Szakértői Bizottságok

Avatar
karnismari

Szakértői Bizottságok

Hozzászólás Szerző: karnismari » 2009.05.07. 19:46

Tegnap beszéltem a megyei szakértői bizottságunkkal, hogy mikor hívják be a gyerekeinket vizsgálatra. Azt a választ kaptam, hogy a kötelező kontrollosokat nem biztos, hogy vizsgálják még ebben az évben, az újonnan kérteket (akiket a tanév folyamán kértünk a nev. tan. javaslatára) pedig biztosan NEM vizsgálják már meg.
Létszámhiányra, túlterheltségre hivatkoznak -amit el is hiszek-, na de ezt akkor sem lehet megtenni!!!
Mit szóltok hozzá? Máshol is van ilyen?
Üdv: Mari

Avatar
driszko

Re: Szakértői Bizottságok

Hozzászólás Szerző: driszko » 2009.05.08. 08:19

Kedves Mari!

Amióta kitalálták ezt az újfajta rendszert (SNI, BTM) azóta minden fenekestül felfordult. Az általad felvázolt probléma szerintem minden megyében fennáll. Van olyan hely, ahol a kontrollosokat a helyi gyógypedagógus méri fel, elküldi az anyagot a szakértőinek, ez alapján írják meg a további javaslatot. Az új felvételesekhez azonban kell neurológiai szakvélemény is - ezért őket mindenképp be kell hívniuk.

Az "ebben az évben" pontosan mit takar? Tanévet vagy gazdasági évet? Mert ha ez utóbbit, akkor brutális, hogy májusban már nem tudnak decemberre sem időpontot adni. Lassan hallatni kellene a hangunkat!!!!! Mi lesz a gyerekekkel?????

Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1423
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: Szakértői Bizottságok

Hozzászólás Szerző: hogabi » 2009.05.08. 09:54

A múlt héten beszéltem rehabos és nevtanos kollégákkal. Iszonyatos mennyiségű a papírmunka is, amire persze ember sincsen, késnek a szakértői vélemények. Így akadozik a vizsgálat is és az ellenőrzéseknek sem tudnak eleget tenni maradéktalanul. Nem irigylem őket sem!
Ennek az egésznek mindkét fél a szenvedő alanya.
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"

Avatar
driszko

Re: Szakértői Bizottságok

Hozzászólás Szerző: driszko » 2009.05.08. 12:51

Gabi!

Én nem is a bizottságokra haragszom, hanem azokra, akik ezt az egészet kitaláltak! Ha ennyi papírt kérnek, akkor adjanak mellé embereket is! Hozzanak létre több bizottságot, vagy bővítsék a meglévők létszámát! Ez nem megoldás!!!! Milyen generáció fog felnőni???? Felnőttként milyen esélyeik lesznek?

Avatar
karnismari

Re: Szakértői Bizottságok

Hozzászólás Szerző: karnismari » 2009.05.14. 07:09

Kedves Adrienn!
Tanévet jelentett a válaszuk. De akkor sem tehetik meg, mert akkor a gyereknek szeptembertől nem lesz papírja, tehát nem lesz SNI-s. Kis "közbenjárásra" azóta behívtak 4 kötelező kontrollost.
Most más. Tegnap felhívtam őket, hogy a napokban megkapott egyik szakvéleményben megint nincs jelölve, hogy a gyerek SNI a vagy SNI b. Ekkor derült ki, hogy ezt ők úgy értelmezik, ahogy az okt. törvényben az a., és b., pont szerepel, nem a 2007-es bevezetés szerint: SNI A, SNI B. Tehát nem az organikus ok, hanem a fogy. típusa szerint. Kinek van igaza?
Köszi: Mari

Avatar
omik

Re: Szakértői Bizottságok

Hozzászólás Szerző: omik » 2009.05.16. 20:03

Szervusztok!

Nálunk nemrégen tartott ellenőrzést az ÁSZ. Bizony minden egyes gyermek szakértői véleményét megnézték, dátumra, SNI a-ra, b-re vonatkozóan. Sok gyereknek a 2007-es nagy felülvizsgálat miatt voltak kócosak a papírjai, mert a Bizottság egybe várta az összes gyereket, megvizsgálta őket májusban, kiadta a szakvéleményeket decemberi dátummal. (Arról már nem is szólva, hogy egy részét januárban kaptuk meg visszadátumozva, amin nem is csodálkozom.) Naná, hogy az október elsejei statisztikába ezek a dátumok nem fértek bele. Viszont nálunk bevált, hogy akárhova küldjük a gyereket vizsgálatra, minden kimenő, elküldésre kerülő papírt fénymásolunk,dátumozva, intézményvezetővel aláíratva, csatolunk a gyermek anyagához. Ez most is kihúzott minket a bajból, mivel szerintem, annál a gyereknél, akinél időben megtörtént a felülvizsgálat kérése, a sajátos nevelési igényt -csúnya szóval élve- jogfolytonosnak lehet tekinteni, hiszen nem az intézmény bűne, ha nem történt meg időre a felülvizsgálat. Ezzel az indoklással az ellenőr is egyetértett. Szerencsére! :P

Avatar
Tavasz

Re: Szakértői Bizottságok

Hozzászólás Szerző: Tavasz » 2009.05.18. 08:51

Sziasztok!

Én a kisfiamat vittem el a TKVSZRB-be, de nem igazán vagyok megelégedve. Nem értem, hogy az értelmi képességek vizsgálatánál miért csak a Cattel tesztet használják, ami non verbális, logikai teszt. A kisfiam más területen valószínű, hogy jobban teljesít, így viszont nagyon leírták. Az intelligencia amúgy is egy nagyon összetett fogalom. Ha már létezik a DIFER, ami képességek szerint mér, akkor miért nem azt használják? Ilyen esetben lehet kérni felülvizsgálatot?

Avatar
hogabi
Moderátor
Moderátor
Hozzászólások: 1423
Csatlakozott: 2008.02.27. 10:23
Tartózkodási hely: Vöröstó
Kapcsolat:

Re: Szakértői Bizottságok

Hozzászólás Szerző: hogabi » 2009.05.18. 10:01

Természetesen kérhetsz felülvizsgálatot. Ezt írásban tedd meg és írd le indokaidat is!
Gabi

"Ha egy országot, nemzetet tönkre akarsz tenni, tedd tönkre a pedagógiáját"

Avatar
driszko

Re: Szakértői Bizottságok

Hozzászólás Szerző: driszko » 2009.05.19. 05:55

Kedves Mari!

Amit omik írt (lásd a hozzászólásod alatt), az szerintem járható út nálatok is - fénymásoljátok le a kérelmet, igényeljétek meg a normatívát, és ha jön az ellenőrzés, mutassátok be azt.

A másik dologgal kapcsolatban fogalmam sincs, hogy kinek van igaza - dühítő, hogy nem egyértelmű a törvény. Gyakran tapasztalom, hogy másféle csoportosítást kérnek tőlünk a statisztikában, de másfélét a fenntartótól - állandóan sorolgatnom kell különböző szempontok szerint a gyerekeket. Miért nincs egységes rendszer?????

Válasz küldése