Tanítási/tanulási módszerek

Avatar
Dóri
Hozzászólások: 670
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Ti milyen módszereket használtok a fejlesztés során?
Ismeritek a kooperatív technikákat?
Vagy a hagyományos módszereket részesítitek előnybe?
Esetleg mindkettőt?
Engem nagyon érdekelne. (Lehet, hogy másokat is.)
Dóri
Avatar
borijuco

Re: Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: borijuco »

Kedves Dóri!
A kooperatív technikák és a differenciált tanulásszervezés nálunk nélkülözhetetlen, mivel nagyon sok gyerek jár 1-8 osztályig fejlesztésre, egy-egy órán előfordul, hogy 6-8 gyerek is van, különböző korcsoportból. szerencsés esetben hasonló problémákkal. Ezért nagyon fontos, hogy több szinten, párhuzamosan tudjak velük dolgozni. Időnként még számítógépet, projektort is használok, hogy még több formában tudjam őket foglalkoztatni. Ha érdekelnek az ezzel kapcsolatos technikák, módszerek szívesen küldök olyan anyagokat, ahol ezek vannak összegyűjtve, bár az elméletet mindig a saját arcunkra kell faragni, de számomra nagy segítség, hogy csoportban, párban tudom őket foglalkoztatni, és ez időnként még egymástól tanulással is kiegészül. Írd meg az e-mail címedet és küldök néhány összefoglalót ahol az alap technikák leírásai vannak összegyűjtve!
Üdv Jucó
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 670
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Szia Jucó!
Ismerem a kooperatív technikákat, és nekem is nagyon bevált. Talán azért is jönnek a gyerekek olyan szívesen, mert itt nálam aktív életet élhetnek, és a páros/csoportos együttműködés nagyon bejön nekik. Még a gyengébben is bontakoznak, levetik gátlásaikat, meg mernek nyilatkozni. Szóban és írásban is.
Sajnos azt látom, hogy a tanárok általában nehezen váltanak. Sőt. Nem váltanak. Bocsánat: nem váltani kellene, hanem a meglévő repertoárt kiegészíteni.
Az elutasítás indoka: te meg tudod csinálni, mert nálad kevés a gyerek.
Pedig, hát osztályszínten lenne igazán értelme.
Az integrált oktatásban is nagyon sok interaktív technikát lehet hasznosítani. Amiből az sni-k is jól jönnének ki. Remélem, valaki ilyen helyzetről is ír.
Egy kis szakmai megújulás mindenkinek jól jön.(Hiába, ez a S.Kagan nagy ember.)
Dóri
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1241
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Sziasztok!
Így igaz Dóri, nehezen váltanak. Az újat nem szívesen alkalmazzák vagy tanulják.
Én mindkettő módszert alkalmazom, mivel van, hogy 6-8 gyerek is van nálam. Nagyon szeretnek csoportokban dolgozni.
Kevés gyerek? Éppen nagy létszámnál alkalmazható legjobban a kooperatív technika!
Jucó! Az anyagot nem lehetne feltenni az oldalra? Persze, mindenképpen át kell szabni nem vitás.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
borijuco

Re: Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: borijuco »

Puszi nektek!
Én nagy fába vágtam ezen a területen a fejszémet, az iskola vezetés felkérésére tréning jellegű továbbképzéseket csinálok a tantestület tagjainak, ahol olyan jellegű feladatokat játszatok a tanárokkal, amiket a gyerekek is szoktak, és ahogyan nekik is kellene ezeket a technikákat alkalmazni a tanórai folyamatokban. Szerencsére itt náunk nagyon vevők erre, és egyre többen látják, hogy mit és hogyan kellene csinálniuk. Kéttanáros modellben az alsósoknál fejlesztő tanórákat is tartok a tanítókkal, ami a játék időben zajlik. Itt olyan csoportmunkákban dolgozunk, ami az alsósok fejlesztéséhez járul hozzá, itt már differenciált feladatokra is lehetőség van a gyerekek fejlettségéhez igazodva. Itt is nagyon aktívak a tanítók, rendszeresen jönnek konzultálni, előre megtervezzük a játékokat, csoportra és akár személyre szóló feladatlapokat is állítunk össze. Nagyon nehéz, de rendkívül hatékony munka ez, mivel szívemet melengető, ahogy az eddig frontális munkában gondolkozó pedagógusok ráéreznek a csoportmunka adta lehetőségekre, és egyre nagyobb fantáziával és lelkesedéssel alkalmazzák azokat. Biztos, hogy ez már túllép a fejlesztő pedagógus munkakörén, de azt gondolom, hogy az egyre nagyobb számban megjelenő SNI-s és BTM-s gyerekek érdekében ez nélkülözhetetlen!
Jó munkát mindenkinek! Gabi én azt gondoltam, hogy átküldöm hétfőn neked az anyagot, és a zárt részben szívesen a tagok rendelkezésére bocsátom! Most vidéken vagyok és hétfőn leszek a saját gépemnél akkor küldöm!
Jucó
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 670
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: Dóri »

Szia Jucó!
Nagyon klassz dolgokat írtál. Milyen jó ez a haladó tantestületi szellem. Irigyellek.
Nemrég voltam egy továbbképzésen, ahol szintén csoportmunkában mutatták be a különböző módszereket. (kicsit büszke voltam arra, hogy ezeket mind ismerem és csinálom is.)

Azzal viszont nem értek egyet, hogy miért a zárt részben kell ezeket a módszereket tárolni?
Nem az a célunk, hogy egymást (és a gyerekeinket) segítsük?
Mindenesetre nekem is van egy anyagom, nemrég készítettem egy előadáshoz.
És szívesen megosztom azzal, akit érdekel.
Dóri
Avatar
beriari67

Re: Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: beriari67 »

sziasztok!
Engem is nagyon érdekelne ez a téma. Kérlek benneteket, ha lehetséges tegyétek fel!
Köszi nektek!
Avatar
borijuco

Re: Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: borijuco »

Kedveseim!
Azért az mindannyiunk számára egyértelmű, hogy az egyesület létrehozása, és a honlap üzemeltetése valamint az ide felrakott anyagok is sok-sok munkánkba kerülnek. Ahhoz, hogy ezt hosszú távon működtetni és finanszírozni tudjuk kellenek a tagok, akik legalább azt a minimumot befizetik, amiből gazdálkodni tudunk. A Zsolt Én és az elnökséget segítő többi alapító tag összedobta az alapítási díjat, létrehoztuk az egyesületet és ingyen és bérmentve elvégeztük az összes ezzel járó plussz munkát, hogy megteremtsük annak a korrekt feltételeit, hogy mi szakemberek ilyen színvonalon tudjunk egymással kommunikálni, szakmai eszmecseréket folytatni. Azt gondolom, hogy a 2000FT tagdíj senkit sem vág földhöz, de nekünk a sok apró díj adja az alapot a működés további finanszírozásához. Ezért szerintem legyen csak a tagok privilégiuma a magas színvonalú anyagokhoz való hozzáférés. Ha ti is be tudtok majd lépni ebbe a zárt rendszerbe meglátjátok mire gondolok!
Az említett anyagok ezért oda kerülnek majd fel az eddig már összegyűjtött többi hasznos infó mellé!!!
Üdv Jucó
Avatar
Viola

Re: Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: Viola »

Sziasztok!
Természetesen az világos, hogy minden ilyen anyag rengeteg munka eredménye. Én nagyon szívesen csatlakoznék, a tagdíjat is fizetném, ahogy illik, mert anyagiakkal nem mérhető a sok információ haszna, amit innét szereztem, és még többet szeretnék! :) A napi munkában nélkülözhetetlen a szakmai eszmecsere, fejlődni csak úgy lehet, ha tanulunk egymástól. Viszont úgy tudom, a csatlakozásra egyelőre még nincs mód, a honlapon lévő belépési nyilatkozat linkje sem működik.
Mi a teendő? Mikor lesz lehetőség belépni?
Üdvözlettel: Viola
Avatar
T-ONINLE

Re: Tanítási/tanulási módszerek

Hozzászólás Szerző: T-ONINLE »

Sziasztok!
Csatlakoznék Violához. Én is nagyon tartalmasnak, szakszerűnek ... tartom a honlapot, amely napra kész információkat is tartalmaz. Köszi az "üzemeltetőknek", és minden elismerésem. Szerintem aki böngészi, alkalmazza az ott olvasottakat szívesen befizetné a tagdíjat. Nekem sok segítséget és útmutatót adott a minden napi munkámhoz, ezután is szeretném igénybe venni.Ha van valami ötletetek, írjátok meg.
Válasz küldése