Oldal: 1 / 1

Felmentés

Elküldve: 2017.02.06. 16:00
Szerző: Gréta
Kedves Tagok!

Az lenne a kérdésem, hogy amikor a kisfiam megkapta a felmentését akkor kérelmet nyújtottam be az iskola igazgatónője felé, amire mai napig nem kaptam választ. Illetve az volt a válasza, hogy ez már nem szükséges régen kellett határozatot kiállítani erre ugyanis ha az iskola megkapja a szakértői bizottságtól a felmentésről a papírt ezt automatikusan tudomásul veszik és él. Mi ennek a pontos eljárása? Mit kell erről tudni? Valamint ha SNI gyerekről van szó és pontosan le van írva az, hogy egyéni bánásmódban kell részesíteni a gyermekemet és ezt nem igazán kapja meg hová fordulhatok?

Re: Felmentés

Elküldve: 2017.02.09. 19:32
Szerző: szaszieva
Szép napot! Legjobb tudomásom szerint a szülő azzal, hogy aláírta a papírokat (és nem fellebbezett) elfogadta annak tartalmát. A szakvélemény azonban csak javaslatot tartalmaz, az igazgató az, aki a szakvélemény és a gyermek teljesítménye alapján eldönti, hogy mentesíti-e a tanulót a tantárgy vagy a tantárgyrészek érdemjegyes értékelése alól.
Valóban volt egy időszak, amikor a szülő kérésére mentettünk fel gyerekeket (+ szakvélemény!) ma már nem így van (legalább is az általam ismert iskolákban).
Sajnos kevés a gyógypedagógus, így előfordulhat, hogy nincs helyben pl logopédus, akkor szerintem érdemes lenne a Nevelési Tanácsadók segítségét kérni. Hátha ők be tudnának segíteni a fejlesztésbe. Üdv:Éva

Re: Felmentés

Elküldve: 2017.02.12. 00:30
Szerző: Judy65
Kedves Gréta!
A szakértői vélemény javaslata kötelező érvényű az iskolára nézve!!! Az igazgató adja meg a felmentést / írja meg a határozatot a szakértői vélemény alapján, de nincs felülbírálási joga - vagyis meg kell adnia a felmentést, és erről határozatot kell hoznia írásban.Ezt jogszabály írja elő. Viszont általában "csak" az osztályozással, érdemjeggyel való értékelés és minősítés alóli mentesítéseket kapnak a tanulók, helyette a szöveges értékelést kell alkalmazni (pl: megfelelt, jól teljesített, fejlődött, javult, ... - lehetőleg pozitív tartalmú értékelést adva.
Ha az iskolának nincs gyógypedagógusa, az iskolának kell igényelni az EGyMI-től - ami nem megy túl gördülékenyen. Viszont a nevelési tanácsadóhoz (mostmár "tankerületi szakértői bizottság") szerintem már hiába fordulsz, mert az SNI tanulók nem hozzájuk tartoznak, hanem a megyei szakértői bizottsághoz.
Az egyéni bánásmóddal kapcsolatban elsősorban az osztályfőnökkel kellene beszélni - szerintem -, aki a többi pedagógussal is megbeszéli, milyen kedvezményben részesülhet gyermeked (pl: méltányos elbírálás - ezt hogyan tudnák érvényesíteni, szóban feleltessék-e, vagy inkább írásban, stb)
Remélem, segítettem.
Üdv: Judit (gyógypedagógus)

Felmentés

Elküldve: 2017.04.25. 17:10
Szerző: Mimi22
Kedves mindenki,

érdekelne h. ebben a tanévben még lehet-e "felmentetni" tanulót az értékelés alól, vagy már lekéstünk róla (?)
Köszönöm: M