatot csinálnak abból, hogy nem akarják iskolába engedni a gyereket. Kicsit megszeppenve álltam, de próbáltam elmondani a körülményeket. Már szóban ott elmondta nekem, hogy menni kell iskolába és beleírta a papírjaiba, hogy nem értek egyet ezzel.
Kioktató hangnemben közölte, hogyan kéne bánni a kisfiammal. Egy csendes ember vagyok, konfliktus kerülő, ezért én ehhez nem is fűztem semmit. Gondoltam, úgyis gyorsan belátja mi a valós helyzet.

Röviden: a vizsgálatok ugyanazokat a problémákat vetették fel, amiket már máshonnan is tudtunk, - dominancia hiánya koncentráció, bizonytalan térbeli mozgás, stb stb.
A szakvélemény amit megkaptunk ezeket hosszan sorolja, majd azt a megállapítást teszi, hogy menjen iskolába és kapjon fejlesztéseket az iskola mellet..
Az volt még benne, hogy augusztusban ismételjük meg a tortúrát az összes vizsgálatot, és majd akkor eldől megy, vagy nem megy iskolába.. Szeptember elsején indul az iskola, nem vagyunk beiratkozva sehova, nem tudjuk ballag vagy nem ballag az óvodából, nem tudjuk vegyünk-e felszerelést az iskolába , tehát lógunk a levegőben....
Nem szeretnénk ha menne még iskolába. Sokat tornázunk vele, jelenleg már a második, sajnos erősebb szemüvege van, de ez sem végleges még, és sokáig tart a látás tanulás, ahogy a szemész mondta. Valószínűleg a bal szemét takarni is kell, ez épp holnap fog kiderülni.
Természetesen kérvényt írtam a jegyzőnek, és az intézménynek,- miben mindent leírtam, csatoltam az orvosi papírokat, szűrések eredményeit, - de mivel a szakszolgálat vezetője maga készítette a szakvéleményt, egészen biztosan nem fogja magát felülbírálni..
Ma kaptam kézhez a jegyző levelét, aki azt írja menjünk augusztusban újra és akkor majd ő eldönti. Augusztusban? Ez valóban a gyermek érdekeit szolgálja?

Az a határozott véleményünk az óvodával együtt, hogy ez már hatalmi harc, egy" csakakzétis úgy lesz ahogy mi mondtuk" jellegű történet, ami a kisfiam sorsával játszik. Ő nekünk a legfontosabb, nem statisztikai adat és nem értjük az egészet.
Az óvónők azt mondták erre még nem volt precedens, és értetlenül állnak az ügy előtt. Fordítva szokott lenni, általában a szakszolgálat tartja vissza a gyerekeket. Így lehet a kisfiamnak egy több mint 8 éves csoporttársa aki egy fejjel nagyobb a többieknél- őt 2x tartották vissza. Egyszerűen nem értjük.
Sajnos úgy érzem ,illetve éreztem már akkor, hogy nem voltam szimpatikus a túlzott aggódásommal, hogy bent szerettem volna lenni - holott ez lehetőség a szülőknek. Nem zavartam, csendben leghátul ültem.

Kérdésem:
El kell-e fogadnunk a szakvéleményt, és mennie kell-e iskolába, vagy az intézményvezető dönthet- akinél bent jártam, és maximálisan azon a véleményen van amin az óvónők.
Köszönöm ha kapok egy megnyugtató választ.

Üdvözlettel: Krisztina
Avatar
peva

Re: Nevelési Tanácsadók felügyeleti szerve

Hozzászólás Szerző: peva »

Kedves Krisztina!
Ha a gyermeke nem tölti be 2017. aug 31-ig a 7. életévét, akkor az óvónők is javasolhatták volna az óvodai szakvéleményben az iskolakezdés halasztását. Azaz óvodai javaslatra is maradhatna óvodában az Önök egyetértésével. Nem lehetne-e ezt "kivitelezni" utólag?
Ettől függetlenül a fennálló problémák és a fejlesztés előírása miatt szakértői vizsgálata szükséges volt, de nem lett volna fontos az iskolaérettség megítélése miatt kezdeményezni (csak akkor, ha a 7. életévét betöltené aug 31-ig).
De tévedhetek, mindenképp más kollégák véleményét is vegye figyelembe ezen a fórumoldalon.
Üdvözlettel: P. Éva
Válasz küldése