jobb-bal féltekei domminancia

Avatar
Emma

jobb-bal féltekei domminancia

Hozzászólás Szerző: Emma »

Sziasztok!

A véleményetekre lennék kiváncsi egy elsős kislánnyal kapcsolatban, több szem többet lát alapon. Szülő jelezte a problémát, miszerint a kislány gyakran kezdi az olvasást jobbról balra, betűket cserél (konzekvensen f-t, k-h, v-z), spontán írásában is előfordul a tükörírás, grafomotorikája gyenge.A kislány intellektusa átlagon felüli. Pillanatnyilag erősen túlterhelt (heti 10 különóra).
Megnéztem a kislány mozgásállapotát Lakatos Kati tesztjével és a következőket kaptam: ATNR leépült, STNR, TLR leépülőben, állásegyensúlya csukott szemmel nagyon gyenge, dominanciája egyértelmű jobb oldalt mutatott kéz-szem-fül-láb tekintetében is. A bukfence asszimetrikus volt bal oldalra, a grafesztéziánál a bal kezén sokkal jobb eredményt ért el (állásegyensúlynál nem volt számottevő különbség a két oldal között), mint a jobb kezén.Tapogatni bal kézzel tapogatott. A kettős taktilitásnál 3szor rontott, amikor arcot és kézfejet is érintettem.
Téri tájékozódásában egy-egy hiba volt az oldaliságot tekintve, térbeli tájékozódásnál volt több hibája (ceruzát belülre rakta, jobb kézzel tette a háta möge, fejére rakta), lateralitása jó volt. Mozgásállapota sem mutatott rendezett képet: nem számolt, helyváltoztatásokkal hajtotta végre a feladatokat, két és négyütemű mozgásai szétestek.
Ezek alapján azt gondolom, hogy a jobb féltekéje a dommináns - de a dominancia vizsgálatnál egyértelmű volt a jobb dominancia. Korábban olvastam egy cikket Szendi Gábortól, aki azt írta, hogy féltekei dominancia és a kézdominancia nem azonos időszakban alakul ki a magzati élet során, és ha bizonyos hatások csak a kézdominancia kialakulása után jelennek meg, kialakulhat a jobbféltekei dominancia jobbkezesség mellett is.
Nektek erről mi a véleményetek? Mozgásfejlődése elvileg rendben zajlott - de homályosak az emlékek...
A grafomotorikáját nem találtam problémásnak, de emberrajzán kezeket nem rajzolt - ezt inkább pszichés problémának tartom a környezetből eredően.
A szülőnek javasoltam mozgásterápiát (alapozó vagy TSMT, bár inkább alapozóra voksolnék) és szemészeti kivizsgálást és a terhelés csökkentését.
V-Z cserével találkoztatok már? Valamiféle optikai átfordítási probléma lehet?
Köszi
Emma
Avatar
zsoltzsolt

Re: jobb-bal féltekei domminancia

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Kedves Emma!

Na, szóval..
esetismertetési alapelvek következnek :)
1., gyereke kora.. ezt elfelejtetted közöni
2., hányadik évfolyamon tanul ez a kislány?
3., majd a többit ezután
Zsolt
Avatar
Emma

Re: jobb-bal féltekei dominancia

Hozzászólás Szerző: Emma »

Kedves Zsolt!

Igazad van, a korát elfelejtettem, de az évfolyam ott volt :D
7 éves volt nemrég...és elsős.
ÉS még nyugodtan kérdezz, mert biztos vagyok benne, hogy van mit...csak így indul be a kommunikáció.

Köszi
Emma
Avatar
zsoltzsolt

Re: jobb-bal féltekei domminancia

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

ahh, igaz, vak vagyok... elnézést :)
egyébként még csak november 30., ebben az időben még olyan betűt kever a gyerek, amilyet akar :)) az a baj, ha ezek az olvasás tanulás folyamán megmaradnak. vagyis v-z cserék majd elmúlnak, ha nem és megmaradnak 2. évfolyam elején is, akkor már gyanúsabb a dolog. Igazából még az irányok is beleférnek a dologba, hisz gondolj bele, 3 hónapja tanul csak olvasni, de figyelni kell rá és tudatosítani ezeket.
Spontán írás??? ilyen korban? jobb tanítók még nem is tanítottak meg minden betűt a gyerekeknek leírni első félévben...
mit várunk már egy 3 hónapja iskolába járó gyerektől attól függetlenül, hogy valószínűleg ennek a kislánynak valószínűsíthetően tanulás nehézségei, problémái vannak/lesznek. De ha ilyen tempóban haladnak, akkor főleg.
Ismerek sok tanítót, módszert, ahol az első félévben nem is tanítanak írni.. pl. a myelinizáció miatt csúsztatják későbbi időpontra.
mik ezek a különórák??? és 10?? tudod mire jár, mert tényleg érdekelne
erősen el kellene beszélni a szülővel, mert gondolom kapaszkodik a magas intellektusba, de azzal kitörölheti a gyerek, ha nem fogja tudni használni. Ott egy csomó magas IQ-jú utcaseprő stb.
ennek a gyereknek ezek alapján szerintem is egy alapozó terápia kellene, sok mozgás mellett. pl. játszótérre jár ez a kislány? gyurmázik? homokozik? biciklizni tud-e már?
na most gyorsan ennyit, mert más teendőm akadt, ez kissé szórt most :))
de mentségemre legyen mondva, nem vagyok jókedvemben.. ja és nem emiatt :)
Zsolt
Avatar
driszko

Re: jobb-bal féltekei domminancia

Hozzászólás Szerző: driszko »

Sziasztok!

Én is sokallom a heti 10 különórát, bár ha abból 2X3 óra alapozó terápia, akkor belefér. De hogy még a 10 órán felül alapozózni!!!! Elképzelhetetlen - magas intellektus ide vagy oda.

Nem lehet, hogy a kislány egy "önátállított jobb kezes"? Azaz bal kezesnek indult, de a tanulási folyamat során (miután látta mindenkitől a környezetében, hogy jobb kézzel eszik, vág, ír), ő is a jobb kezével csinálja ezeket? Főleg, ha ilyen okos. Nálunk is ez van: minden ösztönös mozdulatot bal kézzel végez a fiam, a tanultakat pedig jobbal. Erre tényleg a mozgásterápia a megoldás.

Igaza van Zsoltnak - tényleg nagyon korai még kongatni a vészharangot: a téli szünetben sok minden a helyére szokott kerülni: letisztulnak a dolgok.

A v-z cserével én is találkoztam már. Meg is lepett rendesen, azóta sem tudom, hogy mi az oka. Pedig annak idején még annak is utánajártam, hogy nem lehet-e, hogy azokon az órákon hiányzott a gyermek, s ezért betette abba a kategóriába "ez az a betű, amit nem ismerek", s váltakozva hívja elő. De nem hiányzott, így nincs rá elméletem. Egyébként diszlexiás és diszkalkuliás is volt a kislány. Ma már középiskolás.
Avatar
Emma

Re: jobb-bal féltekei domminancia

Hozzászólás Szerző: Emma »

Sziasztok!

Igaz, hogy még csak 3 hónapja jár iskolába a kislány, de azt gondolom, hogy ezekre a jelekre mindenképpen oda kell figyelni, mert most még intenzív mozgásterápiával összerendezhető az idegrendszer.
Meg azért a fennálló primitív reflexek is a mozgásterápiával építhetők le.
Spontán írás alatt, azt értettem, hogy a kislány már tanult betűkből, íráselemekből alkot önállóan szavakat, majd ezeket papírra veti tükörben. Szülő elmondása szerint kisebb korában is előfordult, hogy betűket, számokat tükörben másolt.
A 10 szakkör, amire jár: heti 3 foci, heti 2 aerobik, heti 2 szolfézs, heti 1 angol, heti 1 hittan, heti 1 néptánc... no comment. Szóval elvileg mozog eleget és kisebb korában is mozgott sokat. Tud biciklizni, korcsolyázni. Cipőfűzőt is már egész kis korában (3 évesen) egyedül megkötötte. Kézműveskedni is szeret, meglehetősen kreatív.

Én is gondoltam átszoktatásra vagy átszokásra, de a jobb oldali domináns fül, szem, láb elbizonytalanított ebben a hipotézisben, illetve sem a labdapattogtatásnál, sem az állásegyensúlynál nem preferálta a bal kezét, illetve nem volt jobb az eredmény bal lábon. Egyedül a tapogatásnál választotta a bal kezét. Spontán tevékenységeiben is jobb kézzel dolgozgat.

V-Z tévesztést már nagyobb gyereknél korábban tapasztaltam én is, de nem találok rá konkrét hátteret.

Emma
Avatar
zsoltzsolt

Re: jobb-bal féltekei domminancia

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Emma!

Összerendezhető az idegrendszer.... nem vagyunk ideggyógyászok :) van a gyerekről EEg vagy CT vizsgálati eredmény?
na a v-z cserére van elméletem :)
Zsolt
Avatar
Emma

Re: jobb-bal féltekei domminancia

Hozzászólás Szerző: Emma »

És elárulod? :D

Persze, hogy nem vagyunk ideggyógyászok, de a mozgásterápiának van idegrendszerre ható hatása - az összerendezés szerinted túlzó kifejezés lenne?

Emma
Avatar
zsoltzsolt

Re: jobb-bal féltekei domminancia

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Emma!

Olvasgatom folyamatosan ezt a kislány és életét.. :)
s valahogy egy hógömb jut eszembe
nem látni semmit, mert jól felrázták (pl. ezzel a 10 óra plusz foglalkozással) és nincs benne semmi baj, meg van minden, de nem a helyén, s ezért tűnik zavarosnak
vagyis le kell tenni, hogy nyugodjanak le/meg a dolgok
ezt a gyereket úgy felpörgette a hülye anyja, hogy tényleg nem látni már, hogy hóember vagy télapó van a hógömb belsejében
hisz ha össze kellene rendezni a mozgását mint pl. mondod, akkor nem hiszem, hogy tudná csinálni a focit, néptáncot, aerobicot, nem tanulta volna meg ilyen korán bekötni a cipőjét, vagy biciklizni.. ezek nem mennének, ha gondok lennének az idegrendszeri mozgásrendezéssel..
mer ugye a magnak is nyugalom kell, hogy kikeljen, itt megvannak az alapok - szerintem -(magas intellektus, megfelelő mozgáskultúrával), mert aki korán megtanul cipőt fűzni, tud korcsolyázni, biciklizni, kreatív a kézművességben, már ovis korban tudott írni betűket.. , akkor nem hinném, hogy az általad felvett teszt eredményei megfelelőek.
gondolja valaki, hogy ha ezeket tudja egy elsős kislány, akkor ott gond lehet a mozgásszervezettséggel????
háát nem tudom....
most nem akarok kekeckedni,
de vagy a teszttel lehet akkor gond,
vagy a nem megfelelő felvétellel...
Zsolt
Avatar
zsoltzsolt

Re: jobb-bal féltekei domminancia

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt »

Jaaa..
v-z csere.. na az a holisztikus grafológia tárgykörébe tartozik :)
Válasz küldése