késleltetett észlelés

Avatar
elisheba

késleltetett észlelés

Hozzászólás Szerző: elisheba » 2008.10.14. 13:20

Kedves fejlesztőpedagógusok!

Szeretnék a késleltetett észlelésről és fejlesztéséről információkat kérni, mivel eddig hiába kerestem a neten. Egy négyéves kislányon figyeltem meg a köv. tüneteket: szókincse rendkívül fejlett, értelmi képessége a korcsoportnak megfelelő, mégis, a kapott információkat csak pár másodperces kivárás - feldolgozás után követi. Pl.: tornaórán a tapsot követő futást is később kezdi, a csoport elindulása után méterrel is lemaradva. Hallásvizsgálaton rendben találták.
Mi lehet ennek az oka, hova fordulhat a szülő a problémával, amit az iskolakezdésig nem lehet halogatni?
A válaszokat előre is köszönöm.
Elisheba.

Avatar
Anyóca

Re: késleltetett észlelés

Hozzászólás Szerző: Anyóca » 2008.10.14. 18:58

Találkoztam már ilyen gyermekkel, iskolás korára elég jól "kinőtte". Javasolnék egy beszédészlelés és beszédmegértési vizsgálatot, mert lehet, hogy azon a területen vannak problémái. Kiderülhet, hogy zajban pl. csak az információk 40-50% -t észleli, és neki abból a töredékből kell összeraknia az elhangzottakat, ami elég nehéz. Sajnos, elég gyakori probléma, de jól fejleszthető, főleg, ha egyébként értelmes, ügyes gyermekről van szó. Javaslom, olvasd el dr. Gósy Mária könyveit ebben a témában, sok fontos információt megtudhatsz, van óvodákorúakra is.
Üdvöllettel, Anyóca

Avatar
wicky

Re: késleltetett észlelés

Hozzászólás Szerző: wicky » 2014.11.14. 11:36

ügyes gyermekről van szó. Javaslom, olvasd el dr. Gósy Mária könyveit ebben a témában, sok fontos információt megtudhatsz, van óvodákorúakra is.

Válasz küldése