kötelező kontrollvizsgálat

Avatar
run69

kötelező kontrollvizsgálat

Hozzászólás Szerző: run69 » 2009.10.14. 18:15

Zsolt!
Ha jól emlékszem, te Szakértői Bizottságnál (vagy Nevelési Tanácsadóban) dolgozol.
Mi a teendő akkor, ha a tanulásban akadályozott gyereket a szülő nem viszi el a kötelező kontrollvizsgálatra? Van egy 6. osztályos tanulóm, akinek a 2008/2009-es tanévben lett volna a köt. felülvizsgálata. Későn kaptunk észbe, így csak tanév végén kértük ezt. Kapott időpontot a TKVSZRB-nál most szept. végére. A szülők valamilyen indokra hivatkozva új időpontot kértek és kaptak, okt. 7.-re, de ezen sem jelentek meg. Így a tanuló SNI státusza már nem jogfolytonos, vagyis az iskola elesik a több pénztől. Mi ilyenkor a teendő? Kötelezhető-e a szülő, hogy elvigye a kontrollra a gyereket?
Márti

Avatar
zsoltzsolt
Hozzászólások: 750
Csatlakozott: 2008.02.27. 21:05
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: kötelező kontrollvizsgálat

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt » 2009.10.14. 18:26

Szia Márti!

Igen kötelezhető a gyerek, pontosabban a szülő.. pill , és írom is a jogszabályt :)

1993.évi LXXIX. tv. a közoktatásról értelmében:
- 13.§ (8) a szakszolgálat igénybevétele alapvetően szülői jog, önkéntesen, belátáson alapul
- a szülő egyetértésével óvoda, iskola, kollégium is kérheti

DE: köteles és kötelezett is lehet a szülő!
Magyarázat:
- Kötelessége igénybe venni a nevelési tanácsadást, iskolapszichológust, fejlesztő foglalkozást, ha arra a pedagógus kezdeményezésére a nevelőtestület javaslatot tesz;
- Kötelezett, ha a jegyző vagy a gyámhivatal határozatban rendeli el a gyermek, tanuló védelme érdekében.

A 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet kimondja, hogy a gyermek, tanuló érdekében a közoktatási törvény 30.§ -ának (4) és (6) bekezdése alapján államigazgatási eljárás megindítását kezdeményezheti a családvédelmi intézmény, ha a szülő a szakértői vizsgálat szükségességével nem ért egyet, illetve a kérelmet nem írja alá. (A 19. § értelmében az eljárásra a jegyző illetékes.)

Vagyis mivel ez a vizsgálat a gyermek érdekében történik, s ennek elmulasztása az ő érdekeit sérti, jelezni kell a jegyző felé, természetesen miután a szülővel az egyeztetés többször sikertelen volt, s majd ő kötelezi a szülőt a vizsgálatra ill. pénzbírsággal fogja valószínűleg sújtani.

No, remélem segítettem :)
Zsolt
Thén Zsolt
elnök, Magyar Fejlesztőpedagógusok és Gyógypedagógusok Nemzetközi Szakmai Egyesülete

Avatar
zsoltzsolt
Hozzászólások: 750
Csatlakozott: 2008.02.27. 21:05
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: kötelező kontrollvizsgálat

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt » 2009.10.14. 18:34

Ahh, beszúrom még ide a hivatkozásomban említett közoktatási törvény szövegét:

A különleges gondozáshoz, a rehabilitációs célú foglalkoztatáshoz való jog, a gyógypedagógiai nevelési-oktatási intézmény

30. §
(4) A gyermek, tanuló érdekében a jegyző kötelezheti a szülőt, hogy gyermekével jelenjen meg szakértői vizsgálaton, illetve a szakértői vélemény alapján gyermekét a megfelelő nevelési-oktatási intézménybe írassa be [a továbbiakban a (3) bekezdés szerint kiválasztott, illetve a (4) bekezdés szerint a jegyző által kijelölt nevelési-oktatási intézmény: kijelölt nevelési-oktatási intézmény, kijelölt óvoda, kijelölt iskola].
(6) Ha a sajátos nevelési igényű gyermek súlyos és halmozottan fogyatékos, attól az évtől kezdve, amelyben az ötödik életévét betölti, az óvodai nevelési év első napjától kezdődően fejlesztő felkészítésben vesz részt. A fejlesztő felkészítés megvalósítható a fogyatékosok ápoló, gondozó otthonában nyújtott gondozás, a fogyatékosok rehabilitációs intézményében, a fogyatékosok nappali intézményében nyújtott gondozás, a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás keretében biztosított fejlesztés és gondozás, a konduktív pedagógiai ellátás, a gyógypedagógiai nevelésben és oktatásban részt vevő iskolában nyújtott fejlesztés keretében, illetőleg annak a nevelési évnek a végéig, amelyben a gyermek hatodik életévét betölti bölcsődei gondozás keretében. A jegyző a (4) bekezdésben meghatározottak szerint kötelezheti a szülőt, hogy gyermekével jelenjen meg a szakértői vizsgálaton, illetőleg, hogy gyermeke részére a szakértői véleményben meghatározottak szerint biztosítsa a fejlesztő felkészítésben való részvételt.

no, ennyi :)
Zsolt
Thén Zsolt
elnök, Magyar Fejlesztőpedagógusok és Gyógypedagógusok Nemzetközi Szakmai Egyesülete

Avatar
run69

Re: kötelező kontrollvizsgálat

Hozzászólás Szerző: run69 » 2009.10.14. 20:31

Igen, segítettél, köszönöm!
Többször próbáltam már felvenni a kapcsolatot a szülőkkel, szóban és írásban is üzentem nekik, de még csak nem is reagáltak erre.
Akkor a következő lépés a jegyző megkeresése. Remélem, ez már hatásosabb lesz.
Még egy kérdés: mi a teendő akkor, ha az iskolai statisztikában szerepel a gyerek, mint SNI-státuszú, de ez már nem folyamatos jelen pillanatban? Mennyire veszik figyelembe egy esetleges ellenőrzés során, hogy az iskola megtette, ami tőle telhető, és a tanuló továbbra is megkapja a neki megfelelő ellátást, a szülő hozzáállásától függetlenül?
Márti

Avatar
zsoltzsolt
Hozzászólások: 750
Csatlakozott: 2008.02.27. 21:05
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: kötelező kontrollvizsgálat

Hozzászólás Szerző: zsoltzsolt » 2009.10.14. 20:53

Hali!

Ha igazolni tudjátok pl. hogy kértétek időben - vagyis a megadott időben - a kontrollvizsgálatot a bizottság felé, akkor nem lehet baj az ellenőrzés során. Ez a gyerek szerepelt a június 30-ig elküldendő listában? Vagyis sokan nem tudják, hogy június 30-ig jelezni kell a bizottságnak, hogy kiknek jár le szakvéleményük. De ha nem jeleztétek, mert ilyen listát nem is küldtetek :mrgreen: , akkor meddig él a szakvéleménye és szeptember folyamán bizonyíthatóan kértétek a gyerek vizsgálatát a bizottságtól? ja, most olvasok vissza, kértétek, így ebből nem lesz baj, de jelezzétek a jegyző felé
Nevtanban dolgozom :) (bizottságok :twisted: )
:mrgreen:
Zsolt
Thén Zsolt
elnök, Magyar Fejlesztőpedagógusok és Gyógypedagógusok Nemzetközi Szakmai Egyesülete

Válasz küldése