Autizmus

Avatar
xyzsuzsa

Autizmus

Hozzászólás Szerző: xyzsuzsa »

Kedves gyógypedagógusok!

A segítségeteket szeretném kérni!

Pest megyében hol találunk kifejezetten autista gyerekekre specializálódott pedagógust?
Egy 6 éves kisfiún és elkeseredett rokonain szeretnénk segíteni!

/Ezzel a témával kapcsolatos szakirodalmat szeretnénk még bővíteni, sajnos sokan sokfélét mondanak:-( /

Köszönöm válaszotokat!

Zsuzsa
Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1241
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: Autizmus

Hozzászólás Szerző: hogabi »

Kedves Zsuzsa!
Ezen a linken nézz körbe! Hátha.....
http://fejlesztok.hu/szakembereink.html?catid=4
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"
Avatar
Dóri
Hozzászólások: 670
Csatlakozott: 2008.02.28. 08:16
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Autizmus

Hozzászólás Szerző: Dóri »

http://www.autizmus.hu/
http://www.autista.info.hu/

Zsuzsa, Nézd meg ezeket. Itt biztosan találsz sgítséget.
Dóri
Avatar
zsoltzsolt

Re: Autizmus

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Zsuzsa!

A kérést pontosítani kellene kicsit.
Vagyis:
1., Volt-e már a kisfiú bármilyen vizsgálaton?
2., Kifejezetten az autizmusát vizsgálták-e?
3., Ha esetleg vizsgálták, írtak- e elő fejlesztést és meghatározták-e, hogy milyet, valamint hogy milyen végzettségű szakember lássa el
4., Intézményes oktatására/nevelésére van-e megjegyzés a szakvéleményben (feltéve, hogy van neki)? Vagyis beintegrálható?
5., stb, stb.

Azért is teszem fel ezeket a kérdéseket, és nemcsak Zsuzsának, mert ha segítséget szeretnénk, akkor pontosan írjuk le mi a problémánk.
Nem elég kiabálni, hogy fáj, fáj, hanem azt is, hogy mi és hol :)
Szóval csak pontos információk birtokában lehet pontos válasz kapni ill. adni.
Ahogy gimnáziumi biológia tanárom mondta:
"A természet hülye kérdésekre hülye válaszokat ad!"
:mrgreen:
(nem megsértődni,itt a kérdés nem hülye volt, csak hiányos, pontatlan :) )
Üdvözlettel:
Zsolt
Avatar
xyzsuzsa

Re: Autizmus

Hozzászólás Szerző: xyzsuzsa »

Jogos.
Válasz a kérdésekre:
1., Volt-e már a kisfiú bármilyen vizsgálaton?
Egyrészt a Pest Megyei Szakértői Bizottság, másrészt a Delej utcai Autizmus Kutatócsoport vizsgálja már kilenc hónapos kora óta.

2., Kifejezetten az autizmusát vizsgálták-e?
igen,az Autizmus Kutatócsoport vizsgálta, ők mondták ki az autizmus diagnózist."A" típusos autizmus.

3., Ha esetleg vizsgálták, írtak- e elő fejlesztést és meghatározták-e, hogy milyet, valamint hogy milyen végzettségű szakember lássa el----
A Szakértői Bizottság írja elő a fejlesztést. 9 hónapos kora óta részesül egyéni gyógypedagógiai fejlesztésben.A fejlesztést csak gyógypedagógus láthatja el. Szeretnénk olyat, aki látott már autista gyereket, bár ő nem tipikus autista (kommunikál, nem a sarokban ülős, pörgetős fajta, hanem hiperaktív sok viselkedésproblémával, agresszióval).A probléma még az, hogy a szülők nem tudnak külön fizetni a fejlesztésért , csak a Szakértői Bizottság pénze áll rendelkezésre. És Veresegyházra keresünk utazó tanárt, mert ott laknak, és az utaztatás is problémás.

4., Intézményes oktatására/nevelésére van-e megjegyzés a szakvéleményben (feltéve, hogy van neki)? Vagyis beintegrálható?
Nem integrálható a viselkedésproblémái, figyelemzavara miatt.Ebben a tanévben még biztos, hogy képzési támogatott marad, tehát egyéni fejlesztésére keresünk gyógypedagógust. Jelenleg foglalkozik vele egy hölgy heti 3x1 órában, mellé keresnénk heti 2x1 órára szakembert.

Előre is köszönöm a kedves segítséged/segítségeteket!
Egyébként én nem az édesanyja vagyok a kisfiúnak,hanem közeli rokona. Csak segíteni szeretnék, mivel nekik nincs net hozzáférésük.
Köszönöm, Zsuzsa
Avatar
Panni

Re: Autizmus

Hozzászólás Szerző: Panni »

Engem ez a mondat kissé elgondolkodtatóvá tesz. Szeretnénk olyat, aki látott már autista gyereket, bár ő nem tipikus autista (kommunikál, nem a sarokban ülős, pörgetős fajta, hanem hiperaktív sok viselkedésproblémával, agresszióval Hol van az leirva, hogy a tipikus autista nem kommunikál, sarokban ül pörgetős fajta? A másik 6 éves most és 9 hónapos kora óta vizsgálják ezt írtad ugye és még ezek után is meg kérdőjelezni az autista kutató csoport diagnózisát hát nem semmi. Azt meg tudod mondani, hogy milyen vizsgálaton vett részt a gyermek a kutató csoportnál? Itt gondolok pl. az ADOS vizsgálatra. Holot tudom, hogy nagyon nehéz elfogadni ezt a tényt. Az autisták többsége nem integrálható ezért van számukra kimondot autista jellegű intézmény. Én személy szerint láttam nem egy autistát foglalkozom is velük. Szivesen meg nézném azt a gyermeket, de sajna én Békés megyében vagyok. Még lenne egy pár kérdésem, ha feltehetem akkor létszives priváltban jelezni. A gyermek személyiség jogaira hivatkozva nem tehetem itt fel. Köszönöm
Avatar
Timcsi

Re: Autizmus

Hozzászólás Szerző: Timcsi »

Tisztelt Pedagógusok!

4 éves kislányomat tavaly júniusban vittem a SOTE Gyermekpszichiátriai osztályára, ahol négy napos megfigyelés után kimondták, hogy gyermekkori autizmusa van. Pest megyei településen lakunk, a helyi ovinak nincs lehetősége autisták befogadására. Kislányom beszél, de beszédelmaradása van, még beszédhibás, erős logopédiai segítségre lenne szüksége. Kislétszámú, integráló ovit javasoltak neki, ilyen van a közelben, de természetesen fizetős. Anyagilag ez nagyon megvisel minket, hiszen én nem tudok dolgozni menni, kishúga még nincs három éves, bölcsi nincs a környéken. Nagyobbik lányomnak egyéni fejlesztésre van szüksége, az ovi ugyan sokat segít a szocializálódásban, rengeteget fejlődött is a kislányom, de ez kevés sajnos. Hallottam valahol, hogy ilyenkor az Önkormányzatnak fejlesztő pedagógust kell (?) biztosítani a gyermek mellé, hiszen nincs megoldva az óvodai ellátása. Igaz ez? Van lehetőség állami támogatással fejlesztőt kérni autista gyermek mellé? Válaszukat előre is köszönöm!

Tímea
Avatar
driszko

Re: Autizmus

Hozzászólás Szerző: driszko »

El kellene menni a Pest Megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottsághoz. Ott előírhatják a fejlesztést, s akkor lehet menni az Önkormányzathoz, kérni az előírt fejlesztés biztosítását.

A 4 éves kislány beszédhibáját (pöszeség) én még nem kezelném, nehogy beszédgátlás alakuljon ki. Ráér 5 éves kora után. A lényeg, hogy beszéljen, mondatokban, nyelvtanilag helyesen.
Avatar
Timcsi

Re: Autizmus

Hozzászólás Szerző: Timcsi »

Kedves Adrienn!

Köszönöm szépen a gyors válaszát, el fogunk menni a Bizottsághoz. A fejlesztésen a logopédus hölgy is pont azt mondta, amit Ön, hogy direkt még nem lehet fejleszteni a beszédét, majd öt éves korától, addig a többi részképességét kell erősíteni/felhozni. Szerencsére nyelvtanilag helyesen beszél, már csak az egyes szám első személy hiányzik, de már az is alakul. Köszönöm még egyszer! Tímea
Avatar
Bebicske

Re: Autizmus

Hozzászólás Szerző: Bebicske »

Sziasztok!

Van egy nagyon kedves ismerősöm, akinek a 2 és fél éves kislányát fejlesztem. Merthogy autista gyanús (márciusban a Tanulási Képességet Vizsgáló Bizottsághoz mennek..). kérlek, segítsetek abban, hogy hogyan tudnám az 1 órában (amit náluk vagyok) "lekötni" a figyelmét? Azt hiszem, mostmár sokmindent kipróbáltam: rövid mese, mondókák, labdagurítás....de nem sok mindenre figyel. Az autista gyermekek fejlesztése terén nem vagyok nagyon jártas, de szeretnék többet tudni, és a segítségeteket kérni! Szívemen viselem a kislány sorsát!

Köszönöm szépen!
Válasz küldése